Αρχική » » Γιατί χαρίζουμε τα λεφτά που υπάρχουν;...

Γιατί χαρίζουμε τα λεφτά που υπάρχουν;...


Γράφει η 
Σοφία Δήμτσα


Η διαγραφή των 24 δισ.€ από τα 33 των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στην άρον -άρον απόσυρσή της από τον υπουργό Οικονομικών.
Δεκαπέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και άλλους τόσους αδράνειας για την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα που γνώριζε μέχρι και το τελευταίο στέλεχος της Καραγεώργη Σερβίας… Ότι περίπου το 70% των ληξιπρόθεσμων χρεών δεν μπορεί να εισπραχθεί και αναγκαστικά διαγράφεται!
Η ιστορία της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών μετρά χρόνια εξαγγελιών και άλλα τόσα αποτυχημένων προσπαθειών. Ο τελευταίος υπουργός Οικονομίας της ΝΔ, Γιάννης Παπαθανασίου, είχε προχωρήσει στην πρόσληψη μεγάλης εταιρείας ορκωτών ελεγκτών, η οποία θα αναλάμβανε δράση στα νομικά τμήματα των Εφοριών για να κινήσει τους μηχανισμούς αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών.
Την ίδια ώρα, συνδικαλιστές στο υπουργείο Οικονομικών και τις Εφορίες –προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ- υποστήριζαν ότι από τα 30 δισ.€ είναι ζήτημα εάν μπορούν να εισπραχθούν 6-8. Τα υπόλοιπα αφορούν σε εταιρείες του Δημοσίου, ΟΤΑ, αλλά και πτωχευμένες επιχειρήσεις, πεθαμένους κλπ…
Τα χρέη, τελικά, όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν, αλλά ούτε κατεγράφησαν, ώστε να υπάρχει μια λίστα για το πού πρέπει να κινηθεί ο μηχανισμός.
Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το ποσό των 30 και πλέον δισ.€ ως το βασικότερο επιχείρημα για να στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία του «λεφτά υπάρχουν», αγνοώντας (;) τα επιχειρήματα των δικών του συνδικαλιστών εφοριακών.
Στους μήνες που μεσολάβησαν, χρειάστηκε η λεπτομερής καταγραφή των στελεχών του ΔΝΤ, που έκαναν φύλλο και φτερό τα στοιχεία και κατέληξαν στο αυτονόητο… Ότι πρέπει να γίνει εκκαθάριση, να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι και το Δημόσιο να προσπαθήσει να εισπράξει μόνο το ποσό που πραγματικά μπορεί.
Τα ερωτήματα όμως που τίθενται είναι πολλά:
* Δεν γνώριζε το οικονομικό επιτελείο ότι τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα χρέη δεν μπορούν να εισπραχθούν, ώστε να μη στηρίξει το ΠΑΣΟΚ όλα του τα επιχειρήματα για αύξηση των εσόδων στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων; Και εάν δεν γνώριζε, γιατί δεν ανέθεσε από την πρώτη στιγμή στις υπηρεσίες να καταγράψουν τί μπορεί να εισπραχθεί και τί όχι, ώστε να αλλάξει πιο νωρίς το σχεδιασμό;
* Το γνώριζε και σκοπίμως το απέκρυψε; Διαφορετικά γιατί δεν ενημέρωσε άμεσα τους φορολογούμενους;
Οποια κι αν είναι η απάντηση εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα… Είτε πρόκειται για άγνοια είτε για σκόπιμη απόκρυψη της πραγματικότητας, είναι άλλη μία κίνηση που ανατρέπει τους σχεδιασμούς για δημιουργία φορολογικής συνείδησης και δίνει άλλο ένα «πάτημα» στους φοροφυγάδες να συνεχίσουν στη λογική του «δεν πληρώνω» και σε εκείνους που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα να αισθάνονται πάλι… κορόιδα του συστήματος!




(ΠΗΓΗ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger