Αρχική » » Να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια…

Να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια…


Του Κώστα Ροδινού

Τα είχα ξαναγράψει και παλιότερα, αλλά επειδή τα  κακά μαντάτα πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες, θέλω να τα επαναλάβω.
Θυμάμαι στις   αρχές του 2004, τα εξευτελιστικά σχόλια του CNN, του ΒΒC, των F.T. , που προέβλεπαν την απόλυτη γελοιοποίηση της Ελλάδος, εξ αιτίας της αδυναμίας της να ολοκληρώσει τα έργα και να  διοργανώσει του Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μια θρασύτατη δημοσιογράφος του Guardian, αν ενθυμούμαι καλώς, τρύπωσε ένα βράδυ κρυφά στο ΟΑΚΑ  (σιγά το κατόρθωμα) και την επομένη βοούσε ο διεθνής τύπος για τα  «κενά ασφαλείας».
Και εμείς, για να τους πείσουμε,  αγοράζαμε C4I, αερόστατα, κάμερες ασφαλείας και  ότι άλλο είχαν να μας πουλήσουν οι διεθνείς …προστάτες.
Και όσο περισσότερα συστήματα παραγγέλναμε, τόσο μεγαλύτερα security gaps  ανακάλυπταν!
Αποτέλεσμα: Το κόστος ασφάλειας των Αγώνων εκτοξεύτηκε στα ύψη λόγω αυτής της τακτικής…
Όπως περίπου έγινε με τα spreads!
Aισθάνομαι  βαθύτατα προσβεβλημένος, από όλους αυτούς τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του ΔΝΤ , που κάθε λίγο και λιγάκι  μας υποδεικνύουν τι μέτρα πρέπει να πάρουμε, λές και απευθύνονται σε   φόρου υποτελείς. Σε αποίκους.
Εντάξει τα οικονομικά μας  είναι χάλια.
Εντάξει έχουμε την ατυχία σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να έχουμε μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση.
Εντάξει, πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας (το ίδιο έξω έπεσαν σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε., αλλά μόνο την Ελλάδα κατήγγειλαν για διαφθορά οι ….αδιάφθοροι)
Εντάξει, πρέπει να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας.
Όμως, αν από την ημέρα που «ανακάλυψαν» το πρόβλημα με τα δημοσιονομικά της Ελλάδος, όλοι αυτοί οι φωστήρες της Ε.Ε. μιλούσαν λιγότερο και  σιωπούσαν περισσότερο, τα spreads θα ήταν χαμηλότερα, οι αγορές πιο ήρεμες,  η ψυχολογία βελτιωμένη  και οι εναλλακτικές λύσεις καλύτερες.
Δηλαδή, ήταν τόσο αφελείς και δεν ήξεραν σε ποια χώρα δάνειζαν;
Προφανώς και ήξεραν, απλώς τους βολεύει τώρα να λένε ότι δεν ήξεραν για να φορτώσουν την ευθύνη σε εμάς τους άπληστους και τους κακομαθημένους που «ζούσαμε πέρα από τις δυνάμεις μας».
Αλλά, ως εδώ και μη παρέκει. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει ένα λαό και ν’ απαξιώνει  μια  χώρα.
Αυτή η κακοτράχαλη μικρή γωνιά του πλανήτη, έχει ιστορία, έχει δυνάμεις και εφεδρείες και,  ότι και να λένε, κατοικείται από ανθρώπους που ξέρουν τη λέξη «φιλότιμο».
Όμως, και εμείς από την πλευρά μας, ως πότε θα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα, αυτές τις προσβολές;
Εχει το θράσος να μας κάνει υποδείξεις  η πρώην  κομμουνίστρια, η κα. Μέρκελ, και δεν βγαίνει ένας να της  θυμίσει  ότι η χώρα της:
-αφάνισε μια ολόκληρη γενιά ελλήνων.
-κατέστρεψε το 30% του δασικού μας πλούτου
-έκλεψε αμύθητης αξίας αρχαιολογικούς θησαυρούς, που κοσμούν τα μουσεία τους.
-κατέστρεψε όλη τη βιομηχανική και γεωργική υποδομή της χώρα μας.
Να μην αναφερθώ και στο κατοχικό δάνειο.
Πόσο τα κοστολογεί όλα αυτά, η κα Μέρκελ;
Να της θυμίσει, επίσης,  ότι  είμαστε οι καλύτεροι πελάτες της αμυντικής της βιομηχανίας.
Περιμένω, επίσης, να  βγεί κάποιος και να εξηγήσει, στους πολυπράγμονες υπουργούς του ΕCOFIN,  πόσο κοστίζουν στην Ελλάδα  ετησίως οι αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροπλάνων στο Αιγαίο;
Πόσο θα ήταν το έλλειμμά μας,  αν ξοδεύαμε για την  άμυνα, όσο ξοδεύει η Ολλανδία,  η Σουηδία, η Αυστρία, το Βέλγιο ή η Δανία;
Ότι η …μικρή Ελλάδα συντηρεί διπλάσιο στρατό από τη …μεγάλη Γερμανία.
Τέλος, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που περιστοιχίζεται από γείτονες που έχουν εδαφικές διεκδικήσεις σε  βάρος της.
Και  όμως. Ακόμα και αυτήν την ώρα, που η Ελλάδα διέρχεται μια βαθιά κρίση,  μας παζαρεύουν υποβρύχια, φρεγάτες και αεροπλάνα.
Μας δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια. 600.000.0000 ευρώ θα κερδίσει η Γερμανία από τα δάνεια που δίνει στην Ελλάδα και έχουν σχεδόν πείσει όλον τον κόσμο ότι μας ελεημονούν!
Κερδοσκοπούν σε βάρος μας,  ως κοινοί μαυραγορίτες.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Οσο δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τις προσβολές και τις ύβρεις, τόσο αποθρασύνονται.
Ρώτησα μια φορά ένα αγγλομαθή.
Τι θα ήταν η αγγλική γλώσσα, αν μια μέρα τρελαίνονταν οι έλληνες και σας απαγόρευαν να χρησιμοποιείται τις ελληνικές λέξεις;
Πώς θα  προσδιορίζατε τις επιστήμες σας; την θεωρία, τη μεθοδολογία, τη συστημική, την οργάνωση, τη στρατηγική, την πολιτική, την ιστορία, την οικονομία, τη φιλοσοφία, την ιατρική, τη φυσική, την αρχιτεκτονική, τη μηχανική, την ποίηση, τη φιλοσοφία, την αστρονομία, τη μουσική, τη γεωμετρία, τη γεωγραφία,  την αρμονία, την τραγωδία, το θέατρο, και ….ών ουκ έστιν αριθμός!
Και τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Είχα προτείνει κάποτε, εμείς εδώ στην Ελλάδα να διοργανώνουμε κάθε τετραετία,  τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία. Μόνο στα κλασσικά αθλήματα. Χωρίς μετάλλια  και ρεκόρ. Και  δώρο στο νικητή, ένα κλαδί ελιάς! Και όσοι πιστοί, προσέλθετε!
Και θα προσέλθουν πολλοί!
Λοιπόν, τι θα γινόταν, αν για όλα αυτά οι έλληνες ζητούσαν πνευματικά δικαιώματα;
Δεν είπε τίποτα!
Μάλλον θα ήθελε να πεί  ότι «αυτά δεν γίνονται, αλλά με τους τρελούς ποτέ δεν ξέρεις!»
Μήπως ήρθε ο καιρός να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους τζογαδόρους των αγορών, με την γλώσσα που καταλαβαίνουν;
Μήπως πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι δεν είμαστε μπαταχτσήδες, αλλά δεν πρόκειται να διαλύσουμε την κοινωνία μας για να πετύχουμε τους στόχους τους.
Μήπως πρέπει να μετατρέψουμε την αδυναμία μας, σε δύναμη;
Μήπως πρέπει να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και την εθνική μας υπερηφάνεια;



(ΠΗΓΗ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger