Αρχική » » Παίζουν την… κολοκυθιά με τα ονόματα

Παίζουν την… κολοκυθιά με τα ονόματα


Σε νέο Κοινοβουλευτικό «φιάσκο», ανάλογο με αυτό της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, οδηγείται και με μαθηματική ακρίβεια πλέον, η πολυσυζητημένη  υπόθεση του σκανδάλου, με τα μαύρα ταμεία της εταιρείας Siemens. Μέχρι τις 20.25 το βράδυ, το πόρισμα σβηνόταν και γραφόταν και αργά το βράδυ κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. 
H εξεταστική επιτροπή, σε 2.500 σελίδες πορίσματος και παραρτημάτων, ουσιαστικά δεν κατάφερε και αυτή την φορά, να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να αναδείξει τους υπαίτιους ενός εκ των ...μεγαλύτερων σκανδάλων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Στο πόρισμα της, δεν καταλογίζει συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Περιορίζεται, απλά να αποδώσει πολιτικές ευθύνες σε μια σειρά υπουργών και μάλιστα για αδικήματα που είναι ήδη παραγεγραμμένα.
Σε ότι αφορά στη Siemens, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική ζημιά του ελληνικού δημοσίου υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ, κάτι που σε συνδυασμό με την επιστολή Παμπούκη προς την Γερμανική εταιρεία, προοιωνίζει μπαράζ αγωγών προς τη Siemens.
Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ καταλογίζονται ευθύνες σε πέντε πρώην δικούς του υπουργούς και σε επτά πρώην υπουργούς  της ΝΔ. Για τις συμβάσεις του ΟΤΕ με την Siemens,   το «πράσινο», πόρισμα καταλογίζει ευθύνες στον κ. Αναστάσιο Μαντέλη, που παραδέχτηκε ότι έλαβε εκλογικές «χορηγίες» από την γερμανική εταιρεία. Στον Χρήστο Βερελή και τον Μιχάλη Λιάπη για τις συμβάσεις που έκαναν ως υπουργοί μεταφορών, καθώς στον Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Γιώργο Αλογοσκούφη  που διετέλεσαν υπουργοί οικονομικών την επίμαχη περίοδο και ήταν πολιτικοί προϊστάμενοι του ΟΤΕ.
Για τις συμβάσεις του ΟΣΕ, το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ευθύνες στους κυρίους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη.
Για το σύστημα C4I, το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας καταλογίζει ευθύνες στον Γιάννο Παπαντωνίου, επειδή ήταν υπουργός  άμυνας κατά την παραγγελία του συστήματος, και στους κυρίους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο  Μαρκογιαννάκη, επειδή παρέλαβαν το C4I.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πράσινο υπουργό άμυνας κ. Άκη Τσοχατζόπουλο για  τα εξοπλιστικά προγράμματα ΕΡΜΗΣ και τους πυραύλους PATRIOT, αλλά και στον κ. Λιάπη για τις συμβάσεις που έκανε αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς ξεναγούς, όταν ήταν υπουργός πολιτισμού, και οι οποίες στη συνέχεια ακυρώθηκαν.
Αντίθετα, η ΝΔ, παρουσιάζει όλους τους πρώην «γαλάζιους» υπουργούς, σαν αθώες περιστερές.
Το βασικό σημείο του «γαλάζιου» πορίσματος είναι ότι βάζει στο κάδρο του σκανδάλου της Siemens, τον Κώστα Σημίτη και  χαρακτηρίζει τα ην υπόθεση των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας,   ως πράσινο σκάνδαλο,  για το οποίο η ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού είναι αδιαμφισβήτητη.
Εκτός από τον κ. Σημίτη το «γαλάζιο» πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες στους κυρίους Μαντέλη, Βερελή και στον νυν υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τις συμβάσεις του ΟΤΕ με την Siemens.
Για τις συμβάσεις του ΟΣΕ η ΝΔ καταλογίζει ευθύνες στον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Χρήστο Βερελή, ενώ για το  σύστημα C4I, επιρρίπτει ευθύνες στους κύριους Κώστα Σημίτη, Ευάγγελο Μαλαίσιο και Γιάννο Παπαντωνίου.  Τέλος για τα εξοπλιστικά προγράμματα  η αξιωματική αντιπολίτευση  συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ στον καταλογισμό ευθυνών στο πρόσωπο  του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στον κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, σε δικό του  πόρισμα,  διαφοροποιήθηκε σε δύο σημεία με την ΝΔ. Δεν καταλογίζει ευθύνες στον Χρήστο Βερελή και σε αντίθεση  με τη ΝΔ καταλογίζει ευθύνες τόσο στον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη όσο και στον κ. Μιχάλη Λιάπη.
Διαφοροποίηση σημειώθηκε όμως και από τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παντελή Οικονόμου, ο οποίος πήρε αποστάσεις από την κομματική γραμμή καθώς δεν είδε ευθύνες τόσο στον κ. Βερελή για τις συμβάσεις του ΟΤΕ, όσο και για τους κυρίους Πολύδωρα, Παπαθανασίου και Γιάννο Παπαντωνίου.
Υπέρ της σύστασης  προανακριτικής  επιτροπής έχουν ταχθεί ήδη τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ  οι οποίοι  πάντως στο πόρισμα τους   δεν καταλογίζουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Ναι στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης   λέει και  ο ΛΑΟΣ,  που στο πόρισμα του καταλογίζει ευθύνες εκτός από τους  κυρίους Σημίτη Μαντέλη, Τσοχατζόπουλο και Αλογοσκούφη, και στην κα Ντόρα Μπακογιάννη για την φυγή Χριστοφοράκου, καθώς και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε όλους τους διαχειριστές των κομματικών ταμείων.
Σημειώνεται ότι εκτός της περιγραφής των πράξεων, τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις, γράφονται από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής και είναι ενδεχόμενο να διαφωνήσουν με αυτά οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

«Αστείο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας «το να μιλούν τα δύο κόμματα για διαφάνεια και προστασία του δημοσίου συμφέροντος από την διαφθορά» θίγοντας την υπόθεση της Siemens στην έναρξη της δευτερολογίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και τόνισε :«Είσαστε τα κόμματα που πρωτοστάτησαν στο να μην μπορούμε να αλλάξουμε σήμερα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον νόμο περί "προστασίας" των υπουργών στην ουσία».
«Εσείς μιλάτε για διαφάνεια που πρωτοστατήσατε στο να μετατραπεί σε φιάσκο και πλυντήριο των ευθυνών σας το σκάνδαλο της Siemens;» απευθύνθηκε προς τα έδρανα των δύο μεγάλων κομμάτων. Όπως είπε ακόμη ενώ παρέκαμψαν το μεγαλύτερο ζήτημα με τα κομματικά ταμεία θέλουν να αποδείξουν πως βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο. «Μην κοκορομαχείτε, δεν πείθετε», συμπλήρωσε.
Απαντώντας στον πρωθυπουργό για τις ΑΟΖ ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν αμφισβητεί πως δεν υπάρχει από την ελληνική πλευρά πρόθεση να εξαιρεθεί το Καστελόριζο, ζήτησε όμως να μάθει τη θέση της άλλης πλευράς, «ποιες είναι οι αξιώσεις της».
Καταλόγισε ακόμη στον πρωθυπουργό ότι θεωρεί την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής δική του υπόθεση και ενός κλειστού κύκλου συμβούλων, όπως και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τέλος αν μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική όταν η χώρα μας βρίσκεται υπό τον εναγκαλισμό του ΔΝΤ.
Κατηγορηματικά αντίθετος στο να ελέγχονται τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών από ειδική επιτροπή δικαστικών, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.
Ταυτόχρονα, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να δεσμευτούν ότι θα γίνει έλεγχος στα ταμεία των κομμάτων για το "μαύρο" χρήμα στην υπόθεση Siemens, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχει το κόμμα του στην Προανακριτική Επιτροπή.
«Μην δίνετε τους πολιτικούς βορρά στους δικαστικούς. Θα εγκληματήσετε. Είναι έγκλημα μεγάλο. Θα τους δώστε την ευκαιρία του ρεβανσισμού. Σοβαρευτείτε. Αυτός είναι άκρατος λαϊκισμός", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απορρίπτοντας τις προτάσεις τόσο του πρωθυπουργού για ειδική επιτροπή με πλειοψηφία δικαστικών όσο και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με μόνο δικαστικούς.
Ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για άκρατο λαϊκισμό των δύο κομμάτων που, όπως είπε, ως εκκρεμές πάνε από το ένα άκρο που ήταν η παραγραφή των πολιτικών αδικημάτων στο άλλο άκρο, προτείνοντας έλεγχο των κωδικών τους από δικαστικούς. Πρόσθεσε ακόμα, ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών. Όμως, όπως είπε, αυτό μπορεί να το κάνουν τα ίδια τα κόμματα.
Σχολιάζοντας τα πορίσματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την υπόθεση της Siemens, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «πολιτικά πρόσωπα στα νεκροταφεία που τα έβαλαν σε κόλλες χαρτί», και «για ασπίδα» που δίνουν σε πρώην πρωθυπουργούς», ενώ συμπλήρωσε ότι τα κόμματα αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων.
Στις «ανακρίβειες» που ακούστηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε κυρίως ο Πρωθυπουργός στην τριτολογία του, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική, που διεξήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά.
Ο κ. Παπανδρέου ήλεγξε τον κ. Σαμαρά επειδή επικαλέστηκε στην ομιλία του ένα «ανακριβές δημοσίευμα» περί τουρκικού υποβρυχίου που πλησίασε το Λαύριο, παρατηρώντας πως «θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών να σας ενημερώσουν». Άλλο τόσο, «χαρακτηρίσατε πυροτέχνημα την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, την στιγμή που η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεια της Βουλής, πρότεινε τις νέες του διατάξεις, με συμφωνία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας».
Με αφορμή το ίδιο ζήτημα, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντάς του πως «το ισχύον νομοσχέδιο που καταγγείλατε πως προστατεύει τους υπουργούς από την δίωξη, το έχετε ψηφίσει το 2003. Να είστε πιο σοβαροί όταν μιλάτε για τόσο σημαντικές και λεπτές θέσεις σ’ αυτόν τον τόπο, γιατί είναι πολύ εύκολο για τους δημοκρατικούς θεσμούς, να υπάρξει ισοπέδωση, που θα φέρει φασιστικές εξελίξεις».
«Ξέρουμε πως είμαστε σε επιτήρηση, πως έχουμε να αποπληρώσουμε δάνεια και χρέη πολλών ετών, πως είμαστε κάτω από πίεση. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Αλλά αυτό που λέω εγώ, είναι πως επειδή έχουμε δίκιο κι έχουμε ισχυρή άμυνα και πολιτική, παίρνουμε πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί η ασθενής μας θέση για να πιεστούμε για εθνική υπόθεση. Αντιθέτως, είναι η ώρα να παίρνουμε πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Δεν φοβόμαστε τίποτα και θα τα καταφέρουμε».



 (Πηγή)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger