Αρχική » » Στα δύο ο Άρειος Πάγος για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στα δύο ο Άρειος Πάγος για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Στα δύο «κόπηκε» χθες η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με αφορμή τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρά την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη που πρότεινε να κριθεί νόμιμη η συνδικαλιστική δραστηριότητα στο στράτευμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου I. Τέντες υποστήριζε στην ίδια συνεδρίαση ότι οι περιορισμοί στο δικαίωμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις προκύπτουν από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών. Το δικαστήριο πάντως επιφυλάχθηκε να... εκδώσει την απόφασή του. Σύμφωνα με την εισήγηση του ανώ­τατου εισαγγελέα είναι θεμιτός ο περιορισμός του συνδικαλιστι­κού δικαιώματος στους ένστολους «εφόσον αυτό επιβάλλεται, όχι βέβαια από τη στρατιωτική ιδιότητα αυτή καθ' αυτή, αλλά από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, όπως αυτά προκύπτουν από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της στρατιωτικής υπηρεσίας».0 I. Τέντες υπογράμμισε επίσης ότι «οι εν λόγω υποχρεώσεις και καθήκοντα οριοθετούνται από την επιδίωξη της διατηρήσεως της μαχητικής ικανότητας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας του στρατεύματος προς τον σκοπό της διαφυλάξεως της εθνικής ασφάλειας».
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπεραμυνόμενος της στρατιωτικής πειθαρχίας τόνισε ότι «η χωρίς επιφυλάξεις αναγνώριση, στο πλαίσιο της στρατιωτικής ζωής, του δικαιώματος συλλογικής δράσεως και ιδρύσεως συνδικαλιστικών ενώσεων θα ισοδυναμούσε με την κατ' ουσία αναίρεση της στρατιωτικής πειθαρχίας». Προς ισχυροποίηση της άποψής του ο κ. Τέντες επικαλέστηκε την παρ. 2 του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ, σύμφωνα με την οποία «η άσκηση δικαιωμάτων αυτών επιτρέπεται να υπαχθεί σε άλλους περιορισμούς που προβλέπονται από τον νόμο, στην έκταση που οι περιορισμοί αυτοί αποτελούν αναγκαία μέτρα σε δημοκρατική κοινωνία για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια, την προάσπιση της τάξης κ, ά.».

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο ύστερα από αίτη­ση της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ζητούσε την αναίρεση της σχετικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Το Εφετείο είχε κρίνει ότι ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι ο σχε­τικός περιορισμός που τίθεται είναι θεμιτός. Αποφάνθηκε δε ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις περί συνδικαλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛΑΣ. κ, λ π.).


Εφ.ΑΥΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger