Αρχική » » Η εμπλοκή μας στη Λιβύη θα κοστίσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα

Η εμπλοκή μας στη Λιβύη θα κοστίσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα

Απο την Αναστασία Γαλάνη 

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα θα κοστίσει στη χώρα μας και φυσικά στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου η εμπλοκή μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Εν μέσω οικονομικής κρίσης η Ελλάδα ενδέχεται να ξοδέψει πολλά εκατομμύρια ευρώ για την διάθεση και την τήρηση ετοιμότητας μιας φρεγάτας,ενός ιπτάμενου ραντάρ, ελικοπτέρων και 4 F-16, δεδομένου ότι σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το κόστος ανέρχεται... σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό θα πολλαπλασιαστεί όταν το ΝΑΤΟ αποφασίσει ότι θα εμπλακεί δυναμικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο Καντάφι. 
Η χώρα μας ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ υποχρεούται να συνδράμει στις όποιες ενέργειες αποφασιστούν εν καιρώ στις περιοχές της Λιβύης. Βέβαια, τα έξοδα είναι υπέρογκα για μια “χρεωμένη” χώρα σαν τη δική μας, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος των καυσίμων για τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, καθώς και τα “λειτουργικά έξοδα” για την φρεγάτα, ενώ δεν είναι μικρό το κόστος των “φύλλων πορείας” και των ημερησίων αποζημιώσεων, όπως αποκαλούνται οι “υπερωρίες” των Ελλήνων αξιωματικών της Αεροπορίας ( 2000 ευρώ περίπου έκαστος),που έπειτα από εντολή του ΥΕΘΑ έχουν μετασταθμεύσει στην στρατιωτική βάση της Σούδας από άλλες μονάδες. 
Έξοδα για καύσιμα, συντήρηση, ανταλλακτικά των γαλλικών και ιταλικών αεροσκαφών που αναμένεται να εγκατασταθούν στη Σούδα και σε άλλες νοτιοδυτικές μονάδες τη χώρας μας καθώς και τα έξοδα “κίνησης”, στέγασης και σίτισης των αξιωματικών από Γαλλία και Ιταλία που θα φιλοξενηθούν στις μονάδες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 800.000 ευρώ την ημέρα. 
Σε περίπτωση ,δε, που “σηκωθούν” ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έπειτα από εντολή είτε για αναχαίτιση είτε για υποστήριξη, και αυτο χρειαστεί να γίνει αρκετές φορές, τότε το συνολικό κόστος θα μπορούσε να αγγίξει και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικά, ένα μαχητικό αεροσκάφος καταναλώνει καύσιμα κόστους 20.000 ευρώ την ώρα για να βρεθεί στον αέρα και να αναχαιτίσει.

Το Πεντάγωνο εν αναμονή των αποφάσεων του ΝΑΤΟ

Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας. 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας (που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού) και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη. 
Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί σήμερα η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, ( τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

Η συνδρομή της Ελλάδας 

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να δώσει συγκεκριμένα: ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Λιβύης αλλά και ευρύτερα τη κεντρική Μεσόγειο, ένα ελικόπτερο Superpuma για έρευνα και διάσωση, μια φρεγάτα με το ελικόπτερο της, η οποία βρίσκεται ήδη νοτιοδυτικά της Κρήτης. 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger