Αρχική » » 6,5 εκατ. το μήνα μας στοιχίζει η Λιβύη

6,5 εκατ. το μήνα μας στοιχίζει η Λιβύη

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος δήλωσε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παράσχει βοήθεια με τις ίδιες δυνάμεις και παραχωρήσεις - διευκολύνσεις προς στρατιωτικά τμήματα του συνασπισμού.
ΕΝΤΑΣΗ προκλήθηκε όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος ζήτησε επιβεβαίωση της πληροφορίας πως αποκρούστηκε πυραυλική επίθεση από εκτοξευτές παράκτιας άμυνας της Λιβύης εναντίον της φρεγάτας «Λήμνος», αλλά τον διέψευσε κατηγορηματικά ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι «δεν εβλήθη το Λήμνος»
«Ούτε έχουμε πρόθεση ούτε έχουμε προθυμοποιηθεί για χερσαίες επιχειρήσεις», ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο υπουργός Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος σε σχετικό ερώτημα του..

αντιπροέδρου της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος συνέστησε στην κυβέρνηση η εξωτερική της πολιτική να ορίζεται με σαφήνεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα και αρχές.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση στη Λιβύη, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παράσχει βοήθεια με τις ίδιες δυνάμεις και παραχωρήσεις - διευκολύνσεις προς στρατιωτικά τμήματα του συνασπισμού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος απάντησε και για το κόστος που έχει, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσης, η όλη ελληνική συμμετοχή, ανεβάζοντας το ποσό ως λογιστικό υπολογισμό τριμηνιαίας συμμετοχής στα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε μηνιαίο λογιστικό υπολογισμό στα 6-6,5 εκατ. ευρώ. «Συνεπώς, αν οι επιχειρήσεις διαρκέσουν 3 μήνες, θα μας κοστίσουν 20 εκατ. ευρώ», είπε. Όπως, επίσης, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, εκκρεμούν αιτήματα των ΗΠΑ και για στρατιωτικά αεροδρόμια πέραν της Σούδας, ενώ ανέφερε ότι τώρα «η Ελλάδα έχει θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ τη βάση της Σούδας, τα αεροδρόμια της Ανδραβίδας και του Ακτίου, καθώς και τη φρεγάτα "Λήμνος", ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης με την ομάδα υποβρύχιων καταστροφών που το επανδρώνει».

Π. Παναγιωτόπουλος

«Δεν άκουσα να γίνεται επίκληση του γεγονότος ότι, ενώ η διεθνής έννομος τάξη σπεύδει να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ, από την άλλη υπάρχουν σωρευμένα δεκάδες ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για μείζονα θέματα του Ελληνισμού, όπως το Κυπριακό», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο θέμα της συμμετοχής του Γιώργου Παπανδρέου στο ίδρυμα Καντάφι, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις, αλλά περιέπεσε σε αντιφάσεις και άφησε να αιωρούνται αναπάντητα ερωτήματα.

Τα κόμματα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθανάσιος Παφίλης χαρακτήρισε «κυνική» την ομιλία του υπουργού, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα πιστέψει ότι οι επιχειρήσεις αποσκοπούν σε ανθρωπιστικούς λόγους ή την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά βεβαίως αποκλειστικά και μόνο στον έλεγχο του πετρελαίου στο «σχέδιο της νέας Μέσης Ανατολής».

Ο Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) διερωτήθηκε γιατί δεν αποφασίστηκε παρόμοια επέμβαση στη Γάζα, μόλις χθες που βομβαρδίστηκε, ενώ ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) ζήτησε να μάθει αν υπάρχει κάποιο χειροπιαστό όφελος από τη συμμετοχή μας, όταν η Τουρκία αρχικά παρουσιάστηκε απρόθυμη, για να εμφανιστεί στη συνέχεια πρόθυμη.

Η υπόθεση «Explora»

Όσον αφορά στην υπόθεση με το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Εxplora», το οποίο εμποδίστηκε προ ημερών ενώ έπλεε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κοντά στο Καστελόριζο, από τουρκικό πλοίο με τον ισχυρισμό ότι ήταν σε τουρκικά ύδατα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ιταλικό πλοίο, που είχε σκοπό να κάνει έρευνες για να ποντίσει υποβρύχια καλώδια μεταξύ Μπάρι και Τελ Αβίβ, ζήτησε τη σχετική άδεια από τις, ελληνικές αρχές για περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στις 12 Μαρτίου το ιταλικό πλοίο εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες και κατόπιν αυτού έστειλε e-mail στην ελληνική πλευρά. Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία είχε ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κατόπιν αυτού οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δοθεί στην εταιρία και για άλλες ελληνικές περιοχές όπως στην Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια, όμως, προκλήθηκε ένταση όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος ζήτησε επιβεβαίωση της πληροφορίας του πως αποκρούσθηκε πυραυλική επίθεση από εκτοξευτές παράκτιας άμυνας της Λιβύης εναντίον της φρεγάτας «Λήμνος». Ο κ. Καμμένος επικαλέσθηκε μάλιστα και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων ως πηγή της πληροφορίας, για να τον διαψεύσει κατηγορηματικά ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι «δεν εβλήθη το Λήμνος, λάθος σας πληροφόρησε ο εξάδελφος σας». «Δεν είπα εγώ ότι έχω εξάδελφό μου στο "Λήμνος"», απάντησε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να ελέγξει το γραφείο (Α2)» και ότι θα καταθέσει το σχετικό σήμα. Ο... καβγάς συνεχίστηκε όταν ο κ. Βενιζέλος του είπε πως η Ν.Δ. δεν υιοθετεί αυτά που λέει, για να του ανταπαντήσει ο κ. Καμμένος ότι «εκείνος είναι που έχασε την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ και ότι θα πρέπει τώρα να πειθαρχήσει σε όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος, όταν αποκάλεσε τους στρατιωτικούς αντιπαραγωγικούς».

(ΒΡΑΔΥΝΗ 30/03/2011 – Σ.Λ.)


.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger