Αρχική » » Handesblatt: Τα επιτόκια "κλειδί" στην αναδιάρθρωση

Handesblatt: Τα επιτόκια "κλειδί" στην αναδιάρθρωση

Αναλύοντας το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οικονομική γερμανική... εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι αυτή «θα εξαρτηθεί από τα επιτόκια». Το βασικό ζήτημα που θέτει ο αναλυτής της εφημερίδας είναι κατά πόσον «μία ήπια αναδιάρθρωση θα λύσει τα προβλήματα των Ελλήνων, τουλάχιστον στοιχειωδώς» και υποστηρίζει ότι σε αυτό παίζει... καθοριστικό ρόλο ένας και μοναδικός παράγοντας, τα επιτόκια: «Μόνον τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία, όλα τα άλλα μεταθέτουν απλώς το πρόβλημα» τονίζει. 
Όπως αναφέρει και η Deutsche Welle συχνά παραβλέπεται ο ρόλος των επιτοκίων για το δημόσιο χρέος. Όμως μια χώρα που πληρώνει 8% επιτόκια για τα δάνειά της και το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ επιβαρύνεται το ίδιο με μια χώρα που πληρώνει 4% επιτόκια για τα δάνειά της και το δημόσιο χρέος της αγγίζει το 200% του ΑΕΠ. 
Γι’ αυτό τα επιτόκια-ρεκόρ που αναγκάζονται να πληρώσουν σήμερα για τα νέα δάνειά τους οι οικονομικά ασθενείς χώρες-μέλη της ευρωζώνης συνιστούν μεγαλύτερο πρόβλημα από την άνοδο του ποσοστού του χρέους. 
Τα επιτόκια σε μια αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να είναι ανεκτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Η Handelsblatt αναφέρει ότι δύο πράγματα πρέπει να αποκλειστούν: πρώτον, να καταβάλλονται τα τοκοχρεολύσια μέσω νέων χρεών και δεύτερον, η χώρα να διολισθήσει σε βαθιά ύφεση. 
Αυτό όμως ακριβώς φαίνεται να δρομολογείται στην Ελλάδα. Και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται το δημόσιο χρέος. Στην πρώτη περίπτωση, επειδή αυξάνονται τα χρέη πιο γρήγορα από το ΑΕΠ, και στη δεύτερη, επειδή συρρικνώνεται το ΑΕΠ και τα χρέη παραμένουν υψηλά.
«Γι’ αυτό η ήπια αναδιάρθρωση θα είναι αποτελεσματική μόνον εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα αποσαφηνίσει στους πιστωτές της ότι μπορεί να επιλέξει μόνον μεταξύ μιας μείωσης των επιτοκίων και ενός «κουρέματος»».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger