Αρχική » » Η GPO επιβεβαιώνει την πολιτική ανατροπή

Η GPO επιβεβαιώνει την πολιτική ανατροπή

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης
Μετά την Alco, η GPO δίνει και εκείνη με τη σειρά της, για πρώτη φορά σε δική της μέτρηση,προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Η μέτρηση παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, και εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία να έχει προβάδισμα 0,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ (21%-20,1%), τη στιγμή που στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, πριν από περίπου ένα μήνα, το ΠΑΣΟΚ είχε προβάδισμα... 1,7% (21,9%-20,2%). Στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 9,2%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, η Δημοκρατική Αριστερά 3%, το Άρμα Πολιτών 2,2%, οι Οικολόγοι 2,1% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2%. Όσο για την αδιευκρίνιστη ψήφο, αγγίζει το 30% (29,9%).

Στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 32,1%, έναντι 27,1% του Αντώνη Σαμαρά, με τον… θρυλικό πλέον «κανένα» να έχει 39,4%. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αυξήσει αισθητά τα ποσοστά του, που στην προηγούμενη μέτρηση είχαν καταγραφεί στο 24,1% (άνοδος +3%), ενώ πτώση παρουσιάζει ο «κανένας», από το 44,6%.

Το 55,2% των πολιτών τάσσεται κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, έναντι ποσοστού 39% που θα έβλεπε με θετικό μάτι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Υπέρ μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία τάσσεται το 55,1% έναντι 41,7% που εξακολουθεί να πιστεύει στις μονοκομματικές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Μεταξύ των ψηφοφόρων των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 49,2% του ΠΑΣΟΚ και το 69,6% της ΝΔ.

Αναφορικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, το 40% τον προσεγγίζει θετικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 20,1% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, ενώ το 58,8% των πολιτών δεν θεωρεί ότι άλλαξε κάτι, και έχει αρνητική προσέγγιση.

Σε επιμέρους ανάλυση των ψηφοφόρων των κομμάτων, θετικά βλέπει τον ανασχηματισμό το 65% του ΠΑΣΟΚ, το 31% του ΣΥΡΙΖΑ, το 27,7% του ΚΚΕ, το 15,3% της Νέας Δημοκρατίας και το 13% του ΛΑ.Ο.Σ. Άξιο επισήμανσης το εύρημα ότι το 33,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή περίπου 1/3 οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος, προσεγγίζει αρνητικά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.

Απ’ την άλλη, «συγκρατημένα θετικό» είναι το κλίμα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η τοποθέτηση του οποίου στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει να γεννά προσδοκίες αλλαγής της πολιτικής Παπακωνσταντίνου. Πιο συγκεκριμένα, το 60,7% έχει θετική άποψη για τον νέο Υπουργό Οικονομικών, έναντι του 36,3% που διάκειται αρνητικά απέναντί του. Θετικά τον βλέπει το 83,2% του ΠΑΣΟΚ, το 50,8% του ΛΑ.Ο.Σ., το 48,3% της ΝΔ (έναντι 46,8% που τον προσεγγίζει αρνητικά), το 32,5% του ΚΚΕ και το 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για την «ταμπακιέρα» το κατά πόσο δηλαδή υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, το 58,1% εκτιμά ότι δεν έχει (έναντι 40,3% που απαντά καταφατικά), ενώ το 50,3% διατυπώνει την εκτίμηση ότι η τρόικα δεν θα δεχτεί την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, τη στιγμή που το 43,5% διατηρεί την ελπίδα της αλλαγής.

Συμπερασματικά, η δημοσκόπηση της GPO έρχεται να επιβεβαιώσει την ευδιάκριτη πλέον τάση πολιτικής ανατροπής, με τη Νέα Δημοκρατία να έρχεται πρώτη σε όλες τις μετρήσεις, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά από ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο υφίσταται πρωτόγνωρη πολιτική κατάρρευση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger