Αρχική » » Μια ιδέα για το μέλλον

Μια ιδέα για το μέλλον

Γράφει ο Γιώργος Σαρειδάκις
Και τώρα τι να κάνουμε; Ελάχιστα αλλά όχι ανύπαρκτα είναι  τα περιθώρια που μας απέμειναν. Ας καλέσουν, λοιπόν, έστω και τώρα, οι κύριοι Παπανδρέου και Βενιζέλος, το συντομότερο δυνατό, τους 20-30 διαπρεπέστερους, από τους πάρα πολλούς  διαπρεπέστατους και εγκυρότατους παγκοσμίως Έλληνες (των… «φιλελλήνων» τις συμβουλές τις έχει πάρει κατά κόρον η Κυβέρνηση,  μέχρι τώρα) οικονομολόγους και τους  βαθύτερους και εμπειρότερους γνώστες των ευρωπαϊκών πραγμάτων, που ζουν στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αμερική, το Βέλγιο και αλλού (και τον κ. Πεισσαρίδη,  εννοείται)  με αποκλειστικό κριτήριο την επιστημοσύνη, το κύρος και την εμπειρία τους και πάντως χωρίς κανένα κομματικόν αποκλεισμό.
Να τους ζητήσουν (οι προσκαλούντες) να κλειστούν για τρεις- τέσσερις ημέρες σε ένα απομακρυσμένο λιτό ξενοδοχείο, χωρίς κινητά, τηλεοράσεις και δημοσιογράφους.
Να θέσει η Κυβέρνηση στη διάθεσή τους τη στατιστική Αρχή και όποιο στοιχείο, έγγραφο ή τεχνική  υποστήριξη χρειαστούν.
Να τους ζητηθεί να επιστρατεύσουν όλη την έγνοια, τον πόνο και την αγάπη τους για την Πατρίδα. Μακριά από κάθε κομματική, ιδεολογική ή άλλη δέσμευση, υποχρέωση ή συμφέρον και να συντάξουν μια –κατά το δυνατόν- ομόφωνη, σύντομη, σαφή και κατανοητή συμβουλευτική Έκθεση.
Υπογεγραμμένη με ευκρινή και ευανάγνωστα τα ονοματεπώνυμα και τους τίτλους των συντακτών.
Ουσιαστικά αυτή η Έκθεση, θα απευθύνεται προς το Έθνος  (τόσο υπεύθυνα πρέπει να συνταχθεί!), ως μια  Πρόταση των κορυφαίων Ελλήνων ειδικών επιστημόνων, για την από εδώ και πέρα διαχείριση της Κρίσης και για  την έξοδο απ’ αυτήν.
Βέβαια η κατάσταση είναι τόσο ρευστή και ταχύτατα μεταβαλλόμενη ώστε μια Εισήγηση μακροπρόθεσμης ισχύος, υπάρχει ο κίνδυνος σύντομα να ξεπεραστεί. Και αυτό όμως το γνωρίζουν, καλλίτερα από όλους, οι διαπρεπείς αυτοί επιστήμονες και αναμφίβολα θα το αντιμετωπίσουν.
Δεν χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τρεις μέρες, γιατί όλοι εκείνοι, είναι βέβαιο ότι παρακολουθούν καθημερινά και με μεγάλη αγωνία τα τεκταινόμενα! Αλλά και γιατί γνωρίζουν και πονούν την Ελλάδα και τους Έλληνες πολύ περισσότερο, πχ. από  τον επιφανή, χρήσιμο και αυτόν και σπουδαίον, κατά τα άλλα, κ. Στίγκλιτς.
Θα διαθέσουν έπειτα και μισή μέρα (ή όσο χρειαστεί), για να συζητήσουν  επί τόπου με την Κυβέρνηση, την αντιπροσωπεία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. (και των Κομμάτων που θα θελήσουν να μετάσχουν στη συζήτηση), το  περιεχόμενο της Έκθεσής τους.
Βέβαια δεν θα  δεσμεύει αυτή η Έκθεση την Κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Θα είναι όμως μια έντιμη, υπεύθυνη, εθνικά ευαίσθητη, επιστημονικά έγκυρη  και γι’ αυτό πολιτικά, τεχνικά και ηθικά χρήσιμη, για όλους,  «Αναφορά».
Θα είναι επίσης ένα πολλαπλό και ουσιαστικό Μήνυμα  προς τις «αγορές», τους Οίκους, τους κερδοσκόπους εν γένει, αλλά και προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και προς την κα Μέρκελ.
Αλλά και προς εμάς τους ίδιους θα είναι ένα Μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ότι δεν πέφτουμε. Ότι, παρ’ όλα ταύτα, μπορούμε. Ότι ο Ελληνισμός έχει ανεξάντλητες πνευματικές και άλλες δυνάμεις. Ότι θα βρούμε το δρόμο για να απαλλαγούμε το συντομότερο από τους δανειστές- Κηδεμόνες.
Εάν  πάλι η Κυβέρνηση διστάζει, ας πάρει την πρωτοβουλία η Ν.Δ.,   η Ακαδημία Αθηνών, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ίδρυμα Ωνάση ή κάποιος άλλος, θεσμικά ισχυρός παράγοντας, τέλος πάντων. Αλλά κάποιος πρέπει να πάρει αυτή την πρωτοβουλία το συντομότερο. Πριν μας έχουν πλήρως ακυρώσει  οι «Δυνάμεις κρούσης»!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger