Αρχική » , , , » ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ «ΝΥΧΤΑ ΙΜΙΩΝ»;

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ «ΝΥΧΤΑ ΙΜΙΩΝ»;


Γράφει ο Αλέξανδρος Τάρκας

Στη σκιά της οικονομικής κρί­σης και των ενδοκυβερνητι­κών αντιπαραθέσεων, η Ελ­λάδα και η Κύπρος εισέρχο­νται, στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, σε ένα επικίνδυνο σταυ­ροδρόμι διπλωματικών και αμυντι­κών εξελίξεων. Η έναρξη των ερευνών για τα κοι­τάσματα υδρογονανθράκων της Κύ­πρου, με τη συμμετοχή της αμερικα­νικής Noble Energy και του ισραηλι­νού Delek Group, αποτελεί ιστορικό ορόσημο. Αν δικαιωθούν οι εκτιμή­σεις των ειδικών για την ποσότητα και την ποιότητα των κοιτασμάτων, τότε η αξιοποίηση τους θα αποκτή­σει ιστορική βαρύτητα, συγκρίσιμη με...
την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960,την Εισβολή το 1974 και την ένταξη στην Ε.Ε. το 2004. Η Λευκωσία θα ομιλεί από πανίσχυρη θέση και η Αθήνα θα αξιοποιήσει τη μελλοντική οδό μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω του Αιγαίου, προς τη Δυτική Ευρώπη.
Οι τουρκικές απειλές για άνευ ορί­ων αντίδραση, με την κινητοποίηση ναυτικών δυνάμεων, προοιωνίζονται επικίνδυνη ένταση μακράς διάρκειας. Ίσως οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και της Ρωσί­ας (με τη σκέψη και μελλοντικών ωφε­λειών της Gazprom) να αναβάλουν πι­θανές τουρκικές ακρότητες. Ωστόσο, το κυπριακό και το ελλαδικό πλεονέκτημα θα εί­ναι τόσο σημαντικό, ώστε θα πρέπει να αναμένεται ότι η Τουρκία θα μπει στον πειρασμό της αμφισβήτησης, εξουδετέρωσης ή πε­ριορισμού του. Αργά ή γρήγορα κρίση θα έρθει...Η κρίση ίσως δεν εκδηλωθεί στην Κύπρο και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της, επειδή η Άγκυρα δεν θα θελήσει να ριψοκινδυνεύσει μία άμε­ση μείζονα πρόκληση κατά του Ισρα­ήλ και μία νέα διάσταση με τις Η ΠΑ. Ίσως μεταφερθεί δυτικότερα, στο Αιγαίο (ή και στο Αιγαίο), σε αντιπαράθεση κυρίως με την Ελλάδα.
Η Αθήνα είναι έτοιμη να αντιμε­τωπίσει σήμερα μία κλιμάκωση με την Άγκυρα; Δεν αποτελεί μυστικό ότι, λόγω και της Οικονομικής κρίσης (αλλά όχι μόνο εξαιτίας αυτή;), η θέ­ση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμε­ων απέχει από την ιδεώδη. Το ευτύ­χημα είναι ότι η φυσική ηγεσία τους, με πρώτο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέ­ραρχο I. Γιάγκο, πράττει ότι μπορεί. Πετυχαίνει πολύ περισσότερα απ' όσα θα ανέμενε κανείς με τα οικονομικά και τεχνικά μέσα που της προ­σφέρει η πολιτική ηγεσία. Γι' αυτό και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα στελέχη των τριών Όπλων, όπως άλ­λωστε και της διπλωματικής υπηρεσί­ας, θα πράξουν το καλύτερο.
Το μείζον ερώτημα είναι η ετοι­μότητα ή μη της κυβέρνησης. Δυστυ­χώς, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέ­ου δεν θυμίζει σε τίποτα τον υπουρ­γό Εξωτερικών της περιόδου 1999- 2004, όταν ακόμη κι αν διαφωνούσε κάποιος με πτυχές της πολιτικής του- του αναγνώριζε μεθοδικότητα και ικανότητα επιτυχούς υλοποίησής της στα διεθνή φόρα. Με νωπές δε ακόμα τις μνήμες από τη νύχτα των Ιμίων του Ιανουαρίου 1996, προκα­λεί πραγματικό τρόμο η σκέψη μιας συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό ανά­λογες δραματικές συνθήκες!
Aν -ο μη γένοιτο- ξεσπάσει κρί­ση, αναρωτιέται κανείς τι θα πράξει ο κ. Παπανδρέου ενώ­πιον των εισηγήσεων του επί­μονου αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου, που είναι γνωστός, πανευρωπαϊκά πλέον, για τον λανθασμένο διαπραγ­ματευτικό σχεδιασμό του και την ανε­πάρκεια αντιπαράθεσης με ξένους συ­νομιλητές. Όπως, επίσης, αναρωτιέται κανείς πώς θα δεχθεί ο πρωθυπουρ­γός τις προτάσεις του έτερου αντιπρο­έδρου,Θ. Πάγκαλου, ο οποίος απέφυ­γε πρόσκαιρα το βράδυ των Ιμίων την άμεση και εφ' όλης της ύλης διαπραγ­μάτευση για το Αιγαίο, αλλά έπεσε στην ακόμη χειρότερη παγίδα των λε­γόμενων «γκρίζων ζωνών».
Η Ελλάδα δεν αντέχει μια δεύ­τερη *νύχτα Ιμίων». Και σίγουρα η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου δεν αντέχει, πέραν της οικονομικής, να χειριστεί και μια εξωτερική κρίση.

" Ο Αλέξανδρος Τόρκας είναι εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβου­λος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρί­σκου για τη ΝΑ Ευρώπη.

ΕΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger