Αρχική » » Κύκλοι Ζωής (1) – Το κρίσιμο σταυροδρόμι της Εφηβείας...

Κύκλοι Ζωής (1) – Το κρίσιμο σταυροδρόμι της Εφηβείας...

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ  ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το σημερινό μου άρθρο είναι το πρώτο και ακολουθούν άλλα 4 σε μια σειρά 5 αναρτήσεων που θα σκιαγραφήσουν την κοινωνικό-ψυχολογική μας εξέλιξη βασισμένη στην βιβλιογραφίας των επιστημών συμπεριφοράς… 

Αν υπήρχε κάποιος εύστοχα περιγραφικός όρος της εφηβείας αυτός θάπρεπε στα σίγουρα να είναι το κρίσιμο υπαρξιακό σταυροδρόμι για την βιολογική, ψυχολογική και κοινωνική μετέπειτα πορεία του ατόμου στον κόσμο των ενηλίκων. Μολονότι η κλασική...
ψυχοδυναμική θεωρία υποστήριξε ότι τα θεμελια της προσωπικότητας στήνονται στα πρώτα 7-8 χρονια της ζωής μας πολλοί ψυχολόγοι-κοινωνιολόγοι θεωρούμε ότι η εξελικτική πορεία προς την ωριμότητα συνεχίζεται και στη διάρκεια της εφηβείας καθώς το άτομο προβληματίζεται με παραγωγικές ερωτήσεις του τύπου, ποιός είμαι, πού θέλω να φτάσω ή ακόμη ποιές αξίες και ποιά πιστεύω με εκφράζουν;  
Αναμφίβολα η εφηβεία είναι ένα μεταβατικό στάδιο από την δεκαετία της παιδικής ηλικίας στην διάρκειας πολλών δεκαετιών φάση της ωριμότητας. Η είσοδος στην εφηβεία οριοθετείται από το χρονικό εκείνο σημείο στο οποίο το άτομο είναι έτοιμο για βιολογική αναπαραγωγή και διαφοροποιείται από τρία χαρακτηριστικά στάδια εξέλιξης- το προ εφηβικό που διαρκεί περίπου δύο χρόνια και βοηθά το παιδί να απεξαρτητοποιηθεί από την αθωότητα της παιδική ηλικίας, την περίδο της εφηβικής ανάπτυξης που συμπίπτει με τις διαδικασίες ωρίμανσης τόσο της μυοσκελετικής δομής όσο και του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του ατόμου, και την μεταεφηβική περίοδο όπου ο έφηβος γίνεται νεαρός άνδρας ή νεαρή γυναίκα με ότι αυτό εξυπακούει στους υπαρξιακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, και αισθηματικούς άξονες. 
Αν είσθε τώρα έφηβος ή ήσασταν πρόσφατα, ή πάλι εάν είσθε γονείς με παιδιά που διάγουν αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής τότε σίγουρα έχετε νωπές τις μνήμες των εντάσεων που παρατηρούνται στους εφήβους μας- αγόρια και κορίτσια. 
Οι πιο συχνές διαμάχες ανάμεσα σε εφήβους και γονείς επικεντρώνονται κυρίαρχα στην ανάγκη τους για ανεξαρτησία. Η ανάγκη του εφήβου να απελευθερωθεί από τα δεσμά της παιδικής ηλικίας προσκρούει στην εμμονή των γονιών του να έχουν κυριαρχία στις πράξεις και τις κινήσεις του με κύρια αιτιολογία την προστασία του! Επιπρόσθετες συγκρούσεις προκύπτουν καθώς το αναπτυσσόμενο κοινωνικό συναίσθημα του εφήβου τον ωθεί προς τη διεύρυνση του κύκλου γνωριμιών ενώ παράλληλα του δημιουργεί και την ανάγκη συμμόρφωσης προς την ομάδα των συνομιλήκων του. Άλλες όμως οι επιθυμίες και τα στάνταρτ των γονιών και άλλα, φυσικά, της παρέας... 
Η κύρια αναπτυξιακή απαίτηση της εφηβείας είναι η απόκτηση της ταυτότητας του Εγώ. Ο έφηβος χρειάζεται να διαμορφώσει μια ενιαία και σταθερή εικόνα για τον εαυτό του και τους μελλοντικούς του ρόλους. Καλείται να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα του τύπου « ποιος είμαι ή που θέλω ή ακόμη πού μπορώ να φτάσω» προσπαθώντας να διαμορφώσει μια σαφή εικόνα του ΕΓΩ του. Αν αποτύχει στην προσπάθεια αυτή θα οδηγηθεί σε μιά κατάσταση σύγχισης ρόλων και υποκειμενικών επιθυμιών που συχνά εδραιώνει το αναγκαίο υπόστρωμα για εκδήλωση διαταραχών συμπεριφοράς ή συναισθημάτων στους εφήβους.
Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε όλες τις προκλήσεις, τους προβληματισμούς αλλά και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για την επιτυχή διάβαση από το κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής θα λέγαμε ότι χρειάζεται η θεμελίωση μιας πρωτογενούς εξάρτησης, η ικανότητα αυτοσυντήρησης, η εδραίωση δευτερογενών σχέσεων που έχουν νόημα, η δημιουργία δευτερογενών εξαρτήσεων και τελικά η επιτυχία στην κοινωνική ένταξη με παράλληλη διατήρηση της ατομικής ανεξαρτησίας μας. 


(Επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη … http://piperopoulos.blogspot.com/) 

    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger