Αρχική » » Μετά τις εκλογές το θέμα των στρατηγών

Μετά τις εκλογές το θέμα των στρατηγών


Όταν ανακοινώθηκαν οι αιφνιδιαστικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Πάνο Μπεγλίτη, ό­λοι έσπευσαν να μιλήσουν για «στρατηγούς των 40 ημερών». 0 λόγος ήταν ότι στηρί­χτηκαν στις δηλώσεις τόσο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όσο και εκείνες του...
προέδρου της Αντώνη Σαμαρά ότι δεν θα αναγνωρίσει τις έκτακτες κρίσεις. Ωστό­σο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ παίρ­νουν παράταση για όσο τουλάχιστον διαρ­κέσει ο βίος της νέας κυβέρνησης. Εξάλ­λου στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευ­σης σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ό­λες αυτές τις ημέρες για τον εάν θα ισχύ­σει απόφαση του κόμματος και θα ζητηθεί να υλοποιηθεί η επαναφορά των αξιωματι­κών που αποστρατεύτηκαν από τη νέα κυ­βέρνηση ήταν αρνητική ! 
«Δεν μπορεί να λύσει το θέμα η νέα κυ­βέρνηση», ανέφεραν συγκεκριμένα στις δη­λώσεις τους τα στελέχη της λεωφόρου Συγ­γρού και άφηναν να εννοηθεί ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μετά την επιτυχή για το κόμμα τους έκβαση των επερχόμενων εκλο­γών. Το θέμα όμως παραμένει ανοιχτό, α­φού εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και τα υ­πόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εκδηλώσει τις αντιθέσεις τους στις ξαφνι­κές αλλαγές και τίποτα δεν αποκλείει την ε­παναφορά του στην... ημερησία διάταξη. 
Το «πραξικόπημα» Μπεγλίτη, όπως είναι γνωστό, είχε δεχθεί τη σφοδρή επίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Α. Σαμα­ρά, ο οποίοι μιλώντας στην Κοινοβουλευ­τική Ομάδα του κόμματός του την επομένη των αιφνιδιαστικών κρίσεων είχε δηλώσει: «Δεν πρόκειται να συγχωρήσουμε αυτό που έγινε χτες με τις έκτακτες κρίσεις στις ΕΔ και τη "βουτιά" που έγινε στην επετηρίδα», ενώ είχε υπογραμμίσει ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης θύμιζαν άλλες δυσάρεστες για τον τόπο εποχές. 

«Δεν θα τις αναγνωρίσουμε» 

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπεύθυ­νου τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., βου­λευτή Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος εί­χε τονίσει: «Την ώρα που καταρρέει, η κυ­βέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μάλιστα εντός της ημέρας. Κύριε υπουργέ Εθνικής Άμυνας, μην τολμή­σετε να προχωρήσετε σε αυτήν την αντιδη­μοκρατική ενέργεια. Δηλώνουμε ότι δεν θα αναγνωρίσουμε μια τέτοια απόφαση που στρέφεται εναντίον του Εθνικού Συμφέρο­ντος. Τι προσπαθείτε να αποδείξετε; Δεν έ­χετε αντιληφθεί πως τις τελευταίες ώρες δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα; Μια κυβέρνα ση που την εγκαταλείπουν ένας ένας και οι βουλευτές της; Κάτω, λοιπόν, τα χέρια από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αποτελεί­τε, πλέον, παρελθόν. Τελειώσατε». 
Στις έκτακτες κρίσεις είχαν αντιδράσει επίσης το ΚΚΕ το οποίο κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση να δώ­σουν ξεκάθαρες εξηγήσεις, για ποιο λόγο α­ντικατέστησαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυ­νάμεων, ο ΛΑΟΣ είχε χαρακτηρίσει την πρά­ξη «ηθικά ανεπίτρεπτη», ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που έγινε ήταν ανεπίτρεπτο, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία είχε αναφερθεί σε «πρά­ξη πολιτικά ανήθικη και παλαιοκομματικής αντίληψης, που επιβεβαιώνει την οριστική ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου με την υ­πευθυνότητα και τη σοβαρότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι αποστρατευθέντες στρατηγοί έχαιραν της ε­κτίμησης του συνόλου του πολιτικού κό­σμου, κάτι που αναδείχθηκε ιδιαίτερα στο ενδιάμεσο διάστημα και ενώ αναζητούνταν υπουργός Άμυνας. Χαρακτηριστικό παρά­δειγμα ήταν ότι ο αποστρατευθείς αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος δέχθηκε τηλε­φώνημα ώστε να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του για τη θέση του υφυπουργού ΥΕΘΑ. Προς τιμήν του, ο στρατηγός απάντη­σε ότι ήταν πάντα και παραμένει στρατιώ­της, ενώ πρόσθεσε ότι όποιοι συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση καλό θα ήταν να επανα­φέρουν τους δεκάξι στρατηγούς που «σφα­γιάστηκαν» από τον Μπεγλίτη. 

Παραλίγο υφυπουργός ο Φράγκος 

Το όνομα του επίτιμου αρχηγού αναφέρ­θηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι όταν ο Πρόε­δρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ζήτησε από το Γ. Καρατζαφέρη τη συμ­βολή του για να βγούμε από το αδιέξοδο και αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δέχτηκε τηλεφώνημά από το Γ. Παπανδρέου για να διερευνήσει τις δικές τους προθέσεις του για συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Κατά τη συνομιλία εκείνη ο κ. Καρατζαφέρης φέ­ρεται να είπε ότι «αν τελικά αποδεχτώ να μπω στην κυβέρνηση, εκτός από την τρίτη αντιπροεδρία, το μόνο που ίσως να με εν­διέφερε είναι το ΥΕΘΑ με υφυπουργό τον Φράγκο». Ο Παπανδρέου δεν το απέκλει­σε, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να υπάρξει περισσότερος προβληματισμός, αφού στο τηλεφώνημα Καρατζαφέρη, ο στρατηγός α­πάντησε αρνητικά. 

(ΕΦ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13-11/11/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger