Αρχική » » Βρηκαν τρόπο… να μας διώξουν από την ευρωζώνη

Βρηκαν τρόπο… να μας διώξουν από την ευρωζώνη


Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης

Το… σενάριο της ζωής μας, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά στη παρουσία της Ελλάδας στον στενό πυρήνα της ευρωζώνης, περνάει αναπόφευκτα από τις αποφάσεις και τις διαθέσεις των δυο κυρίαρχων δυνάμεων της ηπείρου. Δηλαδή, το τι θα πράξουν η Γερμανία και η Γαλλία.
Ένα μάλλον αταίριαστο πολιτικά ζευγάρι, από τη στιγμή που η Ιστορία… δοκιμάζει τις αντοχές της με την έννοια «γαλλογερμανική συμμαχία», ενώ την ίδια στιγμή η σχέση δεν είναι ισότιμη και ισοβαρής, καθώς το Βερολίνο μεταχειρίζεται το Παρίσι με τακτ μεν, αλλά με σαφή προδιάθεση… επικυρίαρχου στον βοηθό του.
Στην Ευρώπη περισσεύει σήμερα η φημολογία για επικείμενη συμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί, στη βάση της εξεύρεσης της κατάλληλης φόρμουλας για μια ευρωζώνη… στα μέτρα τους.
Το σενάριο που αποκαλύπτει η «Die Welt», πάντα έγκυρη και με εκ των έσω πληροφόρηση για τις στοχεύσεις της Καγκελαρίας, περιγράφει μια Ευρώπη… τουλάχιστον δυο ταχυτήτων. Όπου φυσικά η Γερμανία θα συνεχίσει να κυριαρχεί, οικονομικά και πολιτικά. Παζαρεύοντας την έκδοση ευρωομολόγου και την κοπή χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες, τους οποίους ενδεχομένως ούτε… η ίδια η Γερμανία να μην είναι σε θέση να τηρήσει, στη σημερινή οριακή οικονομική συγκυρία.
Διαβάστε και… μελαγχολήστε. Ενισχυμένη διακυβέρνηση. Πολιτικές λιτότητας. Επιβολή αυστηρών χρηματικών κυρώσεων σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Παραπομπή στο δικαστήριο για επιπλέον κυρώσεις ή ακόμη και συντεταγμένη χρεοκοπία μιας χώρας.
Ας σταθούμε λίγο στην τελευταία παράμετρο. Είναι, σχεδόν επί λέξει η αναφορά του Φίλιπ Ρέσλερ, Γερμανού Αντικαγκελάριου, στο τι… θα έπρεπε να πάθει η Ελλάδα, προκειμένου να πληρώσει, σύμφωνα με εκείνον, επαρκές τίμημα για τη δημοσιονομική ακαταστασία της.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ευρωζώνη που οραματίζονται η Γερμανία και η Γαλλία, στηρίζεται στην αναγκαία συνθήκη του να… απαλλαγούν από χώρες οι οποίες συνιστούν πρόβλημα. Και εμείς, είμαστε οι πρώτοι.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger