Αρχική » , , » Στο «απόσπασμα» και τα ειδικά μισθολόγια!

Στο «απόσπασμα» και τα ειδικά μισθολόγια!

α. ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ. ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ. ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2012 ΤΑ ΝΕΑ ΕΙΔΙΚΑ «ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ». 
β. Οι περικοπές κονδυλίων από τις Ένοπλες Δυνάμεις θέτουν σε αμφισβήτηση το αξιόμαχο τους. 
γ.   Κόβουν κατά 20% τις αποδοχές 250.000 δημόσιων λειτουργών. 

Ετοιμάζουν νέα ειδικά μι­σθολόγια με περικοπή αποδοχών έως και 20% για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστι­κούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστη­μιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και διπλωματικούς υπαλλήλους. Με βάση τις ρυθμίσεις που θα προω­θήσει το υπουργείο Οικονομικών, οι 250.000 δημόσιοι λειτουργοί θα αρχίσουν να εντάσσονται σταδιακά εντός του 2012 σε νέα επαχθέστερα μισθολογικά καθεστώτα, με φιλοσο­φία παρόμοια αυτής που διέπει το... «φτωχολόγιο» των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα. 

Οι αλλαγές 

Συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίσεις που θα εισαχθούν για ψήφιση στη Βουλή εντός του 2012 θα προβλέ­πονται καταργήσεις επιδομάτων και προσαρμογές βασικών μισθών σε επίπεδα ίδια με αυτά που θεσπίζονται για τους πολιτικούς δημόσιους υπαλ­λήλους του στενού δημοσίου τομέα. Επισημαίνεται ότι για τους δημόσιους λειτουργούς που διατηρούν ειδικά μισθολόγια, το πολυνομοσχέδιο προ­βλέπει αυτή τη στιγμή εξαίρεση από τις ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου για τους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης. Βάσει πληροφοριών, αν δεν υπήρχε η έντονη αντίδραση των δικαστικών, τα ειδικά μισθολόγια ίσως και να είχαν δρομολογηθεί με εφαρμογή από αρχές του νέου έτους και μεγάλο «μαχαίρι» στις αποδοχές. Τώρα ίσως ενταχθούν στο νέο «Μνη­μόνιο» και λάβουν... πίστωση χρόνου. 
Η δρομολόγηση τους θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας που θα προκύψουν τους επό­μενους μήνες. 
Τις περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών (ανάλογες θα υπάρ­ξουν για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, καθηγη­τές ΤΕΙ, ερευνητές και διπλωματικούς υπαλλήλους) πιθανόν να «φωτογρά­φισε» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποί­ος μιλώντας στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του Προϋπολογισμού ανέφερε ότι «οι αποδοχές θα είναι μειωμένες το 2012 κατά 6,15% ή 2,14 δισ. ευρώ». 
Πιθανότατα η περικοπή του πο­σού αυτού θα προέλθει από το ειδι­κό μισθολόγιο που έχει στα σκαριά έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή εντός του 2012 με μειώσεις έως 20% ανά­λογα με το βαθμό, το μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις άλλες κατηγορίες των δη­μόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. 
Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικοί έχουν ήδη απολέσει τουλάχιστον 30% των αποδοχών τους, ενώ καμία απολύτως μέριμνα δεν έχει αναλη­φθεί για να υπάρξουν ανταποδοτικά μέτρα, δεδομένης της φύσεως του αντικειμένου τους (συχνές μεταθέ­σεις, μετακινήσεις, 24ωρες υπηρε­σίες, συμμετοχή σε ασκήσεις κ.ά.). Η εξαθλίωσή τους αντανακλάται στο δραματικά αυξανόμενο αριθμό όσων προστρέχουν στις μονάδες τους για το μεσημεριανό τους φαγητό. Ποσο­στά που προκαλούν ανησυχία στην ηγεσία του Πενταγώνου και σκέ­ψεις για την εφαρμογή συμβολικού τιμήματος αντί της δωρεάν σήμερα σίτιση. 

.............................................................................................................

 ΌΛΟΙ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΊ ΤΡΩΝΕ ΠΛΈΟΝ ΣΤΑ ΣΥΣΣΊΤΙΑ. 

Για να προλάβουν τον εκτροχιασμό των δαπανών για τη σίτιση θα επιβάλουν συμβολικό ποσό. 

ΚΑΘΟΛΙΚΗ είναι η συμμετοχή των στρατιωτικών στα συσσίτια που προσφέρονται δωρεάν εντός των μονάδων. Το ποσοστό όσων «εγγράφονται» στις λίστες για το μεσημεριανό φαγητό προκαλεί πανικό στην ηγεσία του Πεντα­γώνου, αφού διαφαίνεται το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού των δαπανών για σίτιση των Επιτελείων. 
Όταν αποφασιζόταν η υλοποί­ηση του μέτρου της δωρεάν σί­τισης και για τα μόνιμα στελέχη, κυρίως τους υπαξιωματικούς και τους επαγγελματίες οπλίτες και ετίθετο σε εφαρμογή με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξή του. Κάποιοι μάλιστα από το ΓΕΣ έσπευσαν να το σνομπά­ρουν. Βλέποντας όμως πως σε ορισμένες μονάδες, σε ποσοστό 100%, οι στρατιωτικοί δηλώνουν την επιθυμία να φάνε εντός του στρατοπέδου, αναθεώρησαν τις απόψεις τους. Δείγμα τού ότι κά­ποιοι ανώτατοι στρατιωτικοί είναι αποκομμένοι από το προσωπικό και αδυνατούν να κατανοήσουν τα προβλήματά του. 

Βάζουν... οβολό 

Τώρα, επικρατούν σκέψεις να επιβληθεί ένα συμβολικό ποσό της τάξεως τού ένα με ενάμισι ευρώ το γεύμα, ώστε να ξεπε­ραστούν σε ένα βαθμό τα οικο­νομικά προβλήματα που ανακύ­πτουν από τη μεγάλη συμμετοχή στα συσσίτια και προληπτικά να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στην τροφοδοσία των στρατι­ωτικών μονάδων. Όπως αναφέ­ρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ η σίτιση έναντι ενός συμβολικού ποσού είναι καθεστώς σε σχηματισμούς χωρών του εξωτερικού και ιδίως των ΗΠΑ. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχετική από­φαση και όπως κατηγορηματικά αναφέρεται, δεν πρόκειται να υπάρξει αναστολή της παροχής σίτισης λόγω κόστους είτε υπάρ­ξει είτε όχι συμβολικό τίμημα. 
Η συμμετοχή στα συσσίτια και όχι μόνο των υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών, αλλά και των χαμηλόβαθμων αξιωματικών, αναδεικνύει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με την ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων. Κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι σχεδιάζουν νέες μειώ­σεις μισθών μέσω ειδικού μισθο­λογίου, καθώς επίσης και η πολι­τική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Με εξαθλιωμένους στρατιωτικούς, η αμυντική και αποτρεπτική ικανό­τητα της χώρας είναι σαφές ότι κινδυνεύει από σοβαρή υποβάθ­μιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
.............................................................................................................

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΟΠΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2005 

Ο Προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει μείωση 37,5% των εξοπλιστικών δαπανών. 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εθνικής Άμυνας μί­λησε επίσης για μείωση 5,46% στο λειτουργικό μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων, αγγίζοντας, όπως είπε, για πρώτη φορά μετά από αρκε­τά χρόνια ποσό κάτω του 1 δισ. ευρώ. Με την Πολεμική Αεροπο­ρία να αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά των μαχητικών αεροσκαφών (και όχι μόνο) λόγω περιστολών των δα­πανών, το Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς να μην έχουν καύ­σιμα να κινήσουν τα πλοία τους και τα οπλικά συστήματα, αντιλαμ­βάνεται κανείς το τι σημαίνει επιπλέον μείωση των λειτουργικών κονδυλίων. Πόσο μάλλον όταν δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού της δομής δυνάμεων και είναι απαραίτητο να συντη­ρείται ένα τεράστιο και δυσκίνητο σύστημα. Αν δεν υπάρξει συνδυα­σμός των δύο, τότε η απειλή για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι τεράστια και οι δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας (και των τριών τα δύο τελευταία χρόνια) ότι δήθεν, επιτυγχάνεται μείωση κόστους με διατήρηση του επιχειρησιακού επιπέδου θα μοιά­ζουν ως κακόγουστο αστείο.
Και αυτό για έναν επιπλέον λόγο. Ο Προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει μείωση κατά 37,5% των εξοπλιστικών δαπα­νών, ήτοι 1 δις ευρώ, «οροφή» κατά τον κ. Αβραμόπουλο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν να προβούν σε παραγγελία οπλικού συστήματος από το 2005 (τα 30 αεροσκάφη F-16) και τα ποσά που δαπανώνται σχετίζονται με την αποπληρωμή προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Τα διατιθέμενα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση των υπαρχόντων», επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαθεσιμότητες, αεροσκαφών, πλοίων αρμάτων μάχης και άλλων συστημάτων. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
(ΕΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-06/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger