Αρχική » , » Το «αμάρτημα» των πολυτέκνων

Το «αμάρτημα» των πολυτέκνων

α.Οι αρνητικές συνέπειες των Ειδικών Κατηγοριών σπουδαστών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια 
β.Με διαγραφή από τη σχολή που πέρασαν απειλούνται δεκάδες φοιτητές που έχουν αυτό το «προνόμιο», καθώς το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας βάζει όρια σια δικαιώματα των πολυτέκνων. 
γ.Οι πολύτεκνοι φοιτητές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. 

Η χαρά της γιατί μπήκε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτε­χνείου ήταν μεγάλη, αλλά δεν κράτησε για πολύ. Πριν από λίγες μέρες μια ανακοίνωση της σχολής γκρέμισε το όνειρο, καθώς έμαθε ότι δεν εδικαιούτο τη θέση και ότι απειλείται με διαγραφή. Το «α­μάρτημα» της φοιτήτριας ή­ταν ότι προερχόταν από πο­λύτεκνη οικογένεια. 
Η περίπτωση αυτή δεν εί­ναι μοναδική. Δεκάδες παι­διά πολύτεκνων οικογενειών υφίστανται τις ...
αρνητικές συ­νέπειες των ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας για τις ειδικές κατηγορίες υποψη­φίων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πολλοί φοιτητές μετά τον έλεγχο των δικαιολογητι­κών τους από τα πανεπιστή­μια κινδυνεύουν ή έχουν ή­δη διαγραφεί απ' τη σχολή που πέτυχαν.
Παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις για τις ειδι­κές κατηγορίες διευκόλυναν τα πανεπιστήμια, αφού μπή­καν λιγότεροι φοιτητές, ω­στόσο, όπως λένε οι πρυτά­νεις, είναι μεγάλες οι αδικίες που υφίστανται ειδικά οι πολύτεκνοι. 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου, στην περί­πτωση των πολυτέκνων τα α­δέλφια των εισακτέων πρέπει να είναι άγαμα και να μην έ­χουν συμπληρώσει το 23ο έ­τος της ηλικίας ή το 25ο έτος αν σπουδάζουν ή εκπληρώ­νουν τις στρατιωτικές τους υ­ποχρεώσεις. Αν δηλαδή δεν συντρέχουν αυτές οι προϋπο­θέσεις, αυτόματα ο υποψή­φιος μιας τετραμελούς οικο­γένειας ουσιαστικά χάνει το «προνόμιο» του πολύτεκνου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο αναιρεί τον ισόβιο χαρακτήρα της πολυτεκνίας. Όπως επισήμαναν πολύτεκνοι αλλά και πρυτά­νεις, «ενώ για το υπουργείο Παιδείας ισχύουν οι παραπάνω ηλικιακοί πε­ριορισμοί, στις σχολές που ε­ποπτεύει το υπουργείο Εθνι­κής Αμύνης δεν απαιτείται α­ντίστοιχος έλεγχος». 
Επίσης σύμφωνα με το νόμο, επιβάλλεται ο πε­ριορισμός στους υποψήφιους φοιτητές ειδικών κατηγο­ριών να δηλώσουν μόνον τμήματα της διοικητικής τους περιφέρειας. Όμως κι ε­δώ οι πολύτεκνοι υφίστανται αδικίες, γιατί : 

α) Υπάρχουν ΑΕΙ με πολύ περιορισμένο αριθμό τμημά­των (πχ Παν/μιο Στερεάς Ελλάδος και Παν/μιο Πελο­ποννήσου).
β) Υπάρχουν πανεπιστη­μιακά τμήματα με μοναδικό γνωστικό αντικείμενα τα ο­ποία βρίσκονται σε ορισμένες μόνο πόλεις (πχ η Στρατιω­τική Ιατρική και η Κτηνιατρική, μόνο στη Θεσσαλονίκη) ή είναι πολύ λίγα σε όλη τη χώ­ρα (πχ το Λογιστική και Χρηματοοικονομική σε Αθή­να και Θεσσαλονίκη). 
γ) Υπάρχουν πανεπιστη­μιακά τμήματα μεγάλης ζή­τησης λόγω κυρίως γνωστι­κού αντικειμένου και φήμης, σε ορισμένες πόλεις (κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Οι υποψήφιοι που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη πόλη εκτός αυτών, δεν δικαιούνται να τα δηλώσουν, γεγονός που επίσης συνιστά διακριτική αντι­μετώπιση τους.

Η προχειρότητα αντιμετώ­πισης των ειδικών κατηγο­ριών φαίνεται και από τα οι­κονομικά κριτήρια. Συγκεκρι­μένα ελήφθησαν υπ' όψιν οι φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2009-10 γιατί όταν υπέβαλαν τα δικαι­ολογητικά δεν είχαν σταλεί α­κόμη του 2010-11. Έτσι, πολ­λά παιδιά έχασαν το δικαίω­μα της μετεγγραφής, γιατί τα εισοδήματα του 2009 ήταν μεγαλύτερα από το 2010. Όπως επισήμανε ο πρύτανης του Οικο­νομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Γάτσιος, «η ουσία» του θέματος έγκειται στο κατά πόσο η πολιτεία θεωρεί το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας σοβαρό ή όχι. Σε ε­πίπεδο εκπαιδευτικής πολιτι­κής τούτο μεταφράζεται, νο­μίζω, ως εξής: η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει ή ότι θέλει να δώσει ένα μήνυμα στήριξης των πολυτέκνων με την χωρίς περιστροφές και τεχνάσματα παροχή διευκο­λύνσεων εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευ­ση, ή ότι θεωρεί τέτοιου εί­δους πολιτικές αναξιοκρατι­κές και άνευ αντικειμένου, ο­πότε τις καταργεί. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταλάντευση ανάμεσα στις δύο παραπάνω θέσεις εί­χε ως αποτέλεσμα το νέο κα­θεστώς που εφαρμόστηκε φέτος πρώτη φορά να χαρακτηρίζεται από πολλές αδικίες. «Είναι, κατά τη γνώμη μου, φανερό ότι, στο βαθμό που η πολιτεία επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στήριξης των πολυτέκνων, απαιτείται προς τούτο μια απλή και ξεκάθαρη λύση, χωρίς γραφειοκρατικές περιπλοκές που συχνά οδη­γούν σε στρεβλώσεις και αδι­κίες: προσδιορισμός ανά ΑΕΙ και τμήμα ειδικών θέσεων για όλους όσους έχουν την ι­διότητα του πολυτέχνου, οι οποίες θα καταλαμβάνονται από αυτούς που έχουν τις κα­λύτερες επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις», κατα­λήγει ο κ. Γάτσιος. 
Οι ενδιαφερόμενοι πο­λύτεκνοι πάντως που προσέφυγαν σε συνταγματο­λόγους έχουν στα χέρια τους γνωματεύσεις που δικαιώνουν τις απόψεις τους. Συ­γκεκριμένα πριν από λίγες η­μέρες ο καθηγητής της Νομι­κής Σχολής Α. Δημητρόπουλος σε πολυσέλιδη γνωμάτευσή του κατέληξε: «Για την εισαγωγή των τέκνων των πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (με την οδική κατηγορία των πολυτέκνων και των τέκνων τους) αρκεί η πολυτεχνική ι­διότητα και δεν απαιτείται ως (πρόσθετη) προϋπόθεση και τα τέσσερα τέκνα τους να εί­ναι κάτω των 23 ετών (ή κά­τω των 25 εφόσον είναι φοι­τητές) προκειμένου να δικαι­ούνται να εγγραφούν στη σχολή που έχουν επιτύχει». 
Αλλά και ο Χ Ανθόπσυλος. καθηγητής Δικαίου και Διοί­κησης του Ανοικτού Πανεπι­στημίου, καταλήγει στη γνω­μάτευσή του: «Η παρανομία και αντισυνταγματικότητα των εν λόγω αποφάσεων μπορεί να αρθεί, εάν αυτές ερμηνευθούν σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα δηλα­δή υπό την εκδοχή ότι κατα­λαμβάνουν κάθε πρόσωπο που έχει την (ισόβια) πολυτεκνική ιδιότητα καθώς και τα τέκνα αυτών». Οι πολύτεκνοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την άρση των περιορισμών εις βάρος τους.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
(ΕΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-11/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger