Αρχική » , , » Υπόσχεση για άγρια μέτρα στη Λαγκάρντ

Υπόσχεση για άγρια μέτρα στη Λαγκάρντ

Ο υποκριτής «Μπένι» με επιστολή του πριν από δέκα ημέρες δεσμεύτηκε για νέες περικοπές-δηλητήριο. 

Έτοιμος για να πάρει πρόσθετα μέτρα δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την καθιερωμένη «επιστολή προθέσεων» που απέστειλε στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Και αυτό στις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες προτού δη­λώσει δημοσίως «εξουθενωμένος» και αρνητικός στο να λάβει ο ίδιος τα πρόσθετα μέτρα... Μάλιστα είπε προχθές ότι τα νέα μέτρα θα πρέ­πει να ληφθούν από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, δηλαδή μετά τις εκλογές. 

Με την ίδια επιστολή δεν αποκαλύπτεται μόνον η διγλωσσία του υπουργού Οικονομικών. Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που τη συνοδεύει αποκαλύπτονται και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυ­βέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας της διετίας 2013-2014, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν από το 2012 προκει­μένου να αντιμετωπιστεί η «τρύπα» του Προϋπολογισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται: 

Η μεταρρύθμιση του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Με άλλα λόγια θα περικοπεί ο ΦΠΑ που επιστρέφεται, μειώνοντας το αγροτικό εισόδημα. 

Η εξίσωση της φορολόγησης του εισοδήματος των φορολογούμενων από «κεφάλαιο». Η διατύπωση αυτή παραπέμπει στην αύξηση του φό­ρου των καταθέσεων, που σήμερα είναι 10%, με τον φόρο επί του ει­σοδήματος από ακίνητα που φτάνει στο 45%. Με άλλα λόγια θα προω­θηθεί η φορολόγηση των τόκων με βάση τη φορολογική κλίμακα. 

Η περικοπή των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχο­λές. 

Η περικοπή των κοινωνικών επι­δομάτων. 

Η περικοπή των μισθών στα ειδι­κά μισθολόγια 

Η μείωση των αμυντικών δαπα­νών. 

Η μείωση φαρμακευτικών και νο­σοκομειακών δαπανών. 

Μαζί με την αναθεώρηση του Μνημονίου δόθηκε χθες στη δη­μοσιότητα από το ΔΝΤ και η έκθε­ση του οργανισμού για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οι­κονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. 

«Μαύρες» προβλέψεις 

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου επιση­μαίνουν ότι η απόκλιση στο φετινό έλλειμμα (9% από 7,7% που ήταν ο αρχικός στόχος) είναι πολύ δύ­σκολο να διορθωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Και ειδικά σε μια χρονιά που η ύφεση θα φτάσει το 6% από 5,5% που εκτιμούσε αρχι­κά η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι φετινές αποκλίσεις στον Προϋ­πολογισμό θα καλυφθούν μέσα στο 2012, με το βάρος να πέφτει στον τομέα των δαπανών. Η κυβέρνη­ση προωθεί μεγάλες προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσί­ου αλλά και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (π.χ. επιδόματα πολυτέκνων, αναπήρων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων). 

Στην έκθεση καταγράφεται μια σειρά από νέες σκληρές υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση και από τις οποίες ξεχωρίζουν μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα (σ.σ.: που παραμένει υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες), αλλά και η κατάργηση των ίδιων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Φτάνει βέβαια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ απαιτούνται μέτρα 3% του ΑΕΠ ή 6,51 δισ. ευρώ για τη διετία 201 2014, τα οποία μένει να εξειδικευτούν έως τον Ιούνιο. 

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 
.....................................................................................................................................................................
Έξω σε όλα ο Προϋπολογισμός»! Στα 3,3 δις. ευρώ η «μαύρη τρύπα» 

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 575.000.000 ευρώ την ημέρα για τις υπόλοιπες 13 που απομένουν έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ο Προϋπολογισμός για να εκτελεστεί κανονικά. 

Διαφορετικά, το έλλειμμα θα εισχωρήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνη ζώνη από αυτή του 10% που βρίσκεται σήμερα, εξαιτίας των σημαντικών υπερβάσεων που παρατηρούνται στις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων. Για την ώρα οι υπερβά­σεις αυτές, σε συνδυασμό με τη μεγάλη υστέρη­ση που σημειώνουν τα φορολογικά έσοδα, διευ­ρύνουν στα 3,3 δισ. ευρώ τη «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία. 

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 1,8 δις ευρώ, που είναι η απόκλιση από τα έσοδα, και σε 1,4 δις ευρώ, που αποτελούν το συνολικό ύψος των υπερβάσεων στον τομέα των δαπανών. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011 ο Προϋπολογισμός μετρά εισπράξεις 43,83 δισ. ευρώ έναντι 45,23 δις ευρώ που είχαν εισρεύσει το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εισπράξεις αυτές είναι αποκαλυπτι­κές της τεράστιας καθίζησης που έχουν υποστεί τα δημόσια έσοδα, τα οποία καταγράφουν βουτιά κατά -3,1% σε σχέση με το περσινό ενδεκάμηνο. 

Ο δις αναθεωρημένος στόχος του Προϋπολο­γισμού προσβλέπει σε μία αύξηση εσόδων κατά 0,9%, για να περιοριστούν οι φετινές αποκλίσεις στα έσοδα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Δεκέμβρης θα πρέπει να κλείσει με εισπράξεις 7,4 δισ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο συνιστά άθλο, αφού στο πρώτο ενδεκά­μηνο εισπράττονται μηνιαίως 3,9 δις ευρώ. 

Ασφυκτικές πιέσεις υφίσταται ο κρατικός Προϋπολογισμός και από τις δαπάνες, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. 

Τις μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του τακτικού Προϋπολογισμού «διορθώνει» εν μέρει το οικονομικό επιτελείο, μέσω της δραματικής μείωσης των επενδυτικών δαπανών του, αλλά και της μεγάλης προείσπραξης εσόδων από την Ε.Ε. για επενδυτικά έργα 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στο ίδιο διάστημα στα 20,516 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,1% σε σχέση με το έλλειμμα του περσινού διαστήματος. 


ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-14/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger