Αρχική » , , , » Τα μυστικά κονδύλια και το πρωτοσέλιδο που έλεγε «Καταλάβατε τώρα;»

Τα μυστικά κονδύλια και το πρωτοσέλιδο που έλεγε «Καταλάβατε τώρα;»


ΣΤΙΣ 3 Νοεμβρίου 1996 έγινε το ατύχημα του Σουσουρλούκ, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Αμπντουλάχ Τσατλί, κορυφαίο στέλεχος της μαφίας των Γκρίζων Λύκων, αναμεμειγμένος σε τοποθετήσεις βομβών σε αρμενικούς στόχους στην Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία), σε δολοφονίες Αρμενίων και Κούρδων και σε εμπόριο ηρωίνης, που έκανε στην Ευρώ­πη, με τη βοήθεια των τουρκικών διπλωματικών και στρατιωτικών αντιπροσωπιών. Μετά τον θάνατο του Τσατλί, ο τότε... πρωθυπουργός Μεσουτ Γιλ­μάζ έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Επιθεωρήσεων, που ανήκει στο γραφείο του πρωθυπουργού, να πραγματοποιήσει έρευνα και να υποβάλει αρμο­δίως αναλυτική έκθεση για την υπόθεση. Κατόπιν αυτού ο Κουτλού Σαβάς, επικεφαλής της Δι­εύθυνσης Επιθεωρήσεων, υπέβαλε την περιβόητη Έκθεση Σουσουρλούκ, την οποία με τη σειρά του ο Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε στην κοινή γνώμη, με εξαίρεση τη 12η σελίδα της έκθεσης, που παρέμεινε απόρρητη, επειδή περιείχε κρατικά μυστικά. 

Με αφορμή αποκαλύψεις που γίνονται την πε­ρίοδο αυτή γύρω από τη δράση του παρακράτους, ο Μεσούτ Γιλμάζ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο της εφημερίδας «Μπιργκιούν», ανέφερε ότι στη σελίδα αυτή περιέχονται στοιχεία για τη χρηματοδότηση από τα μυστικά κονδύλια επιχειρήσε­ων που σχετίζονται με το πραξικόπημα ανατρο­πής του Χαϊντάρ Αλίεφ (έγινε τον Μάρτιο του 1995 από Τούρκους πράκτορες) και με τα αντίποινα στα ελληνικά δάση. 

Δημοσιεύματα 

Πρόκειται για πυρκαγιές που κατέκαυσαν τα δάση των νησιών του Αιγαίου, αλλά και τα δάση της Πεντέλης και του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, τον Ιούλιο του 1995, η εφημερίδα «Τούρκιγιε» κυκλοφόρησε με ολοσέλιδη φωτογραφία από την καμέ­νη Πεντέλη, με τίτλο που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε: Καταλάβατε τώρα; 

Να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1990 οι Τούρκοι, για να αντιμετωπίσουν τους Κούρδους αντάρτες, που κατέφευγαν στα δασωμένα βουνά, πυρπολούσαν τα δάση στο τουρκικό Κουρδιστάν. Τότε με τη σειρά τους οι Κούρδοι πυρπολούσαν τα δάση της δυτικής Τουρκίας, στα οποία εκπαιδεύονταν στον αντιανταρτικό αγώνα οι ειδικές δυνά­μεις του στρατού και της στρατοχωροφυλακής. Το τουρκικό κράτος, που έβλεπε πίσω από τις ενέρ­γειες αυτές «ελληνικό δάκτυλο», πλήρωσε από τα μυστικά κονδύλια τη μαφία των Γκρίζων Λύκων, η οποία με τη σειρά της πυρπόλησε τα ελληνικά δάση στα νησιά, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Παρότι υπήρχαν στοιχεία στις ελληνικές υπη­ρεσίες αλλά και δηλώσεις Τούρκων παρακρατικών που συμμετείχαν στις πυρπολήσεις ελληνικών δα­σών, η δήλωση του Μεσούτ Γιλμάζ έχει ιδιαίτερη πολιτική αξία, αφού ήταν ο πρωθυπουργός που έλαβε επίσημα τις πληροφορίες για την εμπλοκή του τουρκικού κράτους στις επιχειρήσεις εμπρη­σμού ελληνικών δασών. 

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-27/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger