Αρχική » , , , » Οι δέκα πληγές του Έβρου

Οι δέκα πληγές του Έβρου

Οι σ. μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός (δεξιά) και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος (αριστερά) «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τον ακριτικό Έβρο. Εικόνες από εγκαταλελειμμένα σπίτια και την ομάδα Frontex.

Επιστολή αγωνίας στον Παπαδήμο από τους μητροπολίτες Άνθιμο και Δαμασκηνό: Αδειάζουν τα φυλάκια, αυξάνονται οι λαθρομετανάστες. 

Οι μητροπολίτες Δι­δυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σου­φλίου Δαμασκη­νός και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, με κοινή επιστολή τους στον πρωθυπουργό Λου­κά Παπαδήμο, «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τον ακριτικό Έβρο. Οι δύο ιεράρ­χες, βιώνοντας μαζί με το ποίμνιό τους τα τραγικά αδιέξοδα της τοπικής κοινωνίας, περι­γράψουν με...
μελανά χρώματα την κατάσταση και καλούν τον πρωθυπουργό «να εγκύψει στα προβλήματα του τόπου». Στο κείμενο, στο οποίο αποτυπώ­νεται η αγωνία για το μέλλον της περιοχής, οι μητροπολίτες τονίζουν και τα εξής: 

1. Η παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών από η χερσαία σύνορα του νομού έχει δημιουργήσει πρωτοφανή και ογκώδη προβλήματα στην περιοχή. Το φαινόμενο γνωρί­ζει έξαρση. Τον Οκτώβριο του 2011 εισήλθαν από τον νομό μας στη χώρα 9.700 παράνο­μοι μετανάστες. Η Frontex δεν επέφερε θεαματικά αποτελέ­σματα και πλέον η παρουσία της προκαλεί. Οι επισκέψεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, που κατά δεκάδες τα τελευταία έτη πραγματοποι­ήθηκαν στον νομό, μόνο γι΄αυτό το ζήτημα, απεδείχθησαν τουριστικού περιεχομένου κα­τανάλωση λόγων. 

2. Για την επιχειρηματικότητα οι πολιτικές που έως τώρα ασκήθηκαν στην περιο­χή μας απεδείχθησαν ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και πα­ραμένουν με λάθος στόχευση. Αντί να ενισχύσουν την τοπι­κή κοινωνία, τους εργαζομέ­νους, τους επιχειρηματίες και τους δημοσίους υπαλλήλους, διαπιστώνουμε ότι αποδόμησαν τον κοινωνικό ιστό, περι­θωριοποίησαν την περιοχή και βούλιαξαν τις επιχειρήσεις. 

3. Η ανεργία είναι το θλιβε­ρό ρεκόρ που κατέκτησε ο ακριτικός μας τόπος. Ένας στους δύο Εβρίτες, ηλικίας 20-30 ετών, είναι στην περι­οχή μας άνεργος. Καθημερι­νώς γινόμαστε μάρτυρες, κα­τά το τελευταίο χρονικό δι­άστημα, νέων επιστημόνων μας που μεταναστεύουν στην Τουρκία, στην Αυστραλία και αλλού. 

4. Η «νέα φτώχεια», η βρα­δυφλεγής αυτή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, διαρ­κώς διογκώνεται στον τόπο μας και οδηγεί τους ανθρώ­πους μας στον ευτελισμό κα­ταφυγής σε συσσίτια της Εκ­κλησίας. 

5. Οι αγρότες μας και οι κτη­νοτρόφοι, κάθε χρόνο, πληρώνουν ακριβά το τίμημα των πλημμυρών του ποταμού Έβρου και οι επιπτώσεις στον μόχθο τους επιτείνουν την εγκατάλειψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Η εξαγγελ­θείσα υπηρεσία αντιμετώπι­σης των πλημμυρών στο Σου­φλί παρέμεινε... εξαγγελία. 

6. Ο θρύλος του πετρελαι­αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μετέτρεψε όλους μας σε βουβά πρόσωπα μιας πάλης ξένων και άγνω­στων συμφερόντων. 

7. Τα διόδια της Εγνατί­ας οδού, στην καρδιά της θρακικής γης, μάλλον «τιμω­ρούν» τους Εβρίτες, επειδή φυλάμε τα σύνορα. 

8. Η ερήμωση του Βόρειου Έβρου παίρνει πια εκρη­κτικές διαστάσεις. Τα χωριά μας δείχνουν εγκαταλελειμ­μένα και παραμελημένα. Στο πλέον ευαίσθητο σημείο του νομού, εκτός από τα σχολεία, κλείνουν τώρα και υπηρεσίες. 

9. Οι μονάδες του Στρατού συρρικνώνονται και τα προκεχωρημένα φυλάκια, δυτικά του Έβρου, αδειά­ζουν. Ο στρατευμένος κόσμος, πέραν του αισθήμα­τος ασφαλείας που παρέ­χει, συμβάλλει εξαιρετικά στην οικονομία του τόπου. Η μείωση των δαπανών του Στρατού στον Έβρο (!) και η συρρίκνωση του επιφέρουν διττό πανικό στον πληθυ­σμό μας. 

10. Οι επισκέψεις προξέ­νων και πρέσβεων διά­φορων ευρωπαϊκών και μη χωρών αυξάνονται στην πε­ριοχή μας, διερευνώντας τη θρησκευτική μειονότητα του τόπου, των δικαιωμάτων της οποίας εμείς πρώτοι είμαστε φύλακες, πια.

(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-14/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger