Αρχική » , » ΑΛΒΑΝΙΑ: «Σβήνουν» την ελληνική μειονότητα.

ΑΛΒΑΝΙΑ: «Σβήνουν» την ελληνική μειονότητα.


 ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ «ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ»» ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ! 
 Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε την κατάργηση του όρου «εθνικότητα» από τις ληξιαρχικές πράξεις και προσπαθεί να «σβήσει» το ελληνικό στοιχείο... 
 Η εθνική ελληνική μειονότητα καταγγέλλει ότι εθνικιστικοί θύλακες αρνούνται την ύπαρξη άλλων εθνικών ομάδων και έχουν στόχο την καθιέρωση ενός «καθαρού» ομογενούς κράτους. 

Πρώτα ακύρωσε τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικο­νομική Ζώνη στο βόρειο Ιόνιο και την Αδριατική με την Ελ­λάδα. Τώρα αποφάσισε να καταργήσει τον όρο «εθνικότητα» από τα επίσημα έγγραφα των ληξιαρ­χείων. 
Το Αλβανικό Συνταγματικό Δικα­στήριο συνεχίζει να κρίνει αρνητικά ότι έχει σχέση με την...
Ελλάδα και τους Έλληνες. Στόχος πρωτί­στως η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Η πρόσφατη απόφασή του για την κατάργηση του όρου «εθνικότητα» ήταν σχεδόν αναμενόμενη, αν θυμηθούμε και τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη απογραφή, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να «μειωθεί» η ελληνι­κή μειονότητα της Αλβανίας. 
Η οικονομική κρίση καθώς και η ουσιαστική υποβάθμιση της Ελλά­δας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επι­τρέπουν σε εθνικιστικές δυνάμεις στις γειτονικές χώρες να κάνουν και πάλι όνειρα. Φαίνεται αυτό στα Σκόπια, φαίνεται και στην Αλβανία, αν και, δυστυχώς στη δεύτερη η ανθελληνική πολιτική, πρωτίστως η πολιτική σε βάρος της μειονότη­τας κλιμακώνεται και έχει σταθερά κρατικά και ημικρατικά χαρακτη­ριστικά. Η τάση αυτή -που ευδο­κιμεί εδώ και χρόνια- δημιουργεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι: 

Πρώτον, η Ελλάδα δεν αντιδρά - ιδίως τα τελευταία χρόνια. 

Δεύτερον, στη χώρα μας έχει εγκατασταθεί σημαντικός αριθμός Αλβανών μεταναστών, κάτι που θα έπρεπε να λειτουργεί βελτιωτικά στις σχέσεις των δυο χωρών. 

Μένει να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την απόφα­ση. Όχι μόνο με δηλώσεις άλλο και με κινήσεις σε ευρωπαϊκό και διε­θνές επίπεδο. 

Μια απόφαση έτοιμη από καιρό 

Επικαλούμενο την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κα­θώς και τη συμμόρφωση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε την κατάρ­γηση του όρου «εθνικότητα» από τις ληξιαρχικές πράξεις. Το Δικα­στήριο, εκτός από τα προσωπικά δεδομένα, ανακάλυψε ότι οι δια­τάξεις του ληξιαρχικού νόμου του 2009 αντιτίθενται σε άρθρα του αλβανικού Συντάγματος.
Ειδικότερα το άρθρο 20 προβλέπει ότι τα άτομα που ανήκουν στις εθνικές μειονότητες δικαιού­νται να εκφράσουν ελεύθερα χωρίς να εμποδιστούν ούτε να υπο­χρεωθούν την εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητά τους». Επιπλέον, το άρθρο 35 αναφέρεται στην υποχρέωση για προστασία των προσωπικών δεδομένων. 
Με την απόφαση αυτή, στα επί­σημα έγγραφα δεν θα αναγράφε­ται η αλβανική, η ελληνική ή οποια­δήποτε άλλη εθνική καταγωγή.
Το αίτημα για τη νομική κατο­χύρωση της εθνικής ελληνικής μειονότητας και των μελών της αποτελεί θέμα μακρόχρονης αντι­παράθεσης της μειονότητας με το αλβανικό κρότος. Επίσημα εκδη­λώθηκε με την απόφαση της αλ­βανικής κυβέρνησης να εξαιρέσει από τα ερωτηματολόγια της απο­γραφής του 2001 το λήμμα περί εθνικότητας και θρησκεύματος Η ελληνική μειονότητα απείχε από την απογραφή και δικαιώθηκε για την απόφασή της από τους διε­θνείς οργανισμούς. 
Η ψήφιση στην αλβανική Βουλή το 2000 της σύμβασης - πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης άνοιξε διάπλατα το δρόμο ώστε οι Έλληνες μειονοτικοί, οι οποία για διάφορους λόγους είχαν χάσει την ελληνική εθνικότητα τους επί κο­μουνιστικού καθεστώτος να την αποκτούσαν εκ νέου, μέσω διοι­κητικών πράξεων, και να καταγραφόταν στα ληξιαρχικά μητρώα. Το κύμα των αιτημάτων ήταν τέτοιο, που τα Τίρανα έσπευσαν να ελέγ­ξουν την κατάσταση, ψηφίζοντας το 2009 το νέο ληξιαρχικό νόμο, μέσω του οποίου η διόρθωση της εθνικότητος παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Όμως κι εδώ τα αι­τήματα για διόρθωση και αποκα­τάσταση της εθνικότητας κυρίως από τους Έλληνες, ήταν ανησυχη­τικά για το αλβανικό κράτος. 

Πιστοποιητικά χωρίς εθνικότητα 

Τον Ιανουάριο του 2011 η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλείψει τον όρο «εθνικότητα» από τα πιστοποιητικά των ληξιαρχείων. Η κυβερνητική απόφαση τέθη­κε σε ισχύ το Μάιο του 2011 και από τότε στα πιστοποιητικά των ληξιαρχείων δεν αναγράφεται η εθνικότητα ως συστατικό στοιχείο των προσωπικών δεδομένων. 
Στις αρχές του 2011 και ενόψει της απογραφής του πληθυσμού, ξέσπασε στην Αλβανία εκστρατεία των εθνικιστών για να μην συμπεριληφθεί στο ερωτηματολόγιο της απογραφής το λήμμα για εθνικότη­τα θρήσκευμα και μητρική γλώσ­σα. Πρωτοστάτησε το κόμμα των Τσάμιδων, PDIU (Κόμμα Δικαιο­σύνης Ένταξης Ενότητας), και η νεοσύστατη εθνικιστική οργάνωση «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιο­σύνης (Συνταγματικό Δικαστήριο). Το πόσο αυτές οι δύο ιδιότητες του κ. Σπαχίου είναι συμβατές μόνο στην Αλβανία μπορούν να το εξη­γήσουν.... 
Η απογραφή προβλεπόταν για τον Απρίλιο και λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2011. Η διαδικασία της απογραφής προμήνυε προβλήματα αλλά πε­ριείχε τα επίμαχα ερωτήματα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της εθνικής ελληνικής μειονότητας δεν κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση. 
Έτσι, τα δύο κόμματα (Ομόνοια - ΚΕΑΔ) δήλωσαν αποχή και άλλοι παράγοντες (Κόμμα των Ελλήνων και οι Έλληνες βουλευτές Τάβος Μπάρκας) δήλωσαν συμμετοχή. 

Η εξήγηση 

Η ερμηνεία που έδωσε ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας Κρεσνίκ Σπαχίου, δείχνει και την ουσία της απόφασης. «Από εδώ και στο εξής όποιος ζει στην Αλβανία πρέ­πει να ζήσει ως Αλβανός», δήλωσε ο κ. Σπαχίου, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, έχει και μία ακόμα ιδιότητα: αυτή του αντιπροέδρου της αλβανικής εθνικιστικής οργά­νωσης «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία». Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αλβανία ο κρατικός και παρακρα­τικός αλβανοφασισμός επιδοτείται από την Ιταλία και ειδικεύεται στο μισελληνισμό. 

Οι αντιδράσεις 

Η εθνική ελληνική μειονότητα αντέδρασε άμεσα στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τονίζοντας ότι στην Αλβανία η νο­μική κατοχύρωση των μειονοτήτων δεν είναι καθόλου σίγουρη λόγω του εθνικισμού που επικρατεί. Ακόμη, καταγγέλλει ότι εθνικιστι­κοί θύλακες αρνούνται την ύπαρξη άλλων εθνικών ομάδων και έχουν στόχο την καθιέρωση ενός «καθα­ρού» ομογενούς κράτους. 
Οι Έλληνες βουλευτές στο αλβα­νικό Κοινοβούλιο, Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Τάβος σε κοινή γραπτή τους δήλωση θεωρούν ότι η επίμαχη απόφαση του Συνταγ­ματικού Δικαστηρίου «βλάπτει την ακεραιότητα της εθνικής ελληνι­κής μειονότητας και ενθαρρύνει τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊ­κές τάσειςς στην Αλβανία». Προσθέτουν, επίσης ότι η απόφαση αυτή «μετατρέπει το Δικαστήριο από προστάτη του Συντάγματος σε αυ­θαίρετο παραβάτη του». Άλλοι παράγοντες της μειονότη­τας επισημαίνουν πως «από την αναγνωρισμένη δίγλωσση παιδεία, τη χρήση και των δύο γλωσσών, αλβανικής και ελληνικής, στη μορφή των δημόσιων εγγράφων και την ίση εκπροσώπηση των δύο κοινο­τήτων στη δημοσία διοίκηση, που χαρακτήριζε τη βορειοηπειρωτική επικράτεια, φτάνουμε σήμερα να τελούμε υπό απειλή πλήρους εξα­φάνισης. Δικαιώματα που κατέκτη­σαν οι πρόγονοι μας στα πεδία των μαχών, πολεμικών και διπλωματι­κών, οι γενιές που ακολούθησαν φάνηκαν ανίκανες να υπεραμυν­θούν αυτών, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια τους». ■ 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ
(Π.ΕΠΙΚΑΙΡΑ-15/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger