Αρχική » , , » Το «oui» για το Αρμενικό τούς έκανε ...Τούρκους

Το «oui» για το Αρμενικό τούς έκανε ...Τούρκους

 Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ.
 Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές επαφές με τη Γαλλία. 

«Ψυχρός πόλεμος» ξεκινά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας μετά την έγκριση του νο­μοσχεδίου για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από τη γαλλική Εθνοσυνέλευ­ση. Παρά τις τουρκικές απειλές και τις διαδηλώσεις Τούρκων υπηκόων έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, οι Γάλλοι βουλευτές ενέκριναν... τις τρο­ποποιήσεις που προβλέπουν ποινές για όλους όσοι υποστηρίζουν πως δεν έχει γίνει η γενοκτονία των Αρμενίων. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως «η άρνηση της ύπαρξης των γενοκτονι­ών που έχουν αναγνωριστεί από τους νόμους της Γαλλίας τιμωρείται». Η γαλλική Εθνοσυνέλευση αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων στις 29 Ιανουαρίου του 2001. 

Ζιπέ - Σαρκοζί 

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είχε διαβεβαιώ­σει τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου σε τηλεφωνική τους επικοινωνία πως ο ίδιος δεν υπο­στηρίζει το νομοσχέδιο. Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τις προηγούμενες ημέρες δεν απάντησε σε καμία κλήση του Τούρκου ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ, κλείνοντας την πόρτα στις διαμαρτυ­ρίες της Τουρκίας. 

Η Άγκυρα έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους τις ενστάσεις της στη νο­μοθετική κατοχύρωση της αναγνώρι­σης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέ­πειες σης διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Πρώτη διπλωματική κίνηση της Άγκυρας ήταν η ανάκληση του πρέσβη της στο Παρίσι, Ταχσίν Μηουρτζούογλου. Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση» λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορί­ας στο Παρίσι, η Τουρκία αποφάσισε την ανάκληση του πρέσβη. Ο Τούρ­κος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ακυρώ­νονται όλες οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές επαφές με τη Γαλλία καθώς και κάθε διαπραγμάτευση με το Παρίσι για την ένταξη της Τουρκί­ας στην Ε.Ε. Επιπλέον απαγορεύεται στο εξής γαλλικά πολεμικά αεροσκά­φη να προσγειώνονται οε τουρκικά αεροδρόμια και πολεμικά πλοία να πιάνουν τουρκικά λιμάνια. 

Ο κ. Ερντογάν το βράδυ της Τε­τάρτης είχε τονίσει πως σε περίπτωση που γίνει δεκτό το νομοσχέδιο, όπως κι έγινε, θα ανακοινώσει το πρώτο βήμα κυρώσεων κατά της Γαλλίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλει­ψε να τονίσει πως ενδέχεται να ακολουθήσει και δεύτερη και τρίτη φάση κυρώσεων ανάλογα με τη στάση της Γαλλίας τις επόμενες εβδομάδες. Η Άγκυρα θα περιμένει το επόμενο βήμα του Παρισιού, καθώς το νομοσχέδιο για την αρμενική γενοκτονία πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον Γάλλο πρόεδρο. Σε περίπτωση που και ο Σαρκοζί δώσει την έγκρισή του, οι γαλλοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να φτάσουν στο επίπεδο των τουρκοισραηλινών σχέσεων που βρίσκονται στο ναδίρ. 

Η Τουρκία κατηγορεί τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί πως προχωρεί στο βήμα της αναγνώρισης της Γενοκτο­νίας των Αρμενίων σε αυτή τη φάση για προεκλογικούς λόγους, καθώς αποσκοπεί στην υποστήριξη του ισχυ­ρού αρμενικού λόμπι στη Γαλλία που αριθμεί πάνω από 500.000 άτομα. Όλα πάντως συνηγορούν στην εφαρ­μογή του νόμου άμεσα στη Γαλλία. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Ζαν Λεονετί μίλησε για «απειλές στον αέρα» και ζήτησε διά­λογο σε χαμηλούς τόνους. 

Τι δέχονται 

Η Τουρκία δέχεται το θάνατο 500.000 Αρμενίων απορρίπτοντας τα στοιχεία που μιλούν για 1,5 εκατομμύριο νε­κρούς. Επίσης αρνείται ότι υπήρξε γενοκτονία και ισχυρίζεται πως οι Αρ­μένιοι ήταν «θύματα των γεγονότων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου». 

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση σε όσους αρνούνται την ύπαρξη της Γενοκτονί­ας των Αρμενίας, επιβάλλει κάθειρξη ενός έτους και πρόστιμο ύψους 45 χιλιάδων ευρώ. Παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν στην Ευρώπη σχετικά με την άρνηση του Ολοκαυτώματος.  

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ 
(ΕΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-23/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger