Αρχική » » «Είδες ο Χασάν;»

«Είδες ο Χασάν;»

Ουλουμπατλί Χασάν- Ιμπραήμ Τσελικιόλ. 0 πρώτος Τούρκος που πάτησε τα τείχη της Πόλης. Τώρα και σε ταινία. Προσεχώς στην Αθήνα.

Όταν επί Σημίτη είχε βγει η κρατική διαφήμιση με τον «Χασάν», τον συμπαθή μετανάστη που έπρεπε να λάβει τα χαρτιά του από το Δημόσιο, υπήρξε μια ισχνή μειοψηφία που ο νους της πήγε στο κακό. Στο «Χρονικό της Αλώσεως» του Γεωργίου Φραντζή, όπου...
περιγραφόταν η Άλωση της Πόλης: «Ο δε Χασάνης εκράτησε της επιχειρήσεως, και έτεροι πολλοί ακολουθήσαντες ανήρχοντο εις το τείχος» έγραφε ο Φραντζής για τον Χασάν, τον θηριώδη Τούρκο που ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Βασιλεύουσας. Οι πολέμιοι του Κώστα Σημίτη σκέφτηκαν τότε ότι το όνομα το διάλεξε επίτηδες η (κατά Γιώργη Τράγκα) «σαύρα του Κολωνακίου».
Ήθελε, λέγανε, να μας προετοιμά­σει για νέα άλωση μέσω του ακήρυκτου πολέμου της λαθρομετανάστευ­σης. Μάλλον είχαν δίκιο οι «αντιδρα­στικοί» που σιχαίνονταν τον εκσυγ­χρονισμό. Η Τουρκία στις αλώσεις είναι μανούλα. Όταν θέλει να στον φερμάρει, πρώτα την διαφημίζει. Τότε ο «Χασάν» του Σημίτη μάς εξοικείωσε την ασιατοποίηση των αστικών κέντρων. Τώρα οι Νεοοθωμανοί του Ερντογάν κυκλοφόρησαν στο σινε­μά μια πανάκριβη (για τα δεδομένα τους) παραγωγή για την Άλωση του 1453. Βασικό ρόλο στην ταινία παίζει ο χαρακτήρας του Ουλουμπατλί Χασάν-Ιμπραήμ Τσελικιόλ. Κάτι ψήνουν πάλι...
Φιλικές χειρονομίες
Ωστόσο, η αχαριστία των Ελλήνων προς τους γείτονες, κουμπάρους και συμμάχους είναι τόσο μεγάλη, ώστε τους κατηγορούμε για μερικές ιστορι­κές χειρονομίες προς το Γένος μας, τις οποίες δεν έχουμε κάνει σοβαρή από­πειρα να κατανοήσουμε. Πρώτα και κύρια, με την κατάκτηση του συνόλου των εδαφών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας βοήθησαν τα μάλα στο να  δρομολογηθεί ο Καλλικράτης του Ραγκούση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα έχουμε 13 περιφέρειες και ζορι­ζόμαστε να τις λειτουργήσουμε.
Φαντάζεστε τι θα μπορούσε να συμβεί αν η ελληνική επικράτεια έφτανε έως το Ερζερούμ (και βά­λε); Επίσης, οι ουκ ολίγες γενοκτονί­ες, τα πογκρόμ, οι «συνωστισμοί» και οι σφαγές από Σελτζούκους, Οθωμανούς, Τούρκους, Νεότουρκους και λοιπούς περιόρισαν (προληπτικά) την αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων του σύγχρονου... ελληνέζικου κράτους. Λιγότεροι ζωντανοι, λι­γότερες συντάξεις. Τι να τον κάνεις τον Κουτρουμάνη και τον Λοβέρδο, όταν υπάρχουν ανά πάσα στιγμή δι­αθέσιμα τα στίφη των νατοϊκών κολλητών μας; 
Επιπλέον, οι κάλοι τούτοι Ασιάτες επί 400 χρονιά μας δίδαξαν την αρετή της ελευθερίας και, όταν το μάθημα το είχαμε εμπεδώσει για τα καλά, κινήσαμε τις διαδικασίες για να την αποκτήσουμε ξανά. Χόσ γκελντιν, Χασάν!


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-12/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger