Αρχική » , » Θα μπουν λιγότεροι και στις στρατιωτικές σχολές κατ' απαίτηση της Τρόικας

Θα μπουν λιγότεροι και στις στρατιωτικές σχολές κατ' απαίτηση της Τρόικας


ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Αξιωματικοί του Πενταγώνου εξέφρασαν την ενόχληση τους για την παρέμβαση και την ανησυχία τους για το τι τελικώς θα γίνει

ΩΜΗ παρέμβαση και στην άμυνα της χώρας επιχειρεί η Τρόικα, αξιώνοντας να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές και να τηρηθεί η αναλογία 1/5 στη σχέση προσλαμβανομένων - αποχωρούντων. Κι αυτό, ενώ...
η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει να παραμένουν οι στρατιωτικοί στις Ένοπλες Δυνάμεις έως 40 χρόνια υπηρεσίας για να βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη.

Πέρυσι, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπάθησε να πείσει πως η μείωση κατά 10% των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές δεν αποτέλεσε απαίτηση της Τρόικας. Φέτος όμως η ξεκάθαρη αναφορά στο έγγραφο των προϋποθέσεων των δανειστών της χώρας μας για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση επιβεβαιώνει με τον πιο δυσάρεστο και προκλητικό τρόπο πως οι εκπρόσωποι της Τρόικας έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους.

Πληροφορίες και για εφεδρεία

Θεωρούν πως είναι υπεράριθμο και πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η αναλογία που ισχύει στο Δημόσιο Τομέα περί μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις. Πληροφορίες μάλιστα ήθελαν τους δανειστές να ζητούν εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενδεχόμενο που κατηγορηματικά πάντως απέρριψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τα Γενικά Επιτελεία έχουν ήδη σε εξέλιξη τις διαδικασίες για τον καθορισμό των θέσεων των εισακτέων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές.

Ο αριθμός τους καθορίζεται βάσει των απαιτήσεων των κλάδων και εν συνεχεία συντάσσονται οι πίνακες με τις προκηρυχθείσες θέσεις. Την προηγούμενη χρονιά δημοσιεύτηκε η προκήρυξη και εν συνεχεία και με μεγάλη (πρωτοφανή) καθυστέρηση ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων, μειωμένος κατά 10%.

Από τις 1.436 θέσεις το 2010, το 2011 προκηρύχθηκαν μόνο 1.290. Η καθυστέρηση οφειλόταν στο ότι η προκήρυξη των θέσεων έπρεπε να εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το ίδιο και φέτος.

Αξιωματικοί του Πενταγώνου δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία οδηγία που να αναφέρεται σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.

«Ως εκ τούτου, τα Επιτελεία προχωρούν κανονικά το σχεδιασμό τους με σκοπό να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα η προκήρυξη», υποστήριξε ανώτατη στρατιωτική πηγή. Δεν έκρυψε ωστόσο την ενόχλησή της για την παρέμβαση της Τρόικας και τον προβληματισμό της για το τι τελικώς θα γίνει. Άφησε δηλαδή ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των εισακτέων παρά το γεγονός ότι τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο.

Οι περικοπές στις σχολές

Πέρυσι, για να μη δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Επιτελεία αναγκάστηκαν να «κόψουν» από υπαξιωματικούς και να καταργήσουν κάποιες σχολές.

Η Πολεμική Αεροπορία έβαλε «λουκέτο» στη Σχολή των Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, ενώ εξοικονόμηση προσωπικού έγινε και με τη μετατροπή του Στρατολογικού Σώματος σε Σχολή Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων.

Στη Σχολή Ικάρων η ηγεσία του ΓΕΑ μείωσε τους εισακτέους στο Τμήμα των Μηχανικών, παρά τις ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, ενώ το ΓΕΝ ψαλίδισε περισσότερο τους μάχιμους αξιωματικούς και λιγότερο τους μηχανικούς της Ναυτικών Δοκίμων. Ισορροπία ανάμεσα σε Όπλα και Σώματα κράτησε η ηγεσία του ΓΕΣ στην Ευελπίδων.

«Οι περικοπές αυτές έγιναν οριακά. Αν απαιτηθούν νέες, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα μελλοντικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν μάλιστα τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν αποχωρήσει έμπειροι αξιωματικοί λόγω των συνταξιοδοτικών-ασφαλιστικών αλλαγών», επισήμανε επιτελής του Πενταγώνου.

(Ε.Τ. 30/01/2012 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger