Αρχική » , » Αψίδα του... αλυτρωτισμού

Αψίδα του... αλυτρωτισμού

Πρόκληση των Σκοπίων πριν από τη συνάντηση Νίμιτς με τους διαπραγματευτές.
Ο Ν. Γκρούεφσκι εγκαινίασε την «Αψίδα της Μακεδονίας», στην οποία απεικονίζονται μέρος της «Μακεδονίας» η Βόρεια Ελλάδα, η αλβανική περιοχή των Πρεσπών και το δυτικό μέρος της Βουλγαρίας.
Το φαραω­νικό έργο κόστισε 4,4 εκατ· ευρώ. Εντάσσεται στο σχέδιο «Σκόπια 2014».
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ της «Αψίδας της Μακε­δονίας» έκανε ο πρωθυπουρ­γός των Σκοπίων. Ν. Γκρούεφσκι. Η κατα­σκευή της εντάσσεται στο σχέδιο «Σκόπια 2014», το οποίο περιε­λάμβανε και την ανέγερ­ση του τε­ράστιου αγάλματος του Μ. Αλε­ξάνδρου.

Σε ένα νέο παραλήρημα εθνικι­σμού, η σκοπιανή ηγεσία αποκάλυψε και πάλι τις αλυτρωτικές διαθέσεις της εναντίον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, με αφορμή τα εγκαίνια του ...νέου φαραωνικού έργου, της «Αψίδας της Μακεδονίας» στα Σκόπια, η οποία περιέχει παραστάσεις που απεικονίζουν τη «Μακεδονία» να περιλαμβάνει και την ελληνική Μακεδονία. 

Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών Αδ. Βασιλάκη και Ζ. Γιόλεφσκι, ο κ. Γκρούεφσκι προκαλεί με τα εγκαίνια του μνημείου αυτού (στα πρότυ­πα της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι), το οποίο κόστισε 4,4 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο σχέδιο εμπνεύσεων του Σκοπιανού πρωθυπουργού με την ονομασία «Σκόπια 2014», που μεταξύ άλλων προέβλεπε και την κατασκευή του ακαλαίσθητου αγάλματος του Με­γάλου Αλεξάνδρου. 

Η «Αψίδα Μακεδονίας» παρά την κριτική της αντιπολίτευσης εγκαι­νιάσθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά λεπτομέρειες των ανάγλυφων παραστάσεων αποκαλύφθηκαν χθες μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των Αλβανών. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η «Αψίδα της Μακεδονίας», η οποία για τον κ. Γκρούεφσκι συμβο­λίζει τη «νίκη» της ίδρυσης του «Μακεδονικού» κράτους, απεικονίζει ως μέρος της «Μακεδονίας» τη Βόρεια Ελλάδα, την αλβανική περιοχή των Πρεσπών αλλά και όλο το δυτικό μέρος της Βουλγαρίας (την «Αιγαιατική Μα­κεδονία» και τη «Μακεδονία του Πιρίν»)

Η ίδια η δημιουργός του έργου, Βαλεντίνα Στεφάνοβσκα (η οποία είχε αναλάβει τη δημιουργία και του παρακείμενου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), παραδέχθηκε ότι στην Αψίδα περιλαμβάνονται «όλα τα μέρη της Μακεδονίας» και ότι στις πλευρές της περιέλαβε και αναπαραστάσεις με στοιχεία λαογραφίας, μουσικής και παραδοσιακών φορεσιών από τη «Μα­κεδονία του Βαρδάρη, τη Μακεδονία του Πιρίν, την Αιγαιατική Μακεδονία και τη Μικρή Πρέσπα». 

Η ηγεσία της πΓΔΜ συναντήθηκε εκτάκτως την Κυριακή ενόψει των χω­ριστών συναντήσεων που θα έχει ο κ. Νίμιτς με τους κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το γραφείο του προέ­δρου Γ. Ιβανόφ προκύπτει ότι η σκο­πιανή πλευρά θα επιμείνει στην προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών για το αδιέξοδο στην ελληνική κυβέρ­νηση. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η «Μακεδονία» αναμένει τον «σεβασμό και την αποτελεσματική εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που θα συνεισφέρει στη διαμόρφωση θετικότερου κλίματος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονο­μασίας», σε μια αναφορά που παραπέμπει σαφέστατα σε προσπάθεια εκμετάλλευσης της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης για την ανατρο­πή των δεδομένων της διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Νίμιτς. 

 ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
(ΕΦ.ΕΘΝΟΣ-10/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger