Αρχική » , , » «Τα δύσκολα έρχονται, αλλά…»

«Τα δύσκολα έρχονται, αλλά…»


Το 2011 ήταν ένας δύσκολος χρόνος. Ψυχολογικά φορτισμένος, με εντάσεις και αντιδικίες, με προβληματισμούς και δημιουργία νέων προβλημάτων, που επιζήτησαν άμεση λύση, δημιουργική-συμφέρουσα, για τον καθένα που χτύπησε την πόρτα του. Δραματικές περικοπές εισοδημάτων, μειώσεις έως και κατάργηση δικαιωμάτων. Δημιουργία νέων εργασιακών... σχέσεων, φη­μολογία νέων δυσμενέστερων για τους εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους, το 2012. Και βέβαια από το τραπέζι των δια­πραγματεύσεων, όσο και να θέλει κάποιος να το διαψεύσει, δεν έλειψε, και προφανώς δεν θα λείψει, και το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπέστη, και μάλιστα το πρώτο και στο μεγαλύτερο βαθμό, τις όποιες αρνητικές προαναφερθείσες επιδράσεις. Στοχοποιήθηκε βάναυσα, συκοφαντήθηκε αναίτια και εξυβρίστηκε τεχνηέντως, προκειμένου η κοινή γνώμη να α­ποδεχθεί ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι τα «ρετιρέ», και υποσυνείδητα να δεχτεί «α­μαχητί» τις όποιες περικοπές στα εισοδήματα τους, τις αλλοιώσεις και παρερμηνείες στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, τη δραματική οπισθοχώρηση στις συνθήκες διαβίωσης τους, εντός και εκτός στρατοπέδων, που πλέον έχει φτάσει στα ό­ρια της πενίας και μάλιστα σε σημαντικό αριθμό στελεχών και ό,τι άλλο αρνητικό είδαν τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να διαδραματίζεται σε βάρος τους, χω­ρίς, ωστόσο, να έχουν τη δυνατότητα αντίδρασης. 
Το κυοφορούμενο νέο ειδικό μι­σθολόγιο των στρατιωτικών, το οποίο θα νομοθετηθεί μέσα στο 2012, δημιούργησε νέ­ους προβληματισμούς και άνοιξε νέες συ­ζητήσεις στις οικογένειες των Ελλήνων στρατιωτικών. Οι διάφορες «διαρροές» εγγράφων και οι «διαρροές» του αρμοδίου προς σύνταξη του υπουργείου Οικονομικών, για τις προθέσεις του αναφορικά με αυτό το μισθολόγιο, δυναμίτισαν αυτές τις συζητήσεις και δημιούργησαν έριδες μεταξύ των ί­διων των στρατιωτικών. Οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι πολίτες της χώρας που ζουν και δρουν ανάμεσα στους άλλους πολίτες. Έχουν τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληματισμούς. Το κόλπο, λοιπόν, της διά­σπασης των στελεχών (όπως και αυτών με τους λοιπούς εργαζόμενους) είναι πλέον γνωστό και οπό το ένα αυτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. 
Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (www.sysmed.gr) ως όφειλε, με μέλη του ενεργούς πολίτες, «εν ενεργεία» Έλληνες στρατιωτικούς, όλων των βαθμών, κλάδων και προελεύσεων απέστειλε την 28η -12 -2011 την πρότασή του για το υπόψη μισθολόγιο, με μοναδικό στόχο και σκέψη, μεταξύ των άλλων, την απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού των αποδοχών, τη δικαιότερη και ορθολογικότερη κλιμάκωση των μισθο­λογικών κλιμακίων, την ορθολογικότερη κατανομή του μισθολογικού κόστους προς άμβλυνση των διαφορών μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων στελεχών διατηρώντας παράλληλα τη σχετική διαφορά θέσης αμοιβής, τη δημιουργία κινήτρων παραμονής και τη θεσμοθέτηση αμοιβής για την υπερωριακή εργασία πέραν του πενθημέρου. 

Πρόταση νέου ειδικού μισθολογίου 

Έτσι, το προτεινόμενο από το ΣΥΣΜΕΔ νέο μισθολόγιο, μεταξύ των άλλων, υιοθετεί την αρχιτεκτονική και τη λογική του προσφάτως ψηφισθέντος νέου ενιαίου μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων, το οποίο συναρτά τη μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου με τη χορήγηση βαθμού και συνδέει το βαθμό που κατέχει κάθε φορά ο υπάλληλος με τον αντίστοιχο μισθό, διατηρεί το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο αντιστοιχίζει και αναπροσαρμόζει στο επίδομα επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων, διατηρεί το επίδομα θέσης υψηλής ευθύνης (επιτελικής ευθύνης), το οποίο μετονομάζει σε επίδομα θέσης ευθύνης και το αντιστοιχίζει με το επίδομα θέσης ευθύ­νης των δημόσιων υπαλλήλων, χορηγούμενο σε όλα τα βαθμοφόρα στελέχη τα οποία από τη φύση της θέσης τους ασκούν διοίκηση μικρού ή μεγάλου κλιμακίου, διατηρεί το ε­πίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, το οποίο καταβάλλεται στο στελέχη των Ε.Δ. για το διάστημα που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και σε μονάδες που από τη φύση της αποστολής τους διατηρούν αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, και οι οποίες καθορίζονται με διαταγή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, κατ΄ αντιπαρα­βολή με το επίδομα παραμεθορίου που καταβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και σε προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α', διατηρεί τα επιδόματα εορτών και αδεί­ας, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που καταβάλλονται στους δημόσιους υπαλλήλους, διατηρεί τη χορήγηση της οικογενειακής παροχής, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που καταβάλλεται στους δημόσιους υπάλληλους, θεσμοθετεί την αμοιβή των κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων και μεταπτυχιακών τίτλων και εξισώνει αντίστοιχα με αυτούς τους αποφοίτους της ΣΕΘΑ και ΑΔΙΣΠΟ και το σημαντικότερο θεσμοθετεί την αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας για εργασία πέ­ραν του πενθημέρου, στα πρότυπα της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι υπηρετούντες στο Σώματα Ασφαλείας, αλλά και το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης των μουσεί­ων και αρχαιολογικών χώρων του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τέλος διατηρεί το επίδομα ειδικής απασχόλησης, με το οποίο επιχειρεί να καλύψει μέρος του πρόσθετου κόστους ζωής που συνεπάγονται οι συνεχείς μεταθέσεις, αλλά και η τήρηση του προγράμματος ωρών και εκπαιδεύσεως το οποίο καταργεί κάθε έννοια ωραρίου. 
Ευελπιστούμε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει την πρόταση σε βάθος, θα την αξιολογήσει και με αίσθημα ευθύνης θα λάβει τις όποιες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ή μη αυτής. Όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Και οι μεν και οι δε. Σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει να παρουσιασθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση του όποιου κατατεθέντος νέου ειδικού μισθολογίου, προκείμενου και δια ζώσης να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του προκείμενου να μεταφέρει την ανησυχία των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτικών και το αντιστάθμισμα που θα επιφέρει μια περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στο μισθολογικό ζήτημα αυτών και των οικογενειών τους, στο ηθικό και την ψυχολογία τους, που ήδη βρίσκονται στο ναδίρ και αυτά με τη σειρά τους εκεί που όλοι γνωρίζουμε καλά. 

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη 

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το προτεινόμενο, από το Σύνδεσμο Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (www.sysmed.gr), νέο ειδικό μισθολόγιο των Ελλήνων στρατιωτικών συσπείρωσε τα στελέχη και είδε τη δύναμη του να αυξά­νεται σημαντικά, με τη συμμετοχή περισσότερων «εν ενεργεία» στρατιωτικών, τα οποία πλέον έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε οποιονδήποτε άλλον. 
Καλή Χρονιά να έχουμε, με υγεία, χαρά και κάθε ευτυχία. Τα δύσκολα τώρα έρχονται και οι Έλληνες πολίτες (μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες στρατιωτικοί) γνωρίζουν πώς αντιμετωπίζονται οι δύσκολες στιγμές. 

Του ΑΝΕΣΤΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ 
Αντισυνταγματάρχη (ΣΔΓ) ε.α 
Προέδρου ΣΥΣΜΕΔ 

(ΕΝΣΤΟΛΟΣ/ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13-13/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger