Αρχική » , » Τι έχουν τα έρμα (τα F-16 του 1999) και... χαλάνε;

Τι έχουν τα έρμα (τα F-16 του 1999) και... χαλάνε;

Πολεμικό αεροσκάφος Block 52 plus

Πονοκέφαλος στην Πολεμική Αεροπορία για τρία περιστατικά με βλάβες τους τελευταίους 9 μήνες. 

Έντονο προβλη­ματισμό δημι­ουργεί στην πο­λιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το προχθεσινό, παρ' ολίγον τραγικό ατύχημα ενός υπερ­σύγχρονου μαχητικού αερο­σκάφους F-16 Block 52 plus της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς κατά τη διάρκεια δια­δικασίας προσγείωσης - απο­γείωσης (touch and go) δεν άνοιξαν τα... σκέλη προσγείω­σης, με αποτέλεσμα να συρ­θεί εκατοντάδες μέτρα με την κοιλιά, χωρίς να υπάρξουν, ευτυχώς, ανθρώπινα θύματα. 

Η ανησυχία και ο προ­βληματισμός εντείνονται από το γεγονός ότι έχουν προη­γηθεί δυο ακόμη σοβαρά πε­ριστατικά που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει απώ­λειες ανθρώπινων ζωών μέ­σα σε εννέα μόλις μήνες. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη εί­ναι και τα τρία από τη «φουρ­νιά» των Block 52 plus και αυτό είναι ένα ακόμη ενδια­φέρον στοιχείο προς διερεύ­νηση, η οποία πρέπει να γί­νει με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη σε τό­σο μικρό χρονικό διάστη­μα παύει να είναι σύμπτωση, εκτός βέβαια αν αποδειχτεί από τους ειδικούς. Τα αερο­σκάφη της παραγγελίας του 1999 άρχισαν να εντάσσονται στην Πολεμική Αεροπορία το 2003 και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «παλιά». Υπάρχει πρό­βλημα συντήρησης, έλλειψη ανταλλακτικών ή απλά υπάρ­χουν ελαττώματα που πρέπει να προβληματίσουν την Π.Α; Όπως και να έχει, τα τρία πε­ριστατικά (σ.σ.: μαζί με το προχθεσινό) πρέπει να απα­σχολήσουν την ηγεσία. Τα δύο προηγούμενα περιστατι­κά έχουν ως εξής: 

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2011, σε διθέσιο αεροσκάφος F-16D της 335 Μοίρας της 116 Πτέρυγας Μάχης, κα­τά τη διάρκεια της απογείω­σης για εκπαιδευτική αποστολή, σημειώθηκε απώλεια του τροχού από το ριναίο σκέλος. Το αεροσκάφος δεν αντιμετώπισε άλλο πρόβλημα και προσγειώθηκε ασφαλώς στο αεροδρόμιο του Αράξου. 

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 και ώρα 09.18, κατά τη διάρ­κεια της απογείωσης μονοθέσιου αεροσκάφους F-16C Block 52 plus της 340 Μοί­ρας της 115 Πτέρυγας Μά­χης για εκπαιδευτική απο­στολή, διαπιστώθηκε πυρκα­γιά στον κινητήρα του. 

0 κυβερνήτης του αερο­σκάφους, εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, προσγείωσε άμεσα και ασφα­λώς το αεροσκάφος, χωρίς άλλο πρόβλημα στο στρατιω­τικό αεροδρόμιο της Σούδας. Την ίδια στιγμή, η επιτρο­πή διερεύνησης του ατυχή­ματος που συστάθηκε ανα­ζητάει τα αίτια του ατυχήμα­τος μεταξύ του ανθρώπινου λάθους, του βραχυκυκλώ­ματος από αστοχία υλικού ή από ελλιπή συντήρηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύμα­τα, αλλά επειδή είναι το τρίτο ατύχημα με F-16 τους τελευ­ταίους μήνες, ευτυχώς όχι μείζον, θα πρέπει να ερευνη­θεί το τι ακριβώς έγινε, για­τί το ατύχημα είναι κάτι πα­ραπάνω από σπάνιο. Για την ακρίβεια, στη διεθνή βίβλο ατυχημάτων δεν υπάρχει κανένα ατύχημα όπως αυτό.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΑΛΑΝΟΥ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-21/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger