Αρχική » » Η μαύρη λίστα με τα 8+1 μέτρα της εξαθλίωσης

Η μαύρη λίστα με τα 8+1 μέτρα της εξαθλίωσης

  • Στο τραπέζι κύριες συντάξεις μεγαλύτερο μαχαίρι στις επικουρικές και άρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. 
  • Βόμβα από τη μείωση 22% του κατώτατου μισθού για όλους. 
Ένα πρωτοφανούς αγριό­τητας πακέτο μέτρων θα κληθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να επικυρώσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα που, μετα­ξύ άλλων, περιλαμβάνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, μισθούς πείνας για τους εργαζομένους, μείωση συ­ντάξεων (και όχι μόνο των επικου­ρικών), εκθεμελίωση εργασιακών δι­καιωμάτων και...
περικοπή ακόμη και δαπανών για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. 

Το πακέτο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική οικονομία και κοινωνία όλο και πιο βαθιά στη δίνη της οικονομικής ύφεσης, της ανεργί­ας και της ανέχειας. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα το τελικό κείμενο της «συμφωνίας» τί­θεται στο τραπέζι των αρχηγών των κομμάτων. 

Οι τελευταίοι θα σταθμίσουν όλα τα δεδομένα, όπως είναι οι κοινω­νικές αντιδράσεις, το γεγονός ότι το νέο πακέτο εντείνει το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και ο απροκάλυ­πτος πλέον εκβιασμός των «εταίρων» μας για χρεοκοπία της χώρας, και θα πράξουν αναλόγως. 

Στο νέο πακέτο μέτρων, το έκτο κατά σειράν από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με τις τελευταί­ες πληροφορίες περιλαμ­βάνονται: 

1. Κατώτατος μισθός: Μειώνεται σε ποσο­στό 22% όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανομένους του ιδιωτικού το­μέα, αλλά για όλους τους εργαζομένους.
Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχη μεί­ωση θα υποστούν και τα κλιμάκια (τριετίες), που χορηγούνται με βά­ση τις συλλογικές συμβάσεις εργασί­ας. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση θα χαθούν περίπου τρεις μισθοί από τη μείωση του κατώτατου στα επίπε­δα των 470-500 ευρώ καθαρές αποδοχές. Για παράδειγμα, εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με προϋπηρε­σία 12 χρόνων και μηνιαίες αποδο­χές 1.500 ευρώ ή ετήσιες 21.000 ευ­ρώ, εάν υποστεί μείωση 22%, θα λαμ­βάνει 1.170 ευρώ ή 16.380 ευρώ ετησίως. Οι απώλειές του ανέρχονται στα 4.620 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή σχε­δόν τρεις μισθοί σε σχέση με τις τω­ρινές του αποδοχές. 

2. Επικουρικές συντάξεις - κύριες συντάξεις: Πρόκειται για το μεγά­λο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση του υπουρ­γείου Εργασίας αφορά μείωση επικουρικών κα­τά 15%, μεσοσταθμικά, από 150 ευρώ και πάνω. 
Σε μια τέτοια περί­πτωση εκτιμάται ότι μπο­ρεί να περικοπούν άμε­σα 450.000.000 ευρώ από τη δαπάνη για τις επικουρικές και έτσι να επιτευχθεί ο στόχος των 660.000.000 ευρώ σε βάθος τριετίας, που απαιτεί η τρόι­κα. Η Ν.Δ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δε­χτεί μείωση επικουρικών, μόνο αν το πλαφόν μπει στα 300 ευρώ. Η τρόικα αντιπροτείνει μείωση επικουρικών σε ποσοστό 25% ή μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια, που συμπεριλαμβάνουν όμως μείωση και στις κύριες συντάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση 10% για τις επικουρικές και περικοπή 5% στις κύριες συντάξεις από 1.200 ευρώ και άνω. Το δεύτερο εναλλακτικό σενά­ριο προβλέπει μείωση 5% στις επι­κουρικές με την περικοπή για τις κύ­ριες να ανεβαίνει στο 10% και, τρίτον, εάν οι επικουρικές δεν περικοπούν καθόλου, τότε το πετσόκομμα στις κύριες συντάξεις θα κυμανθεί από 15% έως 20%. 

3. Μετενέργεια: Είναι το σημείο της διαπραγμάτευσης όπου φαινόταν ως αργά χθες το βράδυ ότι η τρόικα υπαναχωρεί από τις αρχικές απαιτή­σεις της. Η μετενέργεια είναι η διατή­ρηση σε ισχύ για έξι μήνες της κλα­δικής σύμβασης που έχει λήξει και η χρήση της ως πατώματος για τη μελ­λοντική κλαδική σύμβαση. 
Το σχετικό σενάριο θέλει η χρο­νική ισχύς της κλαδικής σύμβασης μετά τη λήξη της να μειώνεται στους τρεις μήνες και η μετενέργεια να πα­ραμένει στον βασικό μισθό των κλα­δικών συμβάσεων, καθώς και στα βασικά επιδόματα, δηλαδή οικογε­νειακό, εκπαίδευσης, ανθυγιεινό και ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες).
Καταργείται όμως σε μια σειρά από άλλα επιδόματα, όπως είναι τα παραγωγικότητας, θέσης, ηλεκτρο­νικού υπολογιστή, ταμείου. Σε αυ­τές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι που λάμβαναν τα επιδόματα αυτά θα δουν άμεση μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους. 
0 λόγος που η τρόικα υπαναχώ­ρησε στο αρχικό αίτημα περί καθο­λικής κατάργησης της μετενέργειας ήταν το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο σενάριο κινδύνευαν να καταρρεύ­σουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, λό­γω δραματικής μείωσης των ασφα­λιστικών εισφορών από την κάθετη μείωση των μισθών. 

4. Απολύσεις: Άμεση απόλυση όλων των υπαλλήλων (περίπου 15.000) οι οποίοι εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου που πρόκειται να κλεί­σουν, επειδή η τρόικα θεωρεί ότι δεν βοηθούν στο παραμικρό τη λειτουρ­γία του δημόσιου τομέα. 
Επίσης προτείνεται περαιτέ­ρω μείωση του δημόσιου τομέα με επέκταση των απολύσεων, οι οποί­ες θα προκύψουν μέσω της διαδικα­σίας αξιολόγησης, ακόμα και εντός του έτους. Υπενθυμίζεται ότι από τα 3,3 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων που απαιτεί η τρόικα το 1 δισ. ευρώ προ­κύπτει από απολύσεις στον δημόσιο τομέα. 

5. Μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τρά­πεζες: Προωθείται η κατάργηση όλων των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. 
Αυτό μεταφράζεται σε ουσιαστική άρση της μονιμότητας σης συγκεκρι­μένες κατηγορίες εργαζομένων, και ανοίγει έτσι ο δρόμος για νέο κύκλο απολύσεων. Σημειώνεται ότι σειρά πρώην ΔΕ­ΚΟ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ξεπουλήματος, μέσω του προ­γράμματος ιδιωτικοποιήσεων (π.χ.. ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.}. 

6. 13ος - 14ος μισθός: Διατηρούνται ως έχουν, αλλά ήδη η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους του προ­γράμματος τότε θα τεθεί θέμα άμεσης κατάργησής τους, τους αμέσως επό­μενους μήνες. 

7. Εφάπαξ: Μεταφέρεται η περικο­πή για το β' εξάμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση η τρόικα θέλει να πά­ψουν να παράγονται ελλείμματα από τη χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις που αναμένεται να γίνουν θα κυμαν­θούν από 25% έως 30%, ενώ σε κά­ποια Ταμεία, όπως αυτό των δημοσί­ων υπαλλήλων, μπορεί να φτάσουν και το 40%.

8. Περικοπή δαπανών: Από τα μέ­χρι στιγμής στοιχεία που υπάρ­χουν προκύπτει ότι η περικοπή δαπα­νών θα αφορά, εκτός από τις απολύ­σεις (1 δισ. ευρώ), τις φαρμακευτικές δαπάνες (1,1 δισ. ευρώ), το Πρόγραμ­μα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ, 400.000.000 ευρώ), αμυντικές δαπά­νες (300.000.000 ευρώ) και λειτουρ­γικές καταναλωτικές δαπάνες του Δη­μοσίου (300.000.000 ευρώ). 
Επίσης ζητείται περικοπή από επι­χορηγήσεις σε φορείς που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτι­σμού (200.000.000 ευρώ), κατάργη­ση εκλογικού επιδόματος (70.000.000 ευρώ), περιορισμός των δαπανών από τις εφημερίες στα νοσοκομεία (50.000.000 ευρώ) και περικοπές στα επιδόματα πολυτέκνων (40.000.000 ευρώ). 

9. Ειδικά μισθολόγια: Στο τραπέ­ζι των διαπραγματεύσεων έπεσε η πρόταση από την τρόικα να υπάρ­ξει περικοπή κατά 10% στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων (κληρικοί, ένστολοι, δικαστές, γιατροί, καθηγη­τές πανεπιστημίου, διπλωμάτες). 
Σε μια τέτοια περίπτωση καλύπτε­ται άμεσα η τρύπα των 600.000.000 ευρώ που υπήρχε, στην προσπάθεια που γίνεται να βρεθούν 3,3 δισ. ευ­ρώ από περικοπές δαπανών. Υπήρχε όμως αντίδραση από τον υπουργό Οι­κονομικών.

........................................................................................................................................................

Πτώση 7% στα έσοδα Ιανουαρίου
Η ΥΦΕΣΗ τινάζει στον αέρα τον Προϋπολογισμό του 2012, προτού ακόμα αρχίσει να εκτελείται. Σύμφωνα με πληρο­φορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα του Προ­ϋπολογισμού παρουσίασαν τον Ιανουάριο πτώση 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αποδεικνύοντας με τον πιο... δημοσιονομικά τραγικό τρόπο ότι η ύφεση της οι­κονομίας ακυρώνει στην πράξη όλες τις θυσίες των πολι­τών. Χαρακτηριστικό της πλήρους δημοσιονομικής αποτυ­χίας είναι ότι τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξί­ας (ΦΠΑ) παρουσίασαν κάθετη πτώση κατά 19% σε σχέ­ση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η κατάρρευση με το «καλημέρα» των κρατικών εσόδων δημιουργεί de facto την ανάγκη να ξαναγραφτεί ο Προϋπολογισμός. Δεν είναι τυ­χαίο ότι και η τρόικα έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
...........................................................................................................................................................

«Spiegel»: Η διάσωση που έγινε φαρσοκωμωδία

«ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ». Αυτόν τον χα­ρακτηρισμό απέδωσε στο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονο­μίας το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σε άρθρο του στο οποίο, μεταξύ άλλων, ασκεί σκληρή κριτική τόσο στην Ανγκελα Μέρκελ όσο και στον Νικολά Σαρκοζί. Το περιοδικό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το νέο πακέτο διάσωσης που μας ετοι­μάζουν οι εταίροι μας, αντί να λύσει το πρόβλημα, θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση. «Η οικονομία της Ελλά­δας συρρικνώνεται, η ανεργία εκτο­ξεύεται, το χρέος διογκώνεται, ενώ η χώρα και το τραπεζικό της σύστη­μα απομονώνονται από τις αγορές χωρίς να υπάρχει η παραμικρή έν­δειξη ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί» αναφέρει το περιοδικό, που απο­δίδει ευθύνες στους «πρωταγωνι­στές» του σχεδίου, οι οποίοι αρνούνται να παραδεχτούν ότι απέτυχαν, λες και είναι όλα καλά και δίνουν το "ένα τελεσίγραφο μετά το άλλο επειδή δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν πλέον αγγίξει το παράλογο» αναφέρει ο αρθρογράφος, που συμπληρώνει ότι «η πρακτική μαστίγιο - καρότο απέτυχε», καθώς, όπως λέει χα­ρακτηριστικά, αποδείχτηκε ότι «δεν έχει εφαρμογή η ιδέα ότι η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το βά­ρος του χρέους της με σκληρά προ­γράμματα λιτότητας και με δάνεια υπό όρους». Σύμφωνα με το περιο­δικό, οι διαπραγματεύσεις συνεχί­ζονται «για λόγους εσωτερικής πολι­τικής», ενώ οι πρόσφατες αναφορές για Ευρωπαίο επίτροπο και «ελληνι­κό ταμείο αποπληρωμής των τόκων» είναι απλά παράλογες. Αντ' αυτού ο αναλυτής προτείνει την πιο έντιμη λύση της χρεοκοπίας, δηλαδή ένα γενικό «κούρεμα» στο οποίο θα συμ­μετέχουν και η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» που θα έδινε μια «πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης».

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
.................................................................................................................................................
Citigroup: Πιθανότητες 50% για επιστροφή στη δραχμή!

ΣΤΟ 50% αυξάνει η (Citigroup τις πιθανότητες εξόδου της Ελ­λάδας από την ευρωζώνη εντός των προσεχών 18 μηνών, ενώ μέχρι πρόσφατα οι αναλυτές του διεθνούς οίκου περιόριζαν αυτό το ενδεχόμενο στο 25%-30%.
Ευελπιστούν ότι οι επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου θα είναι ελεγχόμενες, καθώς έχει υπάρξει σχετική προεργα­σία από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που δεν ελεγ­χθούν οι επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας τότε το τίμημα θα είναι βαρύ για την ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια οικονομία. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να καταγράφεται στροφή των δανειστών και των ισχυρών κρατών-μελών του ευρωπαϊκού Βορρά κατά του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει μια συντεταγμένη χρε­οκοπία» και θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο, αλλά αμφισβητείται η ικανότητα της Ελλάδας να τη­ρήσει τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν αυτές τις συμφωνίες.

(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-08/2/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger