Αρχική » , , » Πιο Βαθιά το «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις

Πιο Βαθιά το «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις


ΤΑ 325 ΕΚΑΤ. € ΤΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ. 

Πρόσθετες περικοπές 20 έως 30 εκατ. € στις επικουρικές και 100 εκατ. € από το υπουργείο Άμυνας. 

Από 10% έως 12% θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ το μήνα, ενώ νέα συρρίκνωση θα υποστούν και οι επικουρικές. 

Πώς καλύπτουν το... κενό 

90 ΕΚΑΤ. ευρώ από τις αποδοχές των 250000 λειτουργών του Δημοσίου 

45 ΕΚΑΤ. ευρώ από τις κυρίες συντάξεις 

20 ΕΩΣ 30 ΕΚΑΤ. ευρώ από τις επικουρικές 

40 ΕΚΑΤ. ευρώ από τα πολυτεκνικά επιδόματα 

100 ΕΚΑΤ. ευρώ από δαπάνες του υπ. Άμυνας 

5-6 ΕΚΑΤ. ευρώ από δαπάνες των ΔΕΚΟ 

Με πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις, πολυτεχνικά επιδόματα, αμυντικές δαπάνες και λειτουργικά έξοδα δημοσίων επιχειρήσεων αποφασί­στηκε να εξοικονομηθούν τα 325 εκατ. ευρώ που έλειπαν προκειμέ­νου να συμπληρωθεί το συνολικό πακέτο περικοπών ύψους 3,2 δισ. Ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε με­ταξύ...
ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικας να ενταχθεί στο φετινό Προϋπολογισμό. 

Το… μπάλωμα 

Σύμφωνα με πηγές από το υπουρ­γείο Οικονομικών, οι περικοπές των 325 εκατ ευρώ συμφωνήθηκε να κατανεμηθούν ως εξής: 

90 εκατ. ευρώ από την εφαρ­μογή των ρυθμίσεων που θα προ­βλέπουν περικοπές αποδοχών κατά 10%-50% για 250.000 λειτουρ­γούς του Δημοσίου (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυρο­σβέστες. δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, διπλωμα­τικούς υπαλλήλους, ερευνητές και αρχιερείς) όχι από την 1η Σεπτεμ­βρίου 2012, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά νωρίτερα, πιθα­νότατα από την 1η Ιουλίου ή την 1η Μαρτίου 2012. 

45 εκατ. ευρώ από την επιβολή περικοπών 10%-12% στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ το μήνα. 

20 έως 30 εκατ. ευρώ από πρόσθετες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. 

40 εκατ. ευρώ από περικοπές σε πολυτεκνικά επιδόματα που καταβάλλονται σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και σε ισόβι­ες συντάξεις που χορηγούνται σε πολύτεκνες μητέρες. Προβλέπεται μείωση του εισοδηματικού ορίου το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή και αφορά στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου, από τις 55.000 στις 40.000-45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσες οικογένειες πολυτέκνων και τριτέκνων έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από το νέο χαμηλότερο όριο των 40 000 έως 45 000 ευρώ δεν θα δικαιούνται πλέον να λαμβάνουν τα πολυτε­κνικά επιδόματα. Το ίδιο θα ισχύει και για την καταβολή των ισόβιων συντάξεων σε πολύτεκνες μητέρες των οποίων τα τέκνα έχουν υπερ­βεί το 23ο έτος ηλικίας. 

100 εκατ. ευρώ από την πρό­σθετη περικοπή λειτουργικών δα­πανών του υπουργείου Άμυνας. 

5-6 εκατ. ευρώ από την περικοπή λειτουργικών δαπανών ΔΕΚΟ. 

Έρχονται στη Βουλή 

Το σύνολο των μέτρων μέσω των οποίων θα διασφαλίζονται περικοπές συνολικού ποσού 3.2 δισ. ευρώ από τις πρωτογενείς δαπάνες του φετινού Προϋπολογισμού θα περι­ληφθεί σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδος, με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 27 Φεβρουαρίου. 

Εντός της επόμενης εβδομάδος θα κατατεθεί στη Βουλή και ο συ­μπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός που θα συμπεριλαμβάνει τα πρόσθετα αυτά μέτρα και τους νέους αναθεωρημένους στόχους για τα έσοδα τις δαπάνες και το δημοσιονομικό έλλειμμα 

Ο συνολικός λογαριασμός 

Αναλυτικά, το νέο πολυνομοσχέδιο και ο συμπληρωματικός Προϋπο­λογισμός θα περιλαμβάνουν τις εξής περικοπές: 

1.076 δις. ευρώ από τις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη 

50 εκατ. ευρώ από υπερωρίες γιατρών 

400 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες 

30 εκατ. ευρώ από κατάργηση θέσεων 550 αντιδημάρχων 

270 εκατ. Ευρώ από καταναλωτικές και εκλογικές δαπάνες 

190 εκατ. ευρώ από περικοπές επιδομάτων απομακρυσμένων περιοχών και επιχορηγήσεων από διάφορα υπουργεία. 

45 εκατ. ευρώ από περικοπές σε επιδόματα για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. 

400 εκατ. ευρώ από το Πρό­γραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 

200 εκατ. ευρώ από τη μείω­ση κατά 20% των συντάξεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και πρώην Ολυμπιακή, που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ το μήνα. 

50 εκατ. ευρώ από τη μείω­ση κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ 

45 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 10%-12% των κύριων συντάξεων του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ το μήνα. 

204 εκατ. ευρώ από περικοπές αποδοχών σε 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. 

200-230 εκατ. ευρώ από περι­κοπές στις επικουρικές συντάξεις 

5-6 εκατ. ευρώ από περικοπές λειτουργικών δαπανών ΔΕΚΟ. 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε πάντως απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο το 2012 αλλά και το 2013 η ελ­ληνική οικονομία θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης! 

Αυστηρότερη εποπτεία 

Εν τω μεταξύ, οι νέες δανειακές συμβάσεις φέρνουν και αυστηρότερη επιτήρηση από την Τρόικα τόσο ως προς την εκταμίευση του νέου δανείου όσο και ως προς την εφαρμογή του Μνημονίου. 

Στην κατεύθυνση αυτή, εκτός από τη δημιουργία ενός ειδικού κλειστού λογαριασμού για την εκταμίευση των χρημάτων των δανείων συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, ο οποίος θα τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία της Τρόικας, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί μόνιμη αντιπροσωπία της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στην Αθήνα (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη εγκαταστήσει την ομάδα του Μπόμπ Τράα) που θα γνωμοδοτεί πάνω στο εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων ■ 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
(ΕΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-17/2/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger