Αρχική » , » ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


■ Προθεσμία μέχρι το Σάββατο για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων. Αναστολή λειτουργίας σε 100 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στις ειδικές κατηγορίες. 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν σιγά σιγά οι μαθητές της γ' τάξης γενικών και επαγγελ­ματικών λυκείων, καθώς σε περίπου τρεις μήνες ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων. Έτσι, στις 21 Μαΐου, την ημέρα της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι θα ριχτούν στη μάχη για... να διεκδικήσουν μία θέση στην Τρι­τοβάθμια Εκπαίδευση. 

Πιο πριν, όμως, και μέχρι το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, που εί­ναι και η καταληκτική ημερομη­νία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβά­λουν ηλεκτρονικά την αίτηση που θα τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες και φέτος θα υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις. 

Θα γίνουν αλλαγές στη διαδι­κασία των εξετάσεων, οι οποίες είτε πέρασαν είτε θα περάσουν το επό­μενο διάστημα από τη Βουλή με τροπολογίες του υπουργείου Παι­δείας. 

Αυτές αφορούν τόσο τους υπο­ψηφίους της γενικής σειράς (τρό­πος υπολογισμού των μορίων) όσο και τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών (τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ). Μεγάλες, πάντως, εκπλήξεις επιφυλάσσει στους μαθητές το μηχανογραφικό δελτίο. Μετά την αφαίρεση 24 τμημάτων, τα οποία προορίζονται για λουκέτο, από το μηχανογραφικό πέρυσι και φέτος αναμένεται να υπάρξουν απώλειες. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το ακαδημα­ϊκό έτος 2012-2013 θα ανασταλεί η λειτουργία με συγχωνεύσεις και καταργήσεις 100 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δηλαδή, ένα στα πέντε τμήματα, από τα συνολικά 499, θα αφανιστεί από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκ των πραγμάτων, λοι­πόν, από φέτος κιόλας αρκετά τμή­ματα δεν θα δεχτούν νέους φοιτη­τές, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι ήδη εγγεγραμ­μένοι και να μπει οριστικό λουκέτο. 

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 

Αλλαγές φέρνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου και στο μηχα­νογραφικό δελτίο. Η πρώτη κίνηση που έκανε η ηγεσία του υπουργεί­ου Παιδείας ήταν να διορθώσει την περσινή γκάφα της, όπου υποψήφι­οι της κατηγορίας των τριτέκνων και των πολυτέκνων απέκτησαν πρό­σβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και, μάλιστα, σε υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές, συγκεντρώνο­ντας βαθμολογία ακόμα και μικρό­τερη του 10. 

Αυτό συνέβη αφενός μεν γιατί θεσπίστηκε συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κάθε τμήμα και σχολή, πέραν του αριθμού των εισακτέων, και αφετέρου διότι τέθηκαν ειδικά μπόνους για τους μαθητές που ανή­κουν σε αυτές τις κατηγορίες, δημι­ουργώντας τελικά τεράστιες αδικίες. 

Φέτος, λοιπόν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ανισότητες, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να θεσπίσει για κάθε τμήμα και σχο­λή έναν συγκεκριμένο αριθμό ει­σακτέων όλων των κατηγοριών και, στη συνέχεια, ανάλογα με τις επιδό­σεις των παιδιών που προέρχονται από τρίτεκνες και πολύτεκνες οι­κογένειες να καθορίσει το ποσοστό των θέσεων που θα καταλάβουν. Το ποσοστό αυτό, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ξεπερνά το 20% από τον αρχικό αριθμό των εισακτέων. Την ίδια ώρα, παραμένει και φέτος η περσινή απόφαση του υπουργεί­ου Παιδείας, με την οποία δεν επι­τρέπονται οι μετεγγραφές. 

Ιδιαίτερα σημαντική, πάντως, εί­ναι ρύθμιση που πέρασε με τροπο­λογία και θα εφαρμοστεί φέτος, η οποία «υποχρεώνει» τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας να καθορίσει και να ανακοινώσει τον συνολικό αριθ­μό των εισακτέων έναν τουλάχιστον μήνα πριν από την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Υπεν­θυμίζεται ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τέτοια δέσμευση, με αποτέ­λεσμα οι υποψήφιοι να ενημερώ­νονται για τον αριθμό των εισακτέ­ων ακόμα και στα τέλη του Αυγού­στου, οπότε ανακοινώνονταν οι βά­σεις εισαγωγής, γεγονός που τους δυσκόλευε ως προς τη συμπλήρω­ση του μηχανογραφικού.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 

Ανάμεσα στις αλλαγές που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι είναι και αυτή με την οποία καταρ­γείται η δυνατότητα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση των αποφοί­των παλαιότερων ετών χωρίς εξε­τάσεις. 

Μέχρι και πέρυσι, υποψήφιοι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων δεν υποβάλλονταν εκ νέου σε εξέ­ταση, αλλά διεκδικούσαν μία θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των εισακτέων, βάσει της βαθμολογίας με την οποία ολοκλήρωσαν το λύ­κειο. Από φέτος, οι ενδιαφερόμενοι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να διαγωνιστούν ξανά στις πανελλαδι­κές εξετάσεις για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι με τη ρύθμιση αυτή θα υπάρ­ξει ίση μεταχείριση ανάμεσα στους υποψήφιους μαθητές της γ' λυκεί­ου και τους υποψήφιους αποφοί­τους παλαιότερων ετών. Παράλλη­λα, όμως, αναμένεται να αποτρέψει πολλούς από τους αποφοίτους να δοκιμάσουν για δεύτερη φορά την τύχη τους για να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. 

ΕΝΔΟΣΧΟΛΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 

Απολυτήριο λυκείου δεν συνεπά­γεται και πανελλαδικές εξετάσεις. Και επισήμως από αυτή τη χρο­νιά, όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να καταλάβουν μια θέση σε πανε­πιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύ­ματα δεν χρειάζεται να συμμετά­σχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Έχουν τη δυνατότητα να διαγωνι­στούν σε ενδοσχολικό επίπεδο και να αποκτήσουν απολυτήριο λυκεί­ου, το οποίο είναι ισότιμο με αυτό που θα λάβουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Αν με­τά την αποφοίτηση τους, με τη δι­αδικασία των ενδοσχολικών εξετά­σεων, αποφασίσουν ότι θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν τους στερείται αυτό το δικαίωμα, αφού μπορούν κατά τα επόμενα έτη να συμμετάσχουν στις πανελλαδι­κές εξετάσεις. 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ 

Ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή των υποψηφίων σιη Τρι­τοβάθμια Εκπαίδευση δεν υπάρ­χουν φέτος. Όπως και πέρυσι η δι­αδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: ο γενικός βαθμός πρόσβασης πολλαπλασιάζεται επί 8, ο βαθμός του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 1,3 και του δεύτερου επί 0,7. Τα μόρια που προκύπτουν από τις τρεις προηγούμενες πρά­ξεις προστίθενται και πολλαπλασι­άζονται επί 100. 

Για τις σχολές που απαιτείται ει­δικό μάθημα πολλαπλασιάζεται και ο βαθμός αυτού επί 1 και ο τελικός βαθμός πρόσβασης βγαίνει από το άθροισμα των τεσσάρων πράξεων και τον πολλαπλασιασμό του επί 100. 

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργεί­ου Παιδείας έφερε τροπολογία στη Βουλή με την οποία δεν προσμετράται στα μόρια «ο βαθμός δοκιμασίας δεξιοτήτων όπου αυτή διεξάγεται». Κατά βάση, πρόκειται για έναν πο­λύ μικρό αριθμό τμημάτων και σχο­λών, που εκτός από το ειδικό μάθη­μα υπέβαλαν τον υποψήφιο σε δο­κιμασία δεξιοτήτων, αλλά από φέτος καταργείται. 

ΕΥΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-21/2/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger