Αρχική » , , » ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ «Το "πάγωμα" είναι πια παράνομο»

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ «Το "πάγωμα" είναι πια παράνομο»

  • Mε ομαδικές προσφυγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προς τις διοικήσεις των μονάδων τους από τις οποίες θα ζητούν να «ξεπαγώσουν» οι μισθολογικές προαγωγές τους και η αναστολή καταβολής χρονοεπιδόματος με τον ισχυρισμό ότι η διακοπή χορήγησής τους είναι παράνομη, ελπίζουν οι στρατιωτικοί πως θα πιέσουν τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών να προχωρήσουν στην επαναφορά αυτών των δυο επιδομάτων τους, ώστε να καλυφθεί έτσι ένα μέρος από τη ζημιά που υπέστησαν οι αξιωματικοί στους μισθούς τους. 
Ως «δυνατό» διαπραγματευτικό «χαρτί» στο... χέρι τους θεωρούν μάλιστα οι εμπνευστές των προσφυγών ότι είναι οι διατάξεις του νόμου βάσει του οποίου και έγινε το περασμένο καλοκαίρι η περικοπή των δυο ανωτέρω επιδομάτων και οι οποίες προέβλε­παν ότι το «πάγωμα» θα ίσχυε έ­ως ότου δημιουργηθεί νέο ενιαίο μισθολόγιο. Κάτι δηλαδή που...
συ­νέβη πέρσι και τέθηκε σε εφαρ­μογή από το Νοέμβριο. Εντού­τοις τα δυο επιδόματα δεν «ξεπάγωσαν» με συνέπεια το θέμα να απασχολήσει τα μέλη του Διοικη­τικού Συμβουλίου του Συνδέ­σμου Υποστήριξης και Συνεργα­σίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ) που συνέταξαν κείμενο-υπόδειγμα πάνω στο οποίο μπορούν να βασιστούν το στελέ­χη των Ενόπλων Δυνάμεων και να ζητήσουν από τις Διοικήσεις των μονάδων τα χρήματα που κατά τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου δικαιούνται οπό πέρσι το Νοέμβριο οπότε και ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο. Στο τέλος, μάλιστα, του κειμένου δίνονται τα στοιχεία συγκεκριμένου δικηγο­ρικού γραφείου το οποίο προτεί­νεται να αναλάβει τη νομική υπο­στήριξη του αιτήματος. 
Η «Αίτηση Μισθολογικής Προ­αγωγής και Χορήγησης Χρονοεπιδόματος», όπως ονόμασε ο ΣΥΣΜΕΔ το κείμενο της προσφυ­γής, «μοιράζεται» από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου και είναι η ακόλουθη: 
«Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου [...] στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χορηγεί­ται κατά μήνα επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας με μοναδική προϋπό­θεση τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου υπηρεσίας, κστ' ανάλογη εφαρμογή των προβλεπομένων για τους Δικαστικούς Λειτουρ­γούς (...] Περαιτέρω, στο στελέ­χη των Ενόπλων Δυνάμεων χορη­γούνται μισθολογικές προαγω­γές, επομένου και μεθεπομένου βαθμού, χωρίς αξιολόγηση τυπι­κών ή ουσιαστικών προσόντων ο­πό τα αρμόδια συμβούλια κρί­σης, αλλά μόνο με τη συνδρομή ορισμένων τυπικών κριτηρίων (προέλευση στρατιωτικού, διοι­κητικός βαθμός και χρόνια υπη­ρεσίας) [...] Με τη διάταξη της παραγράφου 5 του όρθρου 38 του Ν.3986/2011 καθορίσθηκε ότι: "Αναστέλλονται από 1.7.2011 και μέχρι τη θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου: 
α) Οι διατάξεις [...] του χρονοεπιδόματος και 
β) Οι διατάξεις που προ­βλέπουν μισθολογική προαγωγή των αμειβομένων [...)". 
Με το Δεύτερο Κεφάλαιο του Ν.4024/2011 "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφε­δρεία και άλλες διατάξεις εφαρ­μογής του μεσοπρόθεσμου πλαι­σίου δημοσιονομικής στρατηγι­κής 2012 2015", θεσπίσθηκε το νέο ενιαίο μισθολόγιο και με την παράγραφο 4 του όρθρου 32 του ιδίου νόμου καθορίσθηκε ότι η ισχύς του εν λόγω Κεφαλαίου (ενιαίου μισθολογίου) αρχίζει από την 1.11.2011. Με τις διατά­ξεις του Ν.3986/2011, όπως σαφώς προκύπτει [...) οι ρυθμίσεις, τόσο για την χορήγηση επιδόματος Χρόνου Υπηρεσίας, ό­σο για την χορήγηση μισθολογι­κών προαγωγών δεν καταργήθη­καν, αλλά ανεστάλη η ισχύς τους μέχρι τη θέσπιση νέου ενιαίου μι­σθολογίου. Μετά δε την ισχύ του νέου ενιαίου μισθολογίου, οι δια­τάξεις που είχαν ανασταλεί, είτε καταργούνται λόγω της νέας ρύθμισης των σχετικών θεμάτων από τις διατάξεις του νέου ενιαί­ου μισθολογίου, είτε παύει η α­ναστολή της ισχύος των με συνέ­πεια να εφαρμόζονται εκ νέου. Εξάλλου, τούτο προκύπτει εναργώς και από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν.4024/2011 όπου ορίζεται ό­τι: "1. Από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος Κε­φαλαίου καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη κατά το μέρος που ρυθμίζει θέματα που διέπονται από τις διατάξεις του παρό­ντος Κεφαλαίου" (...)
Κατόπιν των ανωτέρω και σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρ­θρου 2 (διάταξη που δεσμεύει τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη) του Αστικού Κώδικα, όπου προβλέ­πεται ότι νόμος ορίζει περί του μέλλοντος και δεν έχει αναδρομική δύναμη, διατηρεί, δε, την ι­σχύ του ενόσω έτερος κανών δι­καίου δεν καταργήσει αυτόν ρη­τώς ή σιωπηρώς, οι διατάξεις της παραγράφου (...] και των άρ­θρων (...), όπως αντικαταστάθη­καν με το άρθρο [...], από την 1.11.2011 επανήλθαν σε ισχύ, δεδομένου ότι από την ως άνω η­μερομηνία τέθηκε σε ισχύ το νέο ενιαίο μισθολόγιο και ως εκ τούτου έπαυσε ο λόγος αναστολής τους, που καθορίσθηκε νομοθε­τικά». 

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ 
(ΕΝΣΤΟΛΟΣ-10/2/2012)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger