Αρχική » , » 0... Άρχοντας των ελληνικών αιθέρων

0... Άρχοντας των ελληνικών αιθέρων


Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε όλοι πολύ καλά αρκεί να στη­ριχτούμε στην ομά­δα μας και στις δυνάμεις μας. Δεν έχουν όρια η εφευ­ρετικότητα και οι δυνατότη­τες των τοπικών κοινωνιών, και -μεταξύ άλλων- το απο­δεικνύουν με την ύπαρξη τους ο... «Λυγκιστής» και ο «Άρχων»! 

Ο λόγος για τα δυο ελα­φρού τύπου αεροπλάνα (το δεύτερο μετεξέλιξη του πρώ­του) που κατασκεύασε- από ανακυκλώσιμα υλικά η ομάδα της αερολέσχης Φλώρινας σε συνεργασία με τους βιοτέχνες της περιοχής. 

Όσο για το ελληνικό κρά­τος... ουδέποτε υποστήριξε τις πρωτοβουλίες, και έτσι τα αεροπλάνα νηολογήθηκαν στην Ιταλία. Μάλιστα τελευ­ταία παρατηρείται βροχή email από ενδιαφερόμενες αμερικάνικες εταιρείες! Πιο συγκεκριμένα η ομάδα της αερολέσχης Φλώρινας με πρωτοβουλία του προέδρου της ερασιτέχνη της αεροναυπηγικής Γιώργο Ηλιόπουλο, αποφάσισε να ασχοληθεί με την κατασκευή αεροπλάνων σε μα περίοδο, που όπως λέει ο ίδιος «τα λεφτά δεν περίσσευαν». 

Κατά τη διάρκεια της επί­σκεψης τους σε κάποιο ειδι­κό σχετικό κατάστημα στον Καναδά, κάποιος του έδωσε την ιδέα να προχωρήσουν το 1987 στην κατασκευή ενός αεροπλάνου, όχι με τα συνήθη υλικά, άλλο με απλά, κα­θημερινά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. 

Το πρώτο λοιπόν αεροπλά­νο που κατασκεύασαν ήταν ξύλινο και μάλιστα… ανακυκλώσιμο, αφού τα ξύλα που χρησιμοποίησαν για την κατα­σκευή του προέρχονταν από παλιά έπιπλα, που σε συνερ­γασία με τους ξυλουργούς φί­λους τους, τα έκαναν αερο­πλάνο! 

Ο πρόεδρος της Αερολέσχης Φλώρινας Γιώργος Ηλιόπουλος, που ήταν η ψυχή της ομάδας δεν είναι αεροναυπηγός, ούτε μηχανικός αεροσκαφών, ούτε καν τεχνικός οποιοσδήποτε ειδικότη­τος... Απλά με πάθος, μεράκι, μελέτη και πολύ σκληρή δου­λειά η ομάδα δημιούργησε! Πέτυχε ψηλούς στόχους. Μπόρεσε! 

«Για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την κατα­σκευή του «Λυγκιστή», λέει ο πρωτεργάτης Γιώργος Ηλιό­πουλος, «χρειάστηκε να ξεπε­ράσουμε φοβίες, προκαταλή­ψεις και τους εαυτούς μας. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη σχεδίαση και στην κατα­σκευή ενός δεύτερου αερο­σκάφους από τσίγκους τυπο­γραφείου, σε κλίμακα 1 προς 6. Μάλιστα, όταν πέταξε, η χαρά μου, ήταν τόσο μεγάλη, που κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή!». 

Έπειτα από κοπιαστική δου­λειά 5 ετών και 3.000 τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου, κατασκεύασαν το δεύτερο αε­ροσκάφος σε κανονικό μέγε­θος. χρησιμοποιώντας αερο­πορικό αλουμίνιο και ο «Άρχων» (Archon SF-1), όπως το ονόμασαν, έκανε το πρώτο του ταξίδι στους αθέρες 

«Το Archon SF-1 ανήκει στη κατηγορία των υπερελαφρών αεροπλάνων, μονοθέσιο, με κινητήρα μόλις 46 ίππων, μοι­άζει με μαχητικό και ζυγίζει 200 κιλά. Έχει ταχύτητα απώ­λειας στήριξης 65 χλμ ενώ μέ­γιστη 150 χλμ. Κατασκευά­στηκε με πολλές παγκόσμιες καινοτομίες». 

Η Πολεμική Αεροπορία, το δέχτηκε θετικά… Αλλά μέχρι εκεί. Έτσι είδαν και απόειδαν, και απευθύνθηκαν στην Ιταλία για εγγραφή στα νηολόγια! 

ΕΜΜΗ ΠΑΝΟΥΣΗ 
(ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ-31/3/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger