Αρχική » , » Την εποχή των ληστειών ανθεί η βιομηχανία των συστημάτων ασφαλείας.

Την εποχή των ληστειών ανθεί η βιομηχανία των συστημάτων ασφαλείας.


• Αύξηση στις πωλήσεις συναγερμών, θωρακισμένων θυρών, αλεξίσφαιρων τζαμιών, κλειδαριών και πίρων ασφαλείας, αλλά και κλομπ, spray πιπεριού και αληθινών όπλων. 

ΜΕ ΣΠΙΤΙΑ και καταστήματα... φυλακές οι ανυ­περάσπιστοι Έλληνες πολίτες προσπαθούν με ό,τι μέσο διαθέτουν να υπερασπίσουν τη ζωή τους και την περιουσία τους. Διότι όταν κάθε δύο ημέρες δολοφονείται ένας άνθρωπος και κάθε μία ώρα σ' όλη την Ελλάδα σημειώνονται μία ληστεία και έντεκα κλοπές, ακόμη και το «γίναμε Σικάγο» φαίνεται να έχει ξεπεραστεί. 
Μπροστά σ' αυτό το σκηνικό τρόμου, λοιπόν, προϊόντα όπως...
συναγερμοί, θωρακισμένες πόρτες, κλειδαριές νέας τεχνολογίας, πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας, κάμερες, αλλά και εξεζητη­μένα συστήματα με χρήση ακτίνων λέιζερ, έχουν αρχίσει να πουλάνε σαν «φρέσκα κουλούρια». Και μάλιστα, τηρουμένων των αναλογιών, θεωρού­νται από τα ελάχιστα καταναλωτικά είδη που με­σοπρόθεσμα έχουν μεγάλες πιθανότητες να επι­βιώσουν! 
Ήδη, σύμφωνα με τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τοποθετήσεις συναγερμών, η ζή­τηση ειδικά για κατοικίες κινείται στο +30%, πα­ρά τα μειωμένα εισοδήματα. Μάλιστα, τους τελευταίους τρείς - τέσσερις μήνες που η αγριότητα των χτυπημάτων ξεπερνά κάθε φαντασία, το ενδιαφέρον για τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας ση­μείωσε περαιτέρω αύξηση. Όσον αφορά το κόστος ενός συστήματος συναγερμού σε όλες τις πιθανές εισόδους του ακινήτου, αυτό ποικίλλει. 
Βεβαίως ο λογαριασμός αυξάνεται εάν επιλεχθεί η εγκατά­σταση πιο πολύπλοκων συστημάτων, όπως κάμερες, σύγχρονες παγίδες ραντάρ ή και λέιζερ. Για κατοικίες που διαθέτουν προεγκατεστημένη κα­λωδίωση για συναγερμούς, το κόστος κυμαίνε­ται από 500 έως 700 ευρώ, ενώ για ασύρματο δί­κτυο η δαπάνη συνήθως δεν ξεπερνά τα 1.300 ευ­ρώ. Σε κάθε περίπτωση το σύστημα συναγερμού που θα επιλεχθεί θα πρέπει να διαθέτει πιστοποί­ηση ISO ή να έχει ελεγχθεί από τον ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) ή από άλλο κα­ταξιωμένο διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, ανα­φέρουν οι ειδικοί. 
Αύξηση παρατηρείται από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς και στη ζήτηση προϊόντων για την ενίσχυση των κουφωμάτων αλουμινίου, π.χ. πίροι ασφαλείας. Επίσης η τοποθέτηση άθραυ­στων τζαμιών και πτυσσόμενων κάγκελων ασφα­λείας καταγράφει εξίσου ανοδική πορεία. Ειδικότερα τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας, που θε­ωρούνται σχεδόν αδιάρρηκτα, εκτός εάν ο εισβολέας έχει πολύ χρόνο και τα κατάλληλα εργαλεία στη διάθεσή του, εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 30%, ενώ το κόστος ανάλογα με τα τετραγωνικά που θα πρέπει να καλυφθούν κυμαίνεται από 450 έως 1.500 ευρώ για ένα μέσο διαμέρισμα π.χ. 90 τετραγωνικών μέτρων.
Όσον αφορά στα αλεξίσφαιρα τζάμια, δεν έχουν μεγάλη διαφορά τιμής από το απλό κρύσταλλο. Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι για να σπάσεις ένα τζάμι ασφαλείας πρέπει να το χτυπήσεις τουλάχιστον 10 φορές, ενώ το άλλο έχει σπάσει με την πρώτη. 
Όσον αφορά τις θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας, που θεωρείται ο πιο διαδεδομένος τρόπος περιφρούρησης των νοικοκυριών, λόγω της «νεκρής» οικοδομής η ζήτηση περιορίζεται στις αντικαταστάσεις παλαιότερων συμβατικών. Το 2011 υπο­λογίζεται ότι τοποθετήθηκαν περί τις 80.000 νέες πόρτες ασφαλείας, με μέσο κόστος στα 1.000 ευρώ εκάστη. Λόγω οικονομικής ανέχειας, πάντα το σύνηθες αυτή την περίοδο είναι στις παλαιότερης τεχνολογίας πόρτες ασφαλείας να αντικαθιστά κάποιος το μακρύ κλειδί χρηματοκιβωτίου με κοντά σύγχρονης αντίληψης. Αυτή η «κίνηση» κοστίζει από 200 έως 450 ευρώ. 

Πήρανε τα όπλα... 

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι καθημερινές επιθέσεις που δέχονται οι πολίτες στο σπίτι τους ή στον δρόμο έχουν οδηγήσει και στην ανεξέλεγκτη αύξηση προϊόντων αυτοπροστασίας, τα οποία μπορεί να είναι από spray πιπεριού και μικρούς εκτοξευτήρες αερίου (ναι, καλά καταλάβατε, δακρυγόνα) μέχρι πτυσσόμενα κλομπ, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, γνωστές ως teaser, καθώς και όπλα... 
Παρότι όλα τα παραπάνω προϊόντα αυτοάμυνας είναι απαγορευμένα στη χώρα μας και η κατοχή τους τιμωρείται, η εύρεσή τους μέσω ηλεκτρονικών -και όχι μόνο- καταστημάτων είναι πανεύκολη. Μάλιστα εάν εξαιρέσουμε τα όπλα, μέσω των μηχανών αναζήτησης εμφανίζονται δεκάδες καταστήματα που αναλαμβάνουν αποστολή του προϊόντος όπου επιθυμεί ο παραλήπτης. 
Αύξηση επίσης καταγράφεται και στην πώληση αεροβόλων όπλων, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία δεν χρειάζεται ειδική άδεια για την κατοχή τους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι προορίζονται αποκλειστικά για άσκηση σκοποβολής. 

ΞΑΝΘΗ ΓΟΥΝΑΡΗ
(ΕΦ.ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/3/2012)

1 σχόλια:

  1. Το παράξενο είναι ότι πολλοί αγοράζουν συστήματα ασφαλείας και δεν τα χρησιμοποιούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger