Αρχική » » Νά γιατί δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί»

Νά γιατί δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί»

Πριν καταδικάσουμε την πατρίδα μας για αστείρευτο φαγοπότι, στο οποίο οι Έλληνες υπήρξαν συνδαιτυμόνες και ομοτράπεζοι, ας δούμε τι γίνεται και στον υπόλοιπο πλα­νήτη. Καλύτερη και πιο αξιόπιστη πηγή για το τι συμβαίνει παγκοσμίως είναι φυσικά η ιστορία των οικονομικών εγκλημάτων. Ποιο ήταν όμως το μεγαλύτερο (από πλευ­ράς οικονομικού ύψους) σκάνδαλο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που...
συγκλό­νισε μια κρατική οικονομία και παρ' ολί­γον να συμπαρασύρει στον όλεθρο κράτη και επιχειρήσεις. Μα φυσικά το σκάνδαλο Enron στις ΗΠΑ, ύψους περίπου 900 δις δολαρίων. Χρηματιστηριακές Αρχές, η πα­ντοδύναμη και αδέκαστη, όπως επιθυμεί να θεωρείται παγκοσμίως, Επιτροπή του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Πολι­τειακές Τραπεζικές Αρχές, αλλά ακόμη και η περιώνυμη Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η διάσημη FED, πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο (για να μην υποθέσουμε τίποτε χειρότερο).

Αποτέλεσμα: ένα σκάνδαλο μαμούθ, το σκάνδαλο της Enron, ύψους 900 δις δολα­ρίων. Θύματα: καταναλωτές, επενδυτές, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κλπ. 

Πιστεύει κανείς ότι, στα 191 έτη λειτουργίας του νεότερου ελληνικού κράτους, το συνο­λικό τίμημα της διαφθοράς είναι μεγαλύτερο από το ποσό ρεκόρ των 900 δις δολαρίων του σκανδάλου Enron; Μάλλον όχι. Μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Σε όλο τον πλανήτη γίνονται σκάνδαλα και υπάρχει δι­αφθορά. Και τα μεγάλα σκάνδαλα και η τε­ράστια διαφθορά εντοπίζονται στις μητροπό­λεις του καπιταλισμού. Απλώς στην Ελλάδα η υπέρμετρη επίκληση της διαφθοράς (και ιδιαίτερα τώρα τελευταία που θα πλησιάζουν οι εκλογές) γίνεται για να αποσιωπηθούν άλ­λες ευθύνες, πολύ μεγαλύτερες. 

Ζούσαμε με ξένες «τσέπες» 

Αρκετοί από τους αναγνώστες πιθανότατα θα γνωρίζουν για την Τράπεζα Διεθνών Δι­ακανονισμών (BIS-BANK for Ιnternational Settlements). Η εν λόγω τράπεζα λειτουρ­γεί αποκλειστικά για να διενεργούνται συ­ναλλαγές είτε μεταξύ κεντρικών τραπεζών είτε μεταξύ διεθνών οργανισμών, ενώ δεν ελέγχεται από καμία κεντρική κυβέρνηση. Ουσιαστικά αποτελεί μια τραπεζική ύπερ­οντότητα πάνω από το παγκόσμιο τραπεζι­κό σύστημα, αφού ελέγχει τις συναλλαγές μεταξύ κεντρικών τραπεζών. Ενώ με τη σειρά τους οι κεντρικές τράπεζες, όπως είναι γνωστό, ελέγχουν τις συναλλαγές με­ταξύ των τραπεζών της κάθε χώρας, είτε συναλλαγές μεταξύ τραπεζών διαφορετι­κών χωρών. Για τους οπαδούς της θεωρίας της παγκόσμιας συνομωσίας, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών-BIS είναι η παγκό­σμια υπέρ-τράπεζα. 

Σύμφωνα λοιπόν με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών-BIS για να θεωρείται βιώσιμο ένα εθνικό χρέος θα πρέπει να είναι οπωσδή­ποτε μικρότερο από το 85% του ΑΕΠ. 

Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Μνημονιακό Κα­θεστώς το 2010. Για το 2010, λοιπόν, που η ύφεση για τρίτη συνεχή χρονιά πλήττει την ελληνική οικονομία, άρα μειώνεται για τρί­τη συνεχή χρονιά το ελληνικό ΑΕΠ, η Τρά­πεζα Διεθνών Διακανονισμών-BIS και με βάση συνολικό και συσσωρευμένο από συ­στάσεως του ελληνικού κράτους χρέος των ελληνικών νοικοκυριών, κατατάσσει την Ελλάδα στην 14η θέση της λίστας των 18 πιο ανεπτυγμένων κρατών (εξαιρεί την Ελβετία και την Ιρλανδία). Η παγκόσμια κατάταξη για τα εθνικά χρέη των νοικοκυριών για το 2010 φαίνεται στον πρώτο πίνακα. 

Όμως η Τράπεζα διεθνών διακανονισμών- BIS προχωρά και σε μια άλλη συνολική και τελική κατάληξη για τις 18 πιο ανεπτυγμέ­νες χώρες. Για να συντάξει αυτή τη λίστα χρησιμοποιεί τον όρο «συνολικό εθνικό χρέος». Αθροίζει δηλαδή τα επιμέρους χρέη των νοικοκυριών των επιχειρήσεων, καθώς και το δημόσιο χρέος. Η λίστα του Συνολικού Χρέους για το 2010, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 15η θέση στις 18 πιο ανεπτυγμένες χώρες, φαίνεται στον δεύτερο πίνακα. 

Και αν κάποιος τολμήσει και φέρει την πα­ραμικρή αντίρρηση, θα τον παραπέμψουμε στην αντίστοιχη λίστα του 2009. Η λίστα του συνολικού χρέους για το 2009, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 13η θέση στις 17 πιο ανεπτυγμένες χώρες, φαίνεται στον τρίτο πίνακα. 

Τα επίσημα και πέραν πάσης αμφισβήτη­σης στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν ζούσαν ποτέ πάνω από τις δυνάμεις τους και ότι η πατρίδα μας χρωστάει πάντα ως ποσοστό του ΑΕΠ πολύ λιγότερα από τους δανειστές-μνημονιακές δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά, σήμερα είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την θλιβερή μνημονιακή πραγματικότητα. 

Του Δευκαλίωνος 
(Π.Hot-Doc-26/4/2012)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger