Αρχική » , , » Όταν κατοικείς σε γυάλινο σπίτι

Όταν κατοικείς σε γυάλινο σπίτι


Η Τουρκία εκτίθεται καθώς παράγει η ίδια ένα πρόβλημα τρομοκρατίας για τη Συρία, υποστηρίζοντας εγκληματίες. 

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, λήγει η διορία που προβλέπει το Σχέδιο Ανάν για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Υποτίθεται ότι μέχρι τις 06:00 της 10ης Απριλίου το καθεστώς Άσαντ απέσυρε τα άρματα μάχης και τα βαρέα όπλα από τις πόλεις, και τους κατοικημένους τόπους, ενώ και οι εξεγερμένοι απέσυραν τους μαχητές τους που είναι οχυρωμένοι σε κατοικημένους τόπους. Από τούδε και στο... εξής, με βάση το Άρθρο 2 του Σχεδίου Ανάν, η κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή μηχανισμού επιθεωρήσεως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μόνιμη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη. 

Για να έχουμε μία κατά το δυνατόν πλήρη εικόνα της, κατάστασης, να πούμε ότι μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιτεύχθηκε η ανατροπή του παλιού καθεστώτος και η ανάληψη εξουσίας από νέα πρόσωπα, με αυξημένο τον ρόλο των Αδελφών Μουσουλμάνων, ξέσπασε εξέγερση και στη Συρία περίπου πριν ένα χρόνο, με πρωταγωνιστές σουνίτες προσκείμενους στους Αδελφούς Μου­σουλμάνους. Οι εξεγερμένοι υποστηρίζονταν σχεδόν φανερά από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία, ενώ αποκαλύφθηκε η ενεργός εμπλοκή Γάλλων στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι μάλιστα συνελήφθησαν στο έδαφος της Συρίας και παρεδόθησαν σε γαλλική διαπραγματευτική ομάδα στον Λίβανο, ύστερα από διπλωματικές διαπραγματεύσεις και πολιτική συμφωνία μεταξύ της Συρίας και της Γαλλίας.
 
Να σημειωθεί ότι γράφτηκαν πολλά για ενεργό συμμέτοχη ατόμων που καθοδηγούνται και εξοπλίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας και των ΗΠΑ στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης και ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ χωρίς όμως να υπάρχουν απτά στοιχεία, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας. Ίσως οι άλλοι να είναι πιο προσεκτικοί! 

Οι δυνάμεις της Δύσης, που με το ίδιο μοντέλο ανέτρεψαν τα καθεστώτα στις τρεις προαναφερθείσες χώρες, δεν υπολόγισαν ότι ο Άσαντ και το καθεστώς του απολαμβάνει της στήριξης ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων, όπως όλους τους αλαουίτες, τους χριστιανούς και την οικονομική ελίτ των σουνιτών μουσουλμάνων, καθώς επίσης και ότι διαθέτει ένα κράτος που λειτουργεί. Επίσης, δεν υπολόγισαν ότι η Κίνα και κυρίως η Ρωσία, μετά το φιάσκο της Λιβύης, δεν θα έδιναν και πάλι το πράσινο φώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για βίαιη ανατροπή του Άσαντ από τις ένοπλες δυνάμεις της δύσης.
 
Έτσι μετά το βέτο της Κίνας και της Ρωσίας, αναγκαστικά ο ΟΗΕ κινήθηκε στην κατεύθυνση μιας ενδιάμεσης λύσης, όπως αυτή του Σχεδίου Ανάν, το οποίο στηρίζει ενθέρμως η Ρωσία και πολεμά με νύχια και δόντια η Τουρκία, η οποία εξετέθη ανεπανόρθωτα, αφού ήδη έχει δηλώσει σχεδόν δημόσια ότι εξοπλίζει τους εξεγερμένους και τα μέλη του Στρατού της Ελεύθερης Συρίας, μέρος των οποίων εδρεύει στην Τουρκία, μαζί με 25.000 πρόσφυγες, που κατέφυγαν στο τουρκικό έδαφος όχι γιατί τους κυνήγησε το καθεστώς Άσαντ, αλλά για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εμπλοκής και επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία. Και όταν μιλάμε για εμπλοκή, εννοούμε τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας, για «ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ όταν μιλάμε για επέμβαση, εννοούμε εισβολή και κατοχή κατά τα πρότυπα της Κύπρου.
 
Ενώ όμως η Τουρκία είχε προσανατολιστεί από καιρό σε αυτόν τον τρόπο δράσης, οι υπολογισμοί άλλαξαν, αφού η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει τον Άσαντ (στις 9 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα), ενώ οι ΗΠΑ, κάτι μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι οι προεδρικές εκλογές, μάλλον δεν φαίνονται διατεθειμένες να εφαρμόσουν το αρχικό σχέδιο, με βάση το οποίο προετοιμάστηκε και εκτέθηκε η Τουρκία. 

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας της περιοχής, το Ισραήλ, τηρεί σιγήν ιχθύ­ος για το θέμα ή προσπαθεί να επωφεληθεί από την κατάσταση αδυναμίας του Άσαντ, προτείνοντας του την απόδοση των υψωμάτων Γκολάν, που κατέχει από το 1967,σε αντάλλαγμα της παύσης της υποστήριξης στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο της 4ης Απριλίου που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth»,o πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, επισκέφτηκε τα υψώματα του Γκολάν και από εκεί έκανε την εξής δήλωση: «Η κα­τάρρευση του καθεστώτος της Συρίας θα δώσει ένα θανατηφόρο χτύπημα στη Χεζμπολάχ. Θα πρέπει, λοιπόν, να επιλέξεις. Δεν γίνεται να θέλεις και τη Χεζμπολάχ και το Γκολάν»! 

Τη στιγμή όμως που γίνονται όλα αυτά και άλλα που δεν χωρούν σε ένα άρθρο, μεγάλη ανησυχία επικρατεί οε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους στην Τουρκία και σε ολόκληρο σχεδόν τον Τύπο, με εξαίρεση ίσως τον απολύτως ελεγχόμενο από το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι η τουρκική κυ­βέρνηση έκανε πρωθύστερα βήματα και εξετέθη στον αραβικό και μουσουλμανι­κό κόσμο και στους γείτονές της, ενώ με τις ενέργειές της εξέθεσε την Τουρκία σε κινδύνους που σχετίζονται με το Κουρδι­κό και με την ίδια την ενότητά της. 

Επειδή το Κουρδικό, η επίσκεψη του Μπαρζανί στην Ουάσιγκτον και το θέμα της αλλαγής των συνόρων στα Ν.Α της Τουρκίας θα μας απασχολήσουν στο πασχαλιάτικο άρθρο μας, θα κλείσουμε το σημερινό μας άρθρο με τις ενστάσεις ενός Τούρκου αρθρογράφου, του Ρίζ Ζελγιούτ, στην τουρκική πολιτική απέναντι στο ζήτημα της Συρίας, όπως το εξέφρασε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γκιουνές».

Υπάρχει μια ρωσική παροιμία. Όποιος κατοικεί σε γυάλινο σπίτι δε ρίχνει πέτρες στο παράθυρα τον γείτονα του. Η Τουρκία αντιμετωπίζει επί 34 χρόνια ένα πρόβλημα τρομοκρατίας και τώρα η ίδια παράγει ένα ι πρόβλημα τρομοκρατίας για τη Συρία, υποστηρίζοντας τρομοκράτες. Όταν εσύ εκείνους που σκοτώνουν στρατιώτες, αστυνομικούς, κρατικούς υπαλλήλους στη Συρία τους ονομάζεις κατατρεγμένους, αύριο θα έλθει ο άλλος και θα πει κατατρεγμένους τους άνδρες τον PKΚ που σκοτώνουν τους δικούς σου στρατιώτες και αστυνομικούς…

Εάν εσύ σήμερα παρουσιάζεις 4-5 άθλιους προδότες της πατρίδας τους ως κατατρεγμένους πρόσφυγες από τη Συρία, αύριο κάποιος άλλος θα παρουσιάσει έτσι τους δικούς σου Κούρδους του PKΚ… Εάν εσύ σήμερα ετοιμάζεσαι να εισέλθεις σε μια ξένη χώρα για να προστατεύσεις και να υποστηρίξεις του Σύρους τρομοκράτες που είναι μερικοί κλέφτες και λωποδύτες οπισθοδρομικοί και τίποτε άλλο, αύριο κάποιοι άλλοι θα εισβάλουν με τα δικά τους στρατεύματα στο έδαφος σου, για να προστατέψουν τους Κούρδους του ΡΚΚ… 

Εσύ σήμερα ανακατεύεσαι στα εσωτερικά ενός άλλου κράτους… Τότε κάποιοι άλλοι θα έλθουν αύριο και θα αναμειχθούν στα δικά σου εσωτερικά… Αυτούς που παρουσιάζετε ως δυστυχισμένους και καταπιεσμένους, είναι στυγνοί δολοφόνοι που κρατούν στα χέρια τους βόμβες, βαρέα όπλα και πολυβολα… Αυτούς τους δολοφόνους που κόβουν τα κεφάλια των συνανθρώπων τους σαν καρπούζια τούς παρουσιάζετε σαν αθώους καταπιεσμένους. Αυτοί οι δολοφόνοι είναι κατατρεγμένοι; Μην πετάτε πέτρες στα παράθυρα της Συρίας…» 

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-13/4/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger