Αρχική » » ΑΣΦΑΙΡΑ ΠΥΡΑ από Τουρκία και Σκόπια

ΑΣΦΑΙΡΑ ΠΥΡΑ από Τουρκία και Σκόπια


Η Τουρκία ούτε υπερδύναμη είναι ούτε στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Πάντα είχε... μπάρμπα στην Ουάσιγκτον και πολιτική όσο και οικονομική βοήθεια από το Ισραήλ... 

Η δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος φώναξε εκστασιασμένος σε εκδήλωση της σκοπιανής κοινότητας στο Σικάγο «είμαι Μακεδόνας», βασικά αποδεικνύει το άγχος που τον διακατέχει για το γεγονός ότι ακόμα και ενώπιον μιας αδύναμης Ελλάδας και μιας ημικατεχόμενης Κύπρου η χώρα του δεν επιτυγχάνει τους στόχους της και δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της. Η Άγκυρα είχε υποσχεθεί... στον πρωθυπουργό των Σκοπίων ότι θα επιβάλει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, που­λώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους ανόητους ηγέτες της γειτονικής χώρας κι ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών γνώριζε πως σε ανώτατο επίπεδο η Συμμαχία αποφάσισε να μην προκαλέσει την Ελλάδα. 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο οι πάντες γνώριζαν πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να σέβεται το ελληνικό βέτο, που κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι προκαλώντας την οργή του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους. Παρ" όλο αυτά, η Άγκυρα διαβεβαίωνε τον Γκρούεφσκι, ο οποίος δεν μετέβη τελικά στο Σικάγο, ότι η Τουρκία θα αλλάξει τις αποφάσεις και θα επι­βάλει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έλεγε ψέματα στους αφελείς Σκοπιανούς και για να προλάβει τις αντιδράσεις φώναξε πως είναι «Μακεδόνας». Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των κανο­νιοφόρων, στοχεύοντας την Κύπρο, η οποία, λόγω της συνεργασίας με το Ισραήλ και της ανεύρεσης φυσικού αερίου, αλλάζει το πολιτι­κό και ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Με­σόγειο. Όχι επειδή ξαφνικά έγινε υπερδύναμη, αλλά επειδή επέλεξε ενεργειακούς εταίρους οι οποίοι, για να προστατεύσουν τα εθνικά στρα­τηγικά τους συμφέροντα φτάνουν στα άκρα. Και το απέδειξαν άπειρες φορές και, μάλιστα νικηφόρα ενώ η Τουρκία την ίδια στιγμή δει­νοπαθεί απέναντι στους λιγοστούς αντάρτες του ΡΚΚ και αδυνατεί να συνετίσει τον αδύναμο και καταπονημένο Άσαντ, όπως είχε υποσχεθεί στους Αμερικανούς. 

Θα τολμήσω να υποστηρίξω ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει ζημιά στην Ελλάδα ακόμα και εάν η Αθήνα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της και ανακοινώσει την πρόθεσή της για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και δεν βασίζω τη θέση αυτή στο γεγονός ότι έκανε πίσω στην περίπτωση της Κύπρου, όπου διατηρεί σαράντα χιλιάδες στρατιώτες για να επιβάλλει την κατοχή. Εάν η Άγκυρα κινηθεί στρατιωτικά στο Αιγαίο, δεν θα βρει συμμάχους, θα μείνει εντελώς μόνη και θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να διακινδυνεύσει και την εύθραυστη οικονομία της, η οποία χωρίς τις επενδύσεις των Εβραίων επιχειρηματιών, που τη στήριξαν το δύσκολο 2002, θα ακολου­θήσει το δρόμο της Ελλάδας. 

Η Τουρκία ούτε υπερδύναμη είναι ούτε στη­ρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Πάντα είχε... μπάρμπα στην Ουάσιγκτον και πολιτική όσο και οικονομική βοήθεια από το Ισραήλ, το οποίο στήριξε την οικονομία της, δεν άφησε να κα­ταρρεύσει το Χρηματιστήριο της και κάθε χρό­νο της έστελνε χιλιάδες εύπορους τουρίστες. Είναι μια χώρα με πολλούς «πονοκεφάλους- και η πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων» που υποσχέθηκε ο «Μακεδόνας» κ. Νταβούτογλου κατέρρευσε. Από την ημέρα που εισήγαγε το περίφημο δόγμα του, η Τουρκία απέκτησε μύ­ρια προβλήματα 

Χώρες-ταραξίες, όπως η Τουρκία, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με φόβο, διότι τότε γίνο­νται επικίνδυνες. Η Ελλάδα πρέπει να αναζη­τήσει ισχυρούς συμμάχους και να παίξει το παιχνίδι της ενέργειας, όπως ακριβώς έπραξε η Κύπρος. 

του Μιχάλη Ιγνατίου 
Ουάσιγκτον

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger