Αρχική » » Η Κύπρος στο κατώφλι του Μνημονίου

Η Κύπρος στο κατώφλι του Μνημονίου


Τον Ανδρέα Βγενόπουλο κατηγορούν στη Λευκωσία. 
Το ΥΠΟΙΚ της Κύπρου συνεχίζει να ψάχνει για διακρατικό δανεισμό, με τις προσπάθειες αυτή τη φορά να επικεντρώνονται στην Κίνα. 
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο π Κύπρος να συρθεί σε περιπέτειες τον Ιούλιο, σε περίπτωση που η διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας δεν εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια. 

Το ενδεχόμενο προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης που θα συνοδευτεί από Μνημόνιο, αντιμετωπίζει, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και η Κύπρος. Ανοιχτό άφησε ο νέος διοικητής της Κε­ντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Πανικός Δημητριάδης, το ενδεχόμενο αυτό, ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν...
τελικά αποφασίσει κάτι τέτοιο, «θα γίνει με όρους που δεν θα είναι δυσμενείς για την κυπριακή οικονομία». «Δεν πρέπει να αποκλείουμε τυχόν προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, γιατί δεν είναι κατ' ανάγκην εις βάρος της οικο­νομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης. Καθοριστικό ρόλο για το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Κύπρος σε Μνημόνιο θα έχει η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία έχει την έδρα της στη Μεγαλόνησο και αποτε­λεί τη συνεχεία της Marfin Popular Bank, τη διοίκηση της οποίας διόριζε έως τα τέλη του 2011 ο όμιλος MIG και ο επικεφαλής του, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος. Η Λαϊκή Τράπεζα αντιμετωπίζει μεγάλη «τρύπα», ύψους 1,8 δις ευρώ στην κεφαλαιακή της θέση, η οποία προέκυψε κυρίως από τις ζημίες που προκάλεσε το «κούρεμα » των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Το πιθανότερο είναι ότι το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί να καλύψει σχεδόν ολόκληρο το μέρος της αύξησης κεφαλαίου κατά 1,8 δις ευρώ της τράπεζας, γεγονός που θα της δημιουργήσει προβλήματα αφού η Κύπρος είναι ουσιαστικά εκτός αγορών εδώ και ένα χρόνο, ενώ το αξιόχρεό της έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία «junk» (χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης) από τους οί­κους αξιολόγησης. 

Το ΥΠΟΙΚ της Κύπρου συνεχίζει να ψά­χνει για διακρατικό δανεισμό, μετά το δάνειο που συνήψε με τη Ρωσία για να κα­λύψει δημοσιονομικές ανάγκες της, με ης προσπάθειες αυτή τη φορά να επικεντρώνονται στην Κίνα, με την οποία διαχρονικά έχει καλές σχέσεις, ενώ τώρα υπάρχει και το έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων για συμμετοχή τους στον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου που θα κα­τασκευαστεί. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα για την κυπριακή οικονομία θα είναι πολύ εντονότερα όπως παραδέχο­νται παράγοντας της, στην περίπτωση που η Ελλάδα επρόκειτο να βγει από το ευρώ. 

Κόντρα Βγενόπουλου - Νεοφύτου 

Οι Κύπριοι κατηγορούν τον κ. Βγενόπουλο ότι έθεσε σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα της Λαϊκής με την αγορά των ελληνικών ομολόγων, την οποία μάλιστα θεωρούν ότι η προηγούμενη διοίκηση έκανε χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ενώ θέτουν και θέμα δανείων που χορηγήθηκαν από την πρώην Marfin Popular Bank σε Έλληνες χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές εγγυήσεις. Το γεγονός αυτό προ­κάλεσε την ανταπάντηση από την πλευρά του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος ζήτησε από τις κυπριακές εποπτικές Αρχές να ζητήσουν την έρευνα των χαρτοφυλακίων όλων των κυπριακών τραπεζών από την αμερικανική εταιρεία Black Rock η οποία έχανε και τον έλεγχο στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Επίσης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Marfin κ. Ευθύμιος Μπουλούτος σημείωνε σε ανακοίνωσή του ότι από καμία άλλη τράπεζα της Ευρωζώνης δεν αναζητήθηκαν ευθύνες επειδή είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε απαντώντας στον κ. Βγενόπουλο ότι ουδέποτε τον συνάντησε κατ΄ ιδίαν, παρά τις πιέσεις που ασκούσε αυτός μέσω κοινών φίλων. Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι θεωρεί τιμή του που τον κατηγορεί, όπως είπε, ο κ. Βγενόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η μοναδική φορά που τον συνάντησε ήταν στα γρα­φεία της τότε Marfin Λαϊκής Τράπεζας, συνοδεύοντας τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, σε αυτή τη συνάντηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Βγενόπουλου, ο επικεφαλής του ομίλου  MIG  προσπάθησε να πείσει την ηγεσία του κόμματος ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις τράπε­ζες στην Κύπρο και να γίνει πιο χαλαρό. «Τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που θέλω δημόσια να τον ευχαριστήσω, όσο κι εγώ μείναμε σε θέματα αρχής. Ξεκαθάρισα ότι δεν πρόκειται η παράταξή μας να δεχτεί εκπτώσεις στο εποπτικό σύστημα», επικρίνοντας την κυβέρνηση Χριστόφια ότι προσπαθούσε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και ζητούσε τη συναίνεση της κυ­πριακής Βουλής. 

«Δεν με φοβίζει ο Βγενόπουλος» 

Σημείωσε, παράλληλα ότι δεν τον ξενί­ζει η συμπεριφορά του κ. Βγενόπουλου, αφού, όπως υποστήριξε, κατά τη δική του διοίκηση η συγκεκριμένη τράπεζα ως αποτέλεσμα των δικών του ενεργειών και του συμβουλίου του, αντιμετωπίζει τα προβλήματα». Ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του δεν είναι μέτοχοι στη Λαϊκή Τράπεζα και δεν έχει ούτε μία μετοχή. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι λογοδοτεί στο λαό και δεν λογοδοτεί σε κανέναν Βγενόπουλο, σημειώνοντας ότι έχει την υποχρέωση να προασπίσει τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας και των Κύπριων πολιτών. Επανέλαβε ότι θα απαιτήσουν τη διεξαγω­γή έρευνας για τις ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης της τράπεζας, εξαιτίας των οποίων είναι πιθανόν η Κύπρος και η οικονομία της να συρθούν οε περιπέτειες τον ερχόμενο Ιούλιο, σε περίπτωση που η σημερινή διοίκηση της Λαϊκής δεν κατορ­θώσει να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφά­λαια επισημαίνοντας ότι δεν απομένει άλ­λος τρόπος, παρά η κρατική παρέμβαση. 

« Έπρεπε κάποια να σεβαστούν τον Κύ­πριο φορολογούμενο και τον Κύπριο πολίτη, που ανέχτηκε το συγκεκριμένο επιχει­ρηματία που είναι δικαίωμα του να εξασκεί οποιεσδήποτε επιχειρηματικές δραστηριότητες», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου. Πρόσθεσε ότι «αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουρ­γήσουν νεφελώματα καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», υποδεικνύοντας ότι δεν τον φοβίζει ο κ, Βγενόπουλος. 

Ι.Α.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
(π.ΕΠΙΚΑΙΡΑ-31/5/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger