Αρχική » » ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η ομογένεια παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η ομογένεια παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή…


■ Μετά τους αλλεπάλληλους διωγμούς του 1955 και της δεκαετίας του 1960, η Πόλη έχασε ένα μέρος από την «ελληνικότητά» της, κάποιοι, ωστόσο, κρατούν τη σημαία μας ψηλά! 

Μπορεί κάποτε το Ελληνικό στοιχείο να κυριαρχούσε στην Πόλη, αλλά μετά τους αλλεπάλληλους διωγμούς του 1955 και της δεκαετίας του 1960 έχει συρρικνωθεί δραματικά. Η ελληνική κοινότητα είναι πια τόσο ολιγομελής ώστε ακόμα και οι Τούρκοι εθνικιστές έχουν συνειδητοποιήσει ότι όχι μόνο δεν είναι αναγκαίες πλέον οι πιέσεις αλλά και πως μπορούν να τη χρησιμοποιούν για να λένε διεθνώς ότι «προστατεύουν τις μειονότητες»…
Στο πλαίσιο αυτό και με την ανάδυση στην ίδια την Τουρκία νέων αντιλήψεων, στην Πόλη εκδηλώνονται πολιτιστικές πρωτοβουλίες που φέρνουν νέο αέρα. Ας σταθούμε σε τρεις από αυτές 

Έργα της ελληνικής γραμματείας στην καρδιά της Πόλης! 

Δύο Έλληνες κι ένας Τούρκος ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Ιστός». Στόχος της προσπάθειας είναι να καταστήσουν προσβάσιμα στο τουρκικό αναγνωστικό κοινό αλλά και στην εναπομείνασα ελληνική ομογένεια έργα της ελληνικής γραμματείας πρωτογενείς ιστορικές πηγές αλλά και ακαδημαϊκά πονήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα βιβλία εκδίδονται και στις δυο γλώσσες. Ο Χάρης Ρήγας, ένας εκ των ιδρυτών, εξηγεί πως προτεραιότητα θα δοθεί σε λογοτεχνικά και ιστορικά έργα. 

Ο «Ιστός» έρχεται να αναγεννήσει την ελληνική εκδοτική δραστηριότητα στην Πόλη πενήντα δύο χρόνια μετά, μια και στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ο εν λόγω εκδοτικός οίκος είχε κλείσει εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Χάρης Ρήγας αναπολεί την εποχή εκείνη και εννοεί να την αποτυπώσει. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρώτο βιβλίο της νέας εκδοτικής προσπάθειας είναι το έργο του Πατριάρχη Δοσίθεου Αναγνωστόπουλου για το διωγμό των Ελλήνων της Πόλης. 

Τα εγκαίνια του νέου «Ιστού» έγιναν στην Αστική Σχολή Γαλατά, παρουσία πολλών μελών της ελληνικής κοινότητος «Βασισμένοι στα πνευματικά αποθέματα της ρωμαίικης κοινότητος της τουρκικής κοινωνίας και των επιμέρους μειονοτικών της ομάδων, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε, μέσω των εκδόσεων μας το ενδιαφέρον για το μειονοτικό φαινόμενο, όπως αυτό βιώνεται στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Ελπίζουμε στη συμβολή σας ως αναγνωστών και ως συγγραφέων στην προσπάθεια μας αυτή». 

«Ηχώ», το ελληνικό ραδιόφωνο! 

Το ράδιο «Ηχώ» αποτελεί τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κωνσταντι­νούπολης εκπέμπει δε μέσω Διαδικτύου. Πίσω από την προσπάθεια αυτή βρίσκεται η ομογενειακή εφημερίδα Ηχώ, η οποία εκδίδεται ανελλιπώς τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Η ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού γιορτάζει τις δεκαετίες αυτές και ελπίζει να φέρει την ελληνική φωνή σε κάθε γωνία της Πόλης. «Αυτό που όλοι επιθυμούσαμε αρκετά χρόνια -έναν ελληνικό ραδιοσταθμό για τον Ελληνισμό της Πόλης- είναι πλέον γεγονός χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια μιας μικρής ομάδας ομογενών με όραμα και, φυσικά, χάρη στις δυνατότητες που μας παρέχει απλόχερα το Διαδίκτυο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, μήνυμα των υπευθύνων. 

Η πρώτη εκπομπή φιλοξένησε τη συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα και είχε μεγάλη επιτυχία. Η γνωστή μουσικός ανέλαβε το ρόλο της παρουσιάστριας εγκαινιάζοντας έτσι αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια. Το έργο της από την ταινία «Πολιτική Κουζίνα» αποτελεί, μάλιστα το ηχητικό σήμα του σταθμού. Μπορείτε, αν θέλετε, να ακούσετε τις εκπομπές επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική διεύθυνση http:// radio.ihotispolis.com. 

Εφημερίδα Απογευματινή 

Το καλοκαίρι του 2011 η ομογενειακή εφημερίδα Απογευματινή ενημέρωνε τους αναγνώστες της ότι το φύλλο της 12ης Ιουλίου θα ήταν το τελευταίο. Έπειτα από ογδόντα εφτά χρόνια συνεχούς παρουσίας -πρωτοκυκλοφόρησε στις 12 Ιουλίου του 1925!- ο εκδότης της δεν μπορούσε να σηκώσει το οικονομικό βάρος της έκδοσης. Ο Μιχάλης Βασιλειάδης είχε υποσχεθεί άτι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην κλείσει η εφημερίδα άλλα όπως είχε παραδεχτεί, «κάτω από αυτές τις συνθήκες μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να σώσει την Απογευματινή». 

Να όμως που… το θαύμα έγινε και η εφημερίδα επιβίωσε! Η αρχή έγινε με πρωτοβουλία ενός Τούρκου φοιτητή από την Ολλανδία. Αυτός χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνει γνωστό τον αγώνα επιβίωσης της εφημερίδας προτρέποντας τους Τούρκους να συνεισφέρουν οικονομικά. Μια ομάδα Τούρκοι καθηγητών κινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να εγγραφούν διακόσιοι συνδρομητές. Ούτε η ομογένεια όμως έμεινε αμέτοχη: Ένας επιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης κι ένα ελληνικό μειονοτικό ευαγές ίδρυμα κινητοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να βρεθούν κι άλλοι πόροι. 

Κάθε συνδρομητής είχε το δικό του κίνητρο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Βασιλειάδη, έλαβε δεκάδες μηνύματα από άτομα οι πρόγονοι των οποίων ήταν Ρωμιοί, από ανθρώπους που ζητούσαν συγγνώμη για τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά κι από άλλους που «δεν επέτρεπαν να κλείσει η πιο παλιά ομογενειακή εφημερίδα». Ο Βασι­λειάδης λοιπόν, επέλεξε να ευχαριστήσει όλους αυτούς τους Τούρκους με έναν... πρωτότυπο τρόπο: 
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η εφημερίδα κυκλοφόρησε με κύριο θέμα γραμμένο στην τουρκική γλώσσα. «Αγαπητοί φίλοι, που γίνατε συνδρομητές δίχως να ξέρετε ελληνικά- Προσθέσατε τις φωνές σας στην ιαχή μας. Αυ­τοί που δεν άκουσαν την αδύναμη φωνή μας οπωσδήποτε θα δώσουν βάση στη δική σας ισχυρή φωνή»… 

ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-5/7/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger