Αρχική » » «Αστακός» η Τουρκία!

«Αστακός» η Τουρκία!


Σε τέσσερα χρόνια θα δώσει 8 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τον στρατό της! 

Το εντυπωσιακό ποσό των οκτώ δισ. δολαρίων αναμένεται να ξοδέψει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Τουρκία, στο πλαίσιο ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της, ενώ οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, το ίδιο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο δισ. δολάρια. Και όλα αυτά, τη στιγμή που τα προβλήματα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μεγαλώνουν...
Ειδικότερα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», οι στόχοι αυτοί εντάσσονται στους στρατηγικούς σχεδια­σμούς του Γραφείου Προμηθειών και Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας. Οι προσδοκίες που έχει το SSM για το επικαιροποιημένο στρατηγικό πρόγραμμα 2012- 2016 είναι ρεαλιστικές, αν λάβουμε υπόψη μας το ποσό των χρημάτων που έχει δώσει η Τουρκία για ακριβά συστήματα όπως τα μαχητικά F-35 ή τα υποβρύχια τύπου U-214 που θα αγοράσει από τη Γερμανία και, σύμφωνα με αναλυτές, αν δούμε την ταχεία αύξηση εξαγωγών της, κυρίως στις ισλαμικές χώρες. Στην παρούσα φάση η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες, με τέσσερις βασικούς ξένους προμηθευτές για αντιπυραυλικά συστήματα άμυνας αξίας τεσσάρων δισ. δολαρίων. Οι εξαγωγές της γίνονται σε περισσότερες από 10 ισλαμικές χώρες και συμπεριλαμβάνουν κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα πολλών ειδών, ρουκέτες και άλλα πυρομαχικά, καθώς και στρατιωτικά ηλεκτρονικά εί­δη, όπως ραδιόφωνα. Ως ένα κομμάτι αντισταθμιστικών ωφελημάτων, η Τουρκία πουλάει επίσης αεροπορικό εξοπλισμό. 

Σύμφωνα πάντα με το SSM, η Τουρκία έχει δύο χρόνια καθυστέρηση στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών για την πολεμική αεροπορία. Στις 14 Δεκεμβρίου 2010 ο τότε υπουργός Άμυνας Βετσντί Γκιονούλ ανακοίνωσε ότι ώσπου να κλείσει 100 χρόνια η Τουρκική Δη­μοκρατία, δηλαδή το 2023, η Τουρκία θα κατασκευάσει ένα μαχητικό αεροσκάφος, είτε μόνη της είτε μαζί με μια φιλική χώρα. Ο Γκιονούλ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας ότι το SSM θα ξεκινούσε συνομιλίες με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ), κύ­ρια αεροπορική εταιρία της χώρας, για την «προκαταρκτική μελέτη ενός πρωτότυπου σχεδίου» μαχητικών αεροσκαφών, που θα κατασκευάζονταν μετά το έτος 2020. 

0 Γκιονούλ αρχικά είχε δώσει δύο χρόνια στην ΤΑΙ για την προκαταρκτική μελέτη και δήλωσε ότι το αεροσκάφος «θα είναι προηγμένης γενιάς, αντικαθιστώντας το αμερικανικό F-4Ε και συμπληρώνοντας το F-16 και το F-35»… «Η απόφαση αυτή», τόνισε, «είναι ουσιαστικά μια απόφαση για την κατασκευή του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας». Σύμφωνα με ένα νέο στρατηγικό έγγραφο, η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής μελέτης θα γίνει το 2014 και όχι στα δύο χρόνια που είχαν οριστεί αρχικά, καθώς θεωρήθηκε αδύνατο να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική μελέτη ενός νέου αεροσκάφους μέσα σε δυο χρόνια. Ωστόσο η Τουρκία θα αγοράσει περίπου 100 F-35 τύ­που Lightning Fighter II Strike αεροσκάφη κατασκευασμένα από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γκιονούλ είχε πει τότε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αναπτύξει το νέο μαχητικό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Τουρκία είχε πρόθεση να συνεργαστεί με τη Νότια Κορέα, αλλά ένας αξιωματούχος της Νότιας Κορέας στην Άγκυρα δήλωσε ότι η χώ­ρα του ήταν σε πιο προχωρημένο στάδιο από ό,τι η Τουρκία και αναπτύσσει επί του παρόντος το KF-X με την Ινδονησία. Σε αντίθεση με τον Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, ο Γκιονούλ δεν μπορούσε να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΑΣΙΤΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-30/7/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger