Αρχική » » Δυο σχέδια στο τραπέζι για τα ειδικά μισθολόγια

Δυο σχέδια στο τραπέζι για τα ειδικά μισθολόγια


Τα «Όπλα» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα
Αν ισχύσουν οι περικοπές, θα είναι μι­κρότερες από τον μέσο όρο του 12%.

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί πλάνο ισοδύναμων μέτρων που περιλαμβάνει περικοπή λειτουργικών δαπανών ώστε να αποφευχθεί η μείωση 12% στους μισθούς 200.000 υπαλλήλων. Αν οι δανειστές αποδεχτούν ένα μέρος των μέτρων, τότε θα ...
υπάρξει εξαίρεση μόνο στους ένστολους.
Με όπλο την εξεύρεση 220 εκατ. ευρώ από μειώσεις δημοσίων δαπανών, αλλά και δυο σενάρια αποφυγής των περικοπών  κατά 12% στις αποδοχές  των 220.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, θα δώσει τη «μάχη» η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στην κρίσιμη συνάντηση της 24ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται το θέμα έχουν εξευρεθεί τα αντίστοιχα κονδύλια ύψους 170-220 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου, από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων  έχουν προϋπολογιστεί εξοικονομήσεις 200 εκατ.ευρώ για το 2012 και 400 εκατ. ευρώ το 2013.
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση δύο σενάρια: θα επιδιώξει να γίνουν αποδεκτά το σύνολο των ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μη γίνουν μειώσεις σε όλους του υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων. Το δεύτερο σενάριο που  επεξεργάζονται τα κυβερνητικά στελέχη αφορά την εκδοχή όπου οι δανειστές αποδεχτούν μόνο ένα μέρος των ισοδύναμων μέτρων. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να «διασωθούν» οι αποδοχές των «μαχίμων» ένστολων (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες) ενώ θα επιβληθούν περικοπές σε γιατρούς, διπλωμάτες και δικαστικούς λειτουργούς, μικρότερες  όμως από τον μέσο όρο του 12% που είχε αρχικά προβλεφθεί.


τα ισοδύναμα μέτρα στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν νέες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες. Τα μέτρα έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και έχουν αποσταλεί στην τρόικα από την Κυριακή. Σε αυτά περιλαμβάνονται μειώσεις επιχορη­γήσεων, περικοπές παγίων εξόδων της Δημόσιας Διοίκησης μείωση της δαπάνης για ενοίκια και περικοπές που κινούνται μεταξύ 5%,10%, και 20% σε διάφορους κωδικούς λειτουργικών δαπανών. Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι για τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών, το υπουργείο Άμυνας έχει εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 40 εκατ.. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013, για να αποφευχθεί η μείωση των αποδοχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση της θητείας από 9 σι 12 μήνες. Τα μέτρα αφορούν επιπλέον εξοικονομήσεις από το πακέτο των 220 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσουν ως «εφεδρεία» στη διαπραγμάτευση.
Πηγές του υπ. Εθνικής Άμυνας όμως αναφέρουν ότι με τους καταλλήλους χειρισμούς μπορεί να εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου το ισοδύναμο των 400 εκατ. ευρώ και υπογραμμίζουν ότι τα ισοδύναμα μέτρα θα προέλθουν από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του εξοπλιστικού προγράμματος για αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από το 2005. Υπάρχει όμως έντονος προβληματισμός αφού οι πολυεθνικοί κολοσσοί της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας που συνεργάζονται με την Ελλάδα έχουν ήδη διαμηνύσει στην τρόικα ότι είναι ζήτημα επιβίωσης για τις ίδιες η αποπληρωμή των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ
ΚΟΣΤΟΥΣ
Ένστολοι
156.282
3,7 δις ευρώ
Διπλωμάτες
885
69 εκατ. ευρώ
Γιατροί του ΕΣΥ
22.245
1,3 δις ευρώ
Καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΠ
1.920
480 εκατ. ευρώ
Δικαστικοί
4.215
317 εκατ. ευρώ
Αρχιερείς
85
5 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ
195.632
5,9 δις ευρώ

Π. ΠΑΝΑΠΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: 
Στόχος οι δαπάνες, όχι οι μισθοί.

 Οι υπάλληλοι όλων των ει­δικών μισθο­λογίων έχουν υποστεί περικοπές έως 30% στις αποδοχές τους.

ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ καταλόγου ισοδυνάμων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των αποδοχών στους ένστολους επιβεβαίωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά την επίσκεψη του στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, δήλωσε ότι «αναφερθήκαμε στις επαπειλούμενες νέες περικοπές στο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι θυσίες είναι οδυνηρές. Έχουν γίνει περικοπές κατά 37% και οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να  υποστούν πλέον 10-12% νέες μειώσεις». Σημείωσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων» και υπογράμμισε πως  το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατάφερε σε δυο εβδομάδες να εκπονήσει κατάλογο ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθούν οι περικοπές των αποδοχών. 
Αντίστοιχα ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στη μείωση λειτουργικών δαπα­νών και όχι μισθών. Επεσήμανε ότι δαπανώνται 19 εκ. ευρώ για μί­σθωση κτιρίων, 13 εκ. ευρώ για συντήρηση οχημάτων και 37 εκ. ευρώ για καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα με τις περικοπές επιδομάτων, τη μείωση των υπερωριών και το «πά­γωμα» των ωριμάνσεων, οι υπάλ­ληλοι όλων των ειδικών μισθολο­γίων (ένστολοι γιατροί ΕΣΥ, κα­θηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δικαστικοί και διπλωμάτες) έχουν υποστεί περικοπές 20-30% στις αποδοχές τους.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
.......................................................................................................................................

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ 12ΜΗΝΟ

■ Η αύξηση της θητείας, αντίδοτο στις μισθολογικές περικοπές

Η ΑΥΞΗΣΗ της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12μηνες θα αποτελέσει ένα από τα εναλλακτικά μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με στόχο να εξοικονομηθούν κονδύλια από τη μείωση των αναγκών για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας. Οι στρατιωτικοί επιμένουν στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας έως και 3 μήνες, για την κάλυψη των προβλημάτων επάνδρωσης των υφισταμένων στρατιωτικών μονάδων. Το μέτρο αναμένεται να συνδυαστεί με μετάθεσεις στα σύνορα 3.000 οπλιτών που τώρα παραμένουν στα μετόπισθεν.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομείται το 30% σε κάθε ΕΣΣΟ, το οποίο και θα επανδρώνει τις μονάδες του Έβρου και των νησιών του Ανατ. Αιγαίου. Σήμερα το 30% των στρατοπέδων που βρίσκονται στην ενδοχώρα έχουν δύναμη κάτω από 30 άτομα!
Στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλου, έχει κατατεθεί σχετική πρόταση των Γενικών επιτελείων. Ο αρμόδιος υπουργός έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα για την εξοικονόμηση πόρων όπως είναι η αναδιάρθρωση του στρατεύματος, η ροή προμήθειας ανταλλακτικών και καυσίμων για τίς Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και η επιβολή πλήρους διαφάνειας στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο κατά τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του αριθμού στρατευσίμων και λόγω του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Αρκετές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ως προς την κάλυψη των αναγκών τους.

Νέες παρεμβάσεις

Σύμφωνα όμως με οικονομικούς υπολογισμούς, η αύξηση της θητείας δεν λύνει από μόνη της το θέμα της εξοικονόμησης πόρων στο στράτευμα. Η επεξεργασία σεναρίων αύξησης της θητείας χωρίς πρόσθετα μέτρα (κλείσιμο στρατοπέδων, μεταθέσεις οπλιτών στα σύνορα κ.τ.λ.) αυξάνει σε αρκετές περιπτώσεις, αντί να μειώνει, τη συνολική δαπάνη. 
Για παράδειγμα έχει υπολογιστεί ότι η ημερησία σίτιση ενός στρατιώτη κοστίζει 9 ευρώ. Δηλαδή η μηνιαία σίτιση του ανέρχεται στα 270 ευρώ. Μια ΕΣΣΟ κατά μέσο όρο έχει 12.000 στρατιώτες, των οποίων η μηνιαία σίτιση κοστίζει 3.240.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα μπορεί να καλυφθεί η μισθοδοσία 4.050 νέων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία  του υπ. Εθνικής Άμυνας θα συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα και, όπως αναφέρουν πηγές, θα παρουσιάσει έναν συνδυασμό μέτρων που θα εξασφαλίζει σημαντικές εξοικονομήσεις, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν περαιτέρω μειώσεις μεσοσταθμικά 12% στις αποδοχές των στρατιωτικών, όπως προβλεπόταν από το Μνημόνιο για το 2012.

ΜΕΤΡΟ - «ΛΑΣΤΙΧΟ»

■ Στο μικροσκόπιο το επίδομα ετοιμότητας

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ της τρόικας έχει μπει το επίδομα Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (59 ευρώ) που δόθηκε επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου της με Αρ.Πρ.2/45267/0022/14-7-2000/ΚΥΑ υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.
Η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ προβλέπει τον καθορισμό με διαταγή των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των Μονάδων των Ε.Δ, που από τη φύση της αποστολής τους διατηρούν αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, το μέτρο έγινε «λάστιχο» και επεκτάθηκε οε υπηρετούντες σε συγκεκριμένες θέσεις.
Έτσι σήμερα λαμβάνουν το επί­δομα Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας οι υπηρετούντες στα Στρατιωτικά Γραφεία των υπουργών, στις Γενικές Διευθύνσεις του υπουργείου και στα Επιτελικά Γραφεία των Αρχηγών.

Αυθαιρεσίες

Πρωταθλητές στην καταστρατήγηση της συγκεκριμένης απόφασης έχουν αναδειχθεί η Αεροπορία και το Ναυτικό, που βάφτισαν Υπηρεσίες και Μονάδες «αυξημένης επι­χειρησιακής ετοιμότητας» χωρίς από τον ρόλο τους να προκύπτει τέτοια δραστηριότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαίρετης ερμηνείας της ΚΥΑ αποτελεί η απόφαση με στοιχεία Φ 841 .2/16/09/Σ.72095 της 24ης Απριλίου 2009 με την οποία στους κατέχοντες διοικητικό βαθμό Αντιπλοίαρχου και άνω καταβάλλεται από τη μισθοδοσία του μηνός Ιουνίου 2009 το επίδομα Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας ανεξάρτητα με τη Μονάδα- Υπηρεσία Υπηρέτησης.
Η συγκεκριμένη απόφαση του τότε αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Καραμανλίκη είχε ως αποτέλεσμα να υπηρετούν στο ΓΕΕΘΑ τρεις ομοιόβαθμοι (Αντισυνταγματάρχης – Αντισμήναρχος - Αντιπλοίαρχος ) και το επίδομα να λαμβάνει μόνο ο Αντιπλοίαρχος...

 ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
(ΕΘΝΟΣ-13/7/2012)



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger