Αρχική » » Λύσεις από τη Ρωσία για γεωργία και τουρισμό.

Λύσεις από τη Ρωσία για γεωργία και τουρισμό.


■ Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ χώρος που κατέχει ο Ελληνισμός, η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι ευλογία και κατάρα. Για την ευλογία δεν θα μιλήσουμε, γιατί μιλούν από μόνα τους τα μνημεία τον πολιτισμού που αναπτύχθηκε σ' αυτόν τον τόπο. Θα μιλήσουμε όμως για την κατάρα, η οποία...
σημάδεψε -ελπίζουμε όχι ανεξίτηλα- με μια σπαθιά στη μέση το σώμα της Κύπρου. 

Κατάρα είναι η γεωγραφική και γεωπολιτική θέση της περιοχής αυτής, όπου διασταυρώνονται γεωπολιτικά συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων σε κάθε περίοδο της Ιστορίας. Και όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως -αν όχι πάντα- την πληρώνουν οι μι­κροί. Είναι αυτό που λέμε στα ποντιακά «Τ άλογα ταλασεύνε και τα γαϊδούρια τρώνε τα λάχτας» (Τα άλογα μαλώνουν και τα γαϊδούρια τρώνε τις κλοτσιές). 

Εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων μεγάλων δυνάμεων στον ελληνικό χώρο, η Ελλάδα βίωσε τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον ξενοκίνητο εσωτερικό πόλεμο 1944-1949. Αποτέλεσμα του «ειδικού» ενδιαφέροντος μεγάλων δυνάμεων για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας είναι η ποιότητα του ελληνικού κράτους και του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που έχουν τις σοβαρότερες ευθύνες για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας. 

ΕΠΙΣΗΣ, ένα από τα αποτελέσματα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στο ελληνικό «γήπεδο» είναι η δαιμονοποίηση των ελληνορωσικών σχέσεων ακόμα και μετά το τέ­λος του Ψυχρού Πολέμου. 

Δεν θα αναφερθούμε σε θέματα στρατηγικής φύσεως, όπως για παράδειγμα η από­πειρα συμφωνίας Καραμανλή-Πούτιν σε ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Θα αναφερθούμε σε ζητήματα χαμηλότερης πολιτικής, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων και ο τουρισμός. Έναυσμα για το σημερινό άρθρο αποτελεί ο οργασμός που παρατηρείται στους οπωρώνες της Ημαθίας και της Πέλλας τις τελευταίες εβδομάδες, όπου εταιρίες ρωσικών συμφερόντων μαζεύουν μέσα απ' τα χωράφια τη σοδειά των Ελλήνων γεωργών, οι οποίοι από τη μια πλευρά έχασαν το τρένο των διεθνών αγορών, κυρίως λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και της κομματικοποίησης των συνεταιρισμών, και από την άλλη αποκοιμήθηκαν επί δεκαετίες από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. Επίσης έναυσμα αποτελεί η αυξημένη είσοδος τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, σε μια περίοδο που η ελληνική τουριστική αγορά στενάζει λόγω του κακού κλίματος που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό για την Ελλάδα με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Στην περίπτωση της αύξησης των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων προς τη ρωσική αγορά ρόλο έπαιξαν ορισμένοι πραγματικοί Έλληνες πατριώτες της Ρωσίας, αυτούς που υποτιμητικά χαρακτηρίζουν «Ρωσοπόντιους» διάφοροι στην Ελλάδα και στους οποίους συμπεριφέρονται με ανοί­κειο τρόπο ορισμένοι υπάλληλοι των εκεί ελληνικών διπλωματικών αρχών. Αυτοί οι Τραντέλλενες άνοιξαν την πόρτα της ρωσικής αγοράς, που χρειάζεται πολιτική βούληση για να ανοίξει. 

Όσο για τον τουριστικό τομέα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έγιναν κάποια βήματα από την ελληνική Πολιτεία, η οποία εδέησε να απαντήσει στις κραυγές αγωνίας αυτών των Τραντέλλενων, που επί χρόνια ζητούσαν ανθρώπινη και αξιοπρεπή συμπεριφορά στους Ρώσους μεγιστάνες, οι οποίοι, για να έλθουν στην Ελλάδα και να ξοδέψουν δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έπρε­πε να πληρώσουν «γρηγορόσημο» για να μην περιμένουν εβδομάδες για να πάρουν θεώρηση εισόδου. 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΆΝΩ δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας σε θέματα χαμηλής πολιτικής και χωρίς να θιγούν ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία ξεπερνούν σε πληθυσμό τα 200.000.000 και τουλάχιστον το ένα τέταρτο από αυτά έχει αξιόλογη αγοραστική δύναμη σε προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα μπορεί και επιθυμεί να ταξιδέψει στη χώρα μας. 

Αυτό που μένει είναι σωστός σχεδιασμός και πολιτική βούληση. Ελπίζουμε να υπάρξουν και τα δύο, γιατί κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στην Ε.Ε. και σε άλλους στρατηγικούς μας εταίρους ίσως μόνο η ρωσική αγορά μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στην ελληνική οικονομία. Αρκεί να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. 

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-20/7/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger