Αρχική » » Παράνομα όλα τα οδοιπορικά στις Ένοπλες Δυνάμεις!

Παράνομα όλα τα οδοιπορικά στις Ένοπλες Δυνάμεις!


♦ Υπόμνημα-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες. 
♦ Ο επίτροπος υπονοεί ότι τα παραστατικά που λαμβάνει βασίζονται σε ψευδή στοιχεία και αφήνει να εννοηθεί ότι στο εξής δεν θα τα θεωρεί. 
♦ Στον αέρα βρίσκεται η έγκριση δαπανών για τις αποζημιώσεις και τις προμήθειες αλλά και της υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των στρατιωτικών. 

Παράνομα και παράτυπα βγάζει ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Ευστράτιος Καραθεοδώρου, με σχετικό υπόμνημα που απέστειλε προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, το σύνολο σχεδόν των ενταλμάτων πληρωμής (ΧΕΠ) που εκδίδονται σε βάρος της παγίας προκαταβολής, για τις δαπάνες πάσης φύσεως οδοιπορικών εξόδων τόσο του πολιτικού όσο και του...
στρατιωτικού προσωπικού, διαφόρων αποζημιώσεων και προμηθειών, ειδών τροφίμων, υλικών συντήρησης, υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλίων.

Σύμφωνα με το υπ. αριθμόν πρωτοκόλλου 42132 έγγραφο, με ημερο­μηνία 17 Ιουλίου 2012, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπονοεί ότι η υποβολή των παραστατικών-δικαιολογητικών για θεώρηση όλων των παραπάνω στοιχείων που κατατίθενται από τις οικονομικές υπηρεσίες των Ε.Δ. βασίζεται σε ψευδή στοιχεία. Αφήνεται, δε, να εννοηθεί ότι από τούδε και στο εξής ο επίτροπος δεν θα τα θεωρεί, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύει να τιναχθεί όλο το σύστημα στον αέρα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των Ε.Δ. 

Πρόκειται για ένα έγγραφο που έχει προκαλέσει τον έντονο εκνευρισμό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το εισόδημα των οποίων δέχεται ένα ακόμη «συντριπτικό»» χτύπημα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται ότι θα έχει άμεσες συνέπειες και επιπτώσεις αφενός στο ηθικό του προσωπικού του στρατεύματος, αφετέρου στους τομείς της διοικητικής μέριμνας αλλά και της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο υπόμνη­μα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία μέσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταδεικνύει το μέγεθος της δυσκολίας που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική του ηγεσία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διενεργεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αποσοβηθούν οι περαιτέρω μειώσεις κατά 12% στο μισθολόγιο των ένστολων. Να σημειώσουμε ότι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι υπάλληλος του υπουργεί­ου Δικαιοσύνης και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πιέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι του Πεν­τάγωνου εκφράζουν την απορία τους για τους λόγους που εξυπηρετεί η υποβολή του συγκεκριμένου υπομνήματος από μέρος του επιτρόπου, την ίδια στιγμή που δίνεται ένας «υπέρ πάντων αγώνας » όχι μόνο για να μην περικοπεί το 12% των μισθών του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και για να μείνουν ανέπαφοι οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί των Γενικών Επι­τελείων, οι οποίοι επίσης έχουν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον επίλογο του υπομνήματος του ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το γεγονός ότι δεν αποδέχεται τα εντάλματα πληρωμής (ΧΕΠ) που εκδί­δονται σε βάρος της παγίας προκαταβολής οφείλεται «στη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία για εφαρμογή κανόνων δικαίου στις Ε.Δ. στη βάση των αρχών, αναλογικότητας, λειτουργικότητας, Οικονομικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ακόμη και εντός της ημέρας, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να στείλει την έγγραφη απάντηση της προς τον επίτροπο, τοποθετούμενη επί του συνόλου των αιτιάσεων που αυτός αναφέρει, ώστε να μην προχωρήσει στην έγκριση των σχετικών παραστατικών και δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί από τις υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων των Ε.Δ. 

Καθυστέρηση 

Επιπροσθέτως, με ευθύνη του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καταβληθεί στο προσωπικό των Ε.Δ. ούτε και τα οδοιπορικά του μηνός Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, μά­λιστα, ο επίτροπος δεν έχει ξεκαθαρίσει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ τι σκοπεύει να πράξει αναφορικά με το θέμα, αφήνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες στο «σκοτάδι». Να σημειώσουμε ότι τα οδοιπορικά έπρεπε να έχουν δοθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, δεδομένου ότι από το 1996 έως και το Μάιο του 2012 καταβάλλονταν ανελλιπώς σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αποτελώντας πάγιο μέρος των αποδοχών του στρατιωτικού προσωπικού. 

Σε φτωχοποίηση τα στελέχη 
Πλήρης εναρμόνιση με το Μνημόνιο 

Το εν λόγω υπόμνημα είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Μνημόνιο και εκτιμάται ότι, στο ενδεχόμενο που ο επίτροπος επιμένει σε όλα όσα υποστηρίζει και δεν προχωρήσει τελικά στην υπογραφή των παραστατικών που του έχουν υποβληθεί, τότε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπουν σε μια νέα διαδικασία φτωχοποίησης και επιβάρυνσης της οι­κονομικής τους καθημερινότητας, δεδομένου ότι θα χαθεί από τον μισθό τους ένα σημαντικό ποσό. 

Δίπλα στο παραπάνω να προσθέσουμε επίσης και τους κινδύνους που κρύβονται ακόμη και για το αξιόμαχο των Ε.Δ. δεδομένου ότι σημαντικά ποσά κόβονται και από τομείς που εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες διοικητικής μέριμνας των Γενικών Επιτελείων και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο εξαιτίας των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου. 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-20/7/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger