Αρχική » » Σοκ στο Πεντάγωνο. Εκβιάζουν με άμεση κατάρρευση για τις περικοπές ύψους 1 δισ. ευρώ οι Τροϊκανοί

Σοκ στο Πεντάγωνο. Εκβιάζουν με άμεση κατάρρευση για τις περικοπές ύψους 1 δισ. ευρώ οι Τροϊκανοί


Τελεσίγραφο Τρόικας προς τους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ 
«Κόψτε από τον αμυντικό σας προϋπολογισμό, διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει είτε έχει είτε δεν έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις»
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οπό 1/1/2013 θα σταματήσει η καταβολή των πάγιων οδοιπορικών 

«Σταματήστε να μας λέτε για τις απειλές που δέχεται η Ελλάδα από τρίτες χώρες στην περιοχή και προχωρήστε στη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξοικονομηθεί το 1 δισ. ευρώ από τον αμυντικό σας προϋπολογισμό. Διαφορετικά, η χώρα ενδέχεται να καταρρεύσει άμεσα, είτε έχει είτε δεν έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», ήταν η φράση με την οποία ...
απάντησε στα επιχειρήματα των αξιωματούχων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ένας οπό τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών. 

Επρόκειτο για μα σύσκεψη που, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, δεν ήταν μόνο εξαιρετικά σημαντική, αλλά διεξήχθη και μέσα σε ένα έντονο τεταμένο κλίμα, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που ορισμένα από τα στελέχη του ΥΠΕΘΑ έφθασαν στα όριά τους ερχόμε­να σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Τροϊκανούς. Έχοντας ως βασικά επιχειρήματα το τουρκικό casus belli στο Αιγαίο, αλλά και τις ασύμμετρες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ούσα τοποθετημένη σε μία από τις πλέον ασταθείς περιοχές του κόσμου, οι επιτελείς του Πενταγώνου προσπαθούσαν επί αρκετή ώρα να πείσουν τους Τροϊκανούς να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να περιο­ρίσουν τις απαιτήσεις τους για περικοπές 1 δισ. ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό. 

«Η Ελλάδα δεν εί­ναι ούτε Βέλγιο ούτε Λουξεμβούργο. Έχει σύνορα τα οποία πρέπει να διαφυλάξει και γι' αυτόν τον λόγο απαι­τείται να διατηρεί ισχυρές και λειτουργικές Ένοπλες Δυνάμεις», τόνι­σαν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι Έλληνες αξιωματούχοι στους Τροϊκανούς. 

Οι τελευταίοι, αν και φάνηκε να συμμερίζονται τα επιχειρήματα των Ελλή­νων, τα οποία όπως επισήμαναν «κα­τανοούν απόλυτα», εντούτοις επέμειναν στη σκληρή γραμμή τους, λέ­γοντας πως οι περικοπές είναι αναγκαίες, αφού εκείνο που προέχει είναι πρώτα να σωθεί η χώρα, ώστε να υπάρχει κάτι να υπερασπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Απορίες 

Οι Τροϊκανοί μετέφεραν, επίσης, στους επιτελείς του Πενταγώνου την απορία τους για τα πάγια οδοιπορικά που ούτως ή άλλως καταβάλλονται κάθε μήνα ως επίδομα στον μισθό του στρατιωτικού προσωπικού. 

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν να καταβάλλεται ένα επίδομα σε όλους, από τη στιγμή που μόνο ένας μικρός αριθμός μετακινείται! Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Έλληνες αξιωματούχοι να πείσουν τους Τροϊκανούς για τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο επίδομα, κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά δυνατό, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να επιμείνουν στην περικοπή του. 

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Τρόικας εστίασαν την προσοχή τους στον κωδικό που έφερε την ονομασία «υποστήριξη λειτουργιών δαπανών», μέσω του οποίου καταβάλλεται το επίδομα των οδοιπορικών στο προσωπικό των Ε.Δ. Ο συγ­κεκριμένος κωδικός περιλάμβανε περισσότερο από 400 εκατ. ευρώ και η διάσωση του κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι από 1/1/2013 θα σταματήσει η καταβολή των πάγιων οδοιπορικών, οπότε και αυτός θα κλείσει. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας, των επιτελών του Πεντάγωνου και των στελε­χών του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι σε εκ­κρεμότητα βρίσκεται και το θέμα που αφορά στις περικοπές κατά 12% στο μισθολόγιο των στρατιωτικών. 

Παρά το γεγονός πως για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν ήδη βρεθεί ισοδύναμα μέτρα ύψους 160 εκατ. ευρώ περί­που, ώστε να μην υλοποιηθούν οι πα­ραπάνω περικοπές, οι Τροϊκανοί δεν τα έχουν κάνει ακόμα αποδεκτά. 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-08/8/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger