Αρχική » » Με το... τουφέκι κυνηγούν τα χρήματα στο ΥΠΕΘΑ

Με το... τουφέκι κυνηγούν τα χρήματα στο ΥΠΕΘΑ


• Η Τρόικα ζητεί περικοπές ενός δισ. και μπορούν να γίνουν μόνο οι μισές. 
• Αναζητείται τρόπος για να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα χρήματα, χωρίς, όμως, να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των στρατιωτικών. 
• Χωρίς απτά αποτελέσματα η σύσκεψη στο Πεντάγωνο, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. 

Τα 480 εκατ. ευρώ που λείπουν για να συμπληρωθεί το ποσό του 1 δισ. των περικοπών που ζητεί η Τρόικα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναζητεί επειγόντως η κυβέρνηση. 

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που...
καταβάλλουν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιτελείς του Πενταγώνου, «ξεψαχνίζοντας» έναν προς έναν τους κωδικούς που αφορούν στα λειτουργικά κόστη αλλά και το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν ανέρχονται περίπου στα 520 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για ένα ποσό, όμως, που δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και έχει αναλάβει το βασικό βάρος των σχετικών διαπραγματεύσεων με τους Τροϊκανούς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, άλλωστε, και η χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο με τη συμμετοχή τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρή­στου Σταϊκούρα. Επρόκειτο για μια σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα, χωρίς, ωστόσο, να προκύψει κάποιο απτό αποτέλεσμα για κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν, αφού, εκτός από την εξεύρεση του παραπάνω ποσού, ανοιχτή είναι ακόμη η εκκρεμότητα που υπάρχει αναφορικά με την αποδοχή από την Τρόι­κα των ισοδύναμων μέτρων που έχει προτείνει το ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η περικοπή κατά 12% στους μισθούς του στρατιωτικού προσωπικού. 

Να σημειώσουμε ότι η Τρόικα απαιτεί να μπει «μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια 200.000 ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέ­ων, πανεπιστημιακών και διπλωματι­κών υπαλλήλων, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Σύμ­φωνα με σχετικές δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, τα χρήματα για να διατη­ρηθούν τα Ειδικά Μισθολόγια υπάρ­χουν, αλλά μόνο για φέτος. «Πρέπει να βρούμε λύσεις που να προνοούν και για τα επόμενα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, χωρίς επί της ουσίας να αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ως προς τις πηγές που υπάρχουν για να αντληθούν τα χρήματα στο μέλλον. 

Νέα δομή 

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πάντως, η προσπάθεια στρέφεται πλέον στην εμπέδωση μιας νέας δομής Δυνάμεων στο Στράτευμα, στο πλαίσιο της οποίας και μέσα από τη συγχώνευση αλλά και κατάργηση των στρατοπέδων και στρατιωτικών σχηματισμών θα γίνει εφικτή η εφαρμογή μιας οικονομίας κλίμακος στο λειτουργικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους του Πενταγώνου, εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση είναι να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να πειστεί η Τρόικα αφενός για τις ειλικρινείς προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα χρήματα, έτσι ώστε μη μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των στρατιωτικών, αφετέρου για την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιτίας των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι υπουργείο έχει ένα περιθώριο μερικών μηνών μπροστά του για να επιτύχει τους στόχους του, αφού σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμάται, οι οποίες αλλαγές και αναδιαρθρώσεις τεθούν υπόψη της Τρόικας θα μπουν σε φάση υλοποίησης από τις αρχές του επόμενου έτους. 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-10/8/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger