Αρχική » » ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ στα προβληματικά ταμεία

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ στα προβληματικά ταμεία


• Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.
Το Εφάπαξ σε λίγο θα αποτελεί όμορφη ανάμνηση!
• Από μηδενική βάση εξετάζει η τρόικα τη καταβολή του. 
• Πλήρης ανταποδοτική απονομή. Αύξηση ορίων ηλικίας. Θα κόβεται όπου υπάρχει αδυναμία χορήγησης. Ακόμα και με επιστροφή χρημάτων από συνταξιούχους που το έχουν ήδη πάρει.
• Η Τρόικα ζήτησε επειγόντως στοιχεία για το Εφάπαξ! 
• Κούρεμα άνω του 22,6% σε 23 ταμεία... Αργότερα κατά 5 χρόνια η χορήγηση! Άμεση σύνδεση παροχών-εισφορών! Έλεγχος 1Οετίας, αν δόθηκε σωστά... Συζητείται ειδικός φόρος σε όσους το πήραν ήδη! 

«Η Τρόικα ζήτησε να έχει όλα τα στοιχεία για το Εφάπαξ». Η φράση αυτή που ανέφερε σε πηγαδάκι δημοσιογράφων στη Βουλή κυβερνητικό στέλεχος απηχεί την εικόνα που επικρατεί αυτήν την ώρα σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν. 

«Θέλουμε τώρα τα στοιχεία και επειγόντως μαζί με προτάσεις», ήταν η προφορική εντολή των Τροϊκανών, οι οποίοι βλέπουν με μισό μάτι το Εφάπαξ...
Μάλιστα, στις αρχικές συσκέψεις προ Σαμαρά με Λοβέρδο, Βε­νιζέλο και Κουτρουμάνη, έκαναν και χιούμορ, λέγοντας: «θα πάρετε κι εσείς Εφάπαξ;». 

Έφτασαν, μάλιστα, στα χέρια των Τροϊκανών στοιχεία για σημεία και τέρατα αναφορικά με το θέμα αυτό και τις χορηγήσεις Εφάπαξ πάνω από τα ορθώς οριζόμενα.. 

Μάλιστα, στην τελευταία σύσκεψη της Τρόικας με τους ειδι­κούς επί θεμάτων Εφάπαξ γνώρι­ζαν απίστευτες λεπτομέρειες για όλα τα Ταμεία και έθεταν ερωτήσεις του τύπου «γιατί δίνετε Εφά­παξ μεγαλύτερο από όσο αντέχουν τα Ταμεία;». 

Σε κάποια στιγμή, ο επικεφαλής άνοιξε έναν φάκελο και ρώτη­σε: «Γιατί στη δεκαετία του '90 δό­θηκε αύξηση 70% στο Εφάπαξ σε διάρκεια 4 ετών;». 

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης κοιτάχτηκαν μεταξύ τους, δεν ήξεραν τι να απαντήσουν και άφη­σαν τους Τροϊκανούς να παίζουν μπάλα μόνοι τους! Ίσως αυτό έκα­νε και τον υπουργό Εργασίας Γιάν­νη Βρούτση να δηλώσει προ διημέρου ότι «το πάρτι τελείωσε». Πάν­τως, οι αποφάσεις-επτά τον αριθ­μό- είναι προ των πυλών... 

Αυξήσεις που δόθηκαν στο Εφάπαξ
Έτος
Ποσοστό
1990
10%
1991
12%
1992
20%
1993
11%
1994
20%
1995
20%
1996
7%
1997
12%
1998
9%
1999
3,5%
2000
3%
2001
2,2%

Στοιχεία 

Οι νέες συνθήκες χορήγησης του Εφάπαξ θα εμπεριέχουν τα εξής στοιχεία: 

1) Αύξηση ορίων ηλικίας. 
2) Πλήρη ανταποδοτική απονομή. 
3) Πιθανή κατάργηση όπου δεν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης. 
4) Πιθανή επιστροφή χρημάτων όπου δόθηκαν χρήματα περισσότερα όσων είχαν καταβληθεί. 

Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν στοιχεία από τα οικονομικά των επικουρικών, που δείχνουν ότι δινόταν Εφάπαξ μεγαλύτερο από 2% έως 67%! Είναι χαρακτηριστικό αυτό που διετύπωσε στην «Ε» ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Νίκος Καλάκος: «Υπήρξαν περιπτώσεις που γυναίκες πήραν σύνταξη στα 38, καθώς είχαν διοριστεί από τα 18 τους. Στα 38, λοιπόν έπαιρναν σύνταξη στο 110% του τελευταίου μισθού και σε ηλικία 45 ετών είχαν συμπληρώσει το σύνολο των εισφορών που είχαν καταβάλει στον σύντομο εργασιακό τους βίο. Δηλαδή, το κράτος από τα 45 και εφ' όρου ζωής κατέβαλε σύνταξη 110% πάνω από το κανονικό σε άτομα που δεν είχαν αυτή τη νόμιμη ανταπόδοση!». 

Πάντως, στις διαπιστώσεις της η νέα ηγεσία κατέγραψε: 

1) Υπάρχουν άλλες εισφορές και άλλες καταβολές Εφάπαξ. 
2) Έχει διατα­ραχθεί πλήρως η σχέση εισφορών - παροχών. 
3) Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν λάθος υπολογισμό του Εφάπαξ. 
4) Υπήρξαν εποχές που χορηγήθηκε χωρίς λόγο μεγάλο Εφάπαξ. 
5) Είχαμε υπουργούς που έδιναν αυξήσεις κατά το δοκούν. 
6) Ουδέποτε υπήρξε συντονισμένη μελέτη για τις ανταποδοτικές εισφορές. 

Μνημόνιο 

Ταυτόχρονα, η Τρόικα ήδη ξεκίνησε τη δράση της με βάση τα όσα ορίζει το Μνημόνιο, το οποίο λέει κατά λέξιν: «Δεδομένου του υψηλού μεριδίου συντάξεων στις δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης, η μεγάλη εναπομείνασα δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει κατ΄ ανάγκη να περιλαμβάνει περαιτέρω προσαρμογές των συντάξεων. Αυτό θα το κάνουμε με τρόπο που θα προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ως αρχικά μέτρα, για τη δημιουργία εξοικονομήσεων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 θα: 

(ι) υιοθετήσουμε ένα σχέδιο νόμου για να μεταρρυθμίσουμε τις επικουρικές συντάξεις και θα (ιι) επιφέρουμε αλλαγές στα συνταξιοδοτικά Ταμεία με υψηλές μέσες συντάξεις που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον Προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, έως τα τέλη Ιουνίου θα εισάγουμε μεταρρυθμίσεις για να εξαλείψουμε τις ληξι­πρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμ­ματα στα Ταμεία εφάπαξ». 

Μεγάλο «ψαλίδι» στο Δημόσιο και χορήγηση έπειτα από 7 έτη! 

Με βάση αυτά τα νέα στοι­χεία, οι κυβερνητικές αποφά­σεις σε συνδυασμό με τις κατευ­θύνσεις της Τρόικας οδηγούν σε: 

1) Περικοπή του Εφάπαξ σε 23 Ταμεία, ώστε να συνδεθούν κατά την Τρόικα εισφορές και παροχές. 
2) Το μεγάλο ψαλίδι θα αρχίσει από το Ταμείο του Δημοσίου. Εδώ οι περικοπές θα φτά­σουν το 22,67%. Μάλιστα, στο Ταμείο υπάρχει πλήρες αδιέξο­δο, ενώ όποιος καταθέσει σήμε­ρα αίτηση θα πάρει Εφάπαξ μετά 7 έτη! 
3) Στα υπόλοιπα 22 Ταμεία έρχονται περικοπές ανάλογα με την αντοχή τους. Δηλαδή, ακόμη και πλήρης κατάργηση, όπως άφησαν να εννοηθεί οι Τροϊκανοί. 
4) Αυτήν την ώρα σε αρκετά Ταμεία χορηγείται Εφάπαξ έως και 83% μεγαλύτερο σε σχέση με τις εισφορές των εργαζομέ­νων.
5) Πάμε σε αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χορήγηση του Εφάπαξ τουλάχιστον κατά 5έτη. 
6) Σε πρώτη φάση κου­ρεύονται τα Εφάπαξ ΙΚΑ, ξενοδοχοϋπαλλήλων, φαρμακευτι­κών εταιριών, νομικών, εργολη­πτών. 
7) Δεν αποκλείεται η επιβο­λή ειδικού φόρου στους συνταξι­ούχους, προκειμένου να εξευ­ρεθούν χρήματα. 

Επικουρικές 

Το σχέδιο περικοπών του εφάπαξ δεν είναι άμοιρο των εξελίξεων και με τις επικουρικές, καθώς η Τρόικα ζήτησε: 

1) Να μην καταβάλλονται στο εξής συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες.
2) Να μην υπάρχει επικουρι­κή πάνω από το 20% της κυρίας σύνταξης. 
3) Να περικοπούν τα ώρα στις επικουρικές συντάξεις.
4) Να μην ισχύουν η 13η και η 14η επικουρική σύνταξη. 
5) Να χορηγείται η επικουρική στα 20 έτη ασφάλισης, αντί των 15. 
6) Να περικοπεί κάθε επικουρική που δεν ανταποκρίνεται στην έν­νοια της ανταπόδοσης. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, από την 1η Νοεμβρίου 2011 έχουν περι­κοπεί κατά 30% όσες είναι πάνω από τα 150 ευρώ, ενώ κατά 15% μειώθηκαν οι επικουρικές των Ταμείων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛ.ΤΑ. και των ΕΤΑΤ. Ακόμη κατά 20% το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμη, όσα μερί­σματα είναι άνω των 500 ευρώ έχουν περικοπεί κατά 50%! 

Του Γιώργου Αυτιά 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-14/8/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger