Αρχική » » Πυρετός ασκήσεων στο Αιγαίο, υπό τον φόβο «θερμού επεισοδίου»

Πυρετός ασκήσεων στο Αιγαίο, υπό τον φόβο «θερμού επεισοδίου»


 Τεστ ετοιμότητας, για ενδεχόμενη κατάληψη ελληνικής βραχονησίδας. 
 Το ΓΕΕΘΑ εδώ και περίπου δύο μήνες δοκιμάζει τις «ετοιμότητες» του συνόλου σχεδόν των μονάδων. 

Τον βαθμό ετοιμότητας αλλά και αντίδρασης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, σε ενδεχόμενη κατάληψη ελληνικής βραχονησίδας στο Αιγαίο, δοκίμασε χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται να έχει θέσει τις...
Ένοπλες Δυνάμεις σε διαρκή εγρήγορση, πραγματοποιώντας συνεχείς διακλαδικές ασκήσεις. 

Η νέα άσκηση πραγματοποιήθηκε στη νήσο Δοκό στα ανοικτά της Ύδρας και σε αυτήν συμμετείχαν και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Η εντολή ενεργοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης δόθηκε από τον Α\ΓΕΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο, με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των επιχειρήσεων. Ήταν η τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ενεργοποιείται η συγκεκριμένη δύναμη (φέρει την κωδική ονομασία «Δέλτα»), γεγονός που αποτυπώνει την ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου. 

Αναπτύσσοντας μια ασυνήθη, για τους καλοκαιρινούς μήνες, δραστηριότητα, το ΓΕΕΘΑ εδώ και περίπου δύο μήνες δοκιμάζει τις «ετοιμότητες» του συνόλου σχεδόν των μονά­δων, που, σε ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο», θα κληθούν πρώτες να αντιμετωπίσουν την απειλή. Να θυμίσουμε ότι ανάλογες ασκήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε επίπεδο αεράμυνας όσο και σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας, έχοντας πάντα ως βασικό σενάριο την αντιμετώπιση τουρκικού πλήγματος. 

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η αυξημένη δραστηριότητα των Ενόπλων Δυ­νάμεων σχετίζεται άμεσα και με την αντίστοιχη κινητοποίηση των τουρκικών στρατευμάτων, δεδομένου του ότι, με πρόφαση την ένταση στα σύνορα της με τη Συρία, η Άγκυρα έχει προχωρήσει στην εκδήλωση ευρείας κλίμακας ασκήσεων όχι μόνο στα νοτιοανατολικά της χώρας, αλλά και στο πλαίσιο της Στρατιάς του Αιγαίου και της Θράκης που διατηρεί στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τα ελληνικά νησιά και στον Έβρο αντίστοιχα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες τουρκικές δυνάμεις από τις αρχές του χρόνου έχουν ενισχυθεί ή πρόκειται να ενισχυθούν ακόμη περισσό­τερο τόσο με αποβατικό πλοία όσο και με γέφυρες διάβασης ποταμών, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία των Ελλήνων επιτελών. 

Οι ίδιοι επιτελείς προβληματίζονται επίσης και για έναν επιπλέον λό­γο, ο οποίος σχετίζεται και με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΡΚΚ, ότι δυ­νάμεις του κατέλαβαν μια τουρκική πόλη στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που εκτιμάται ότι θα έχει απρόβλεπτες αλλά και αποσταθεροποιητικές συνέπειες στο εσωτερικό της Τουρκίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται γιο έναν πιθανό κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή. 

«Ψυχρός πόλεμος» 

Δίπλα στα παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον «ψυχρό πόλε­μο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, με βασικούς πόλους από τη μια πλευρά την Τουρκία και από την άλλη τον άξονα Ελλά­δας - Κύπρου και Ισραήλ. Να σημει­ώσουμε, άλλωστε, ότι μέσα στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης εί­ναι -πιθανόν ακόμη και μέσα στον Αύγουστο- να προχωρήσει σε ανακοι­νώσεις αναφορικά με την οριοθέτη­ση της ελληνικής ΑΟΖ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση στο Μέγαρο Μάξιμου έχει συσταθεί μια σχετική ομάδα, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο στενός συνεργάτης του κ. Αντ. Σαμαρά και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-02/8/2012) 

1 σχόλια:

  1. ΔΕ ΛΕΓΕΤΕ ΒΡΑΧΟΝΥΣΙΔΑ ΚΥΡΙΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger