Αρχική » » Δύο στρατόπεδα...αποστράτων για τις κινητοποιήσεις

Δύο στρατόπεδα...αποστράτων για τις κινητοποιήσεις


Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι φορείς των αποστράτων, εν όψει των αυριανών κινητοποιήσεων που πρόκειται να πραγματοποιήσουν στην Πλατεία Συντάγματος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες μειώσεις στις αποδοχές τους...

Οι διαφωνίες έγκειται τόσο στον τρόπο όσο και στο εύρος των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων, χωρίς να λείπουν ταυτόχρονα και οι αντεγκλήσεις αναφορικά με το εάν θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να λειτουργεί ο συνδικαλισμός μέσα στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, το ένα  «στρατόπεδο»  αποτελείται από τις τρεις, θεσμοθετημένες  Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ και ΕAAA) και το άλλο από...  «φορείς»  η πλειονότητα των οποίων έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με τα μέλη τους να προέρχονται τόσο από το εν ενεργεία όσο και από το εν αποστρατεία προσωπικό των Ε.Δ. Ειδι­κότερα το δεύτερο  «στρατόπεδο»  εκπροσωπείται κυρίως από τους φορείς: Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνά­μεων (ΑΝΕΑΕΔ), Σύλλογος Αποφοί­των Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΑ/ΣΜΥΝ), Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΑΣ), Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Διοικητικών Αεροπορίας (ΣΑΣΥΔΑ), Πο­λιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (ΠΜ/ΣΑ- ΣΥ/ΠΝ) και Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ). Οι δυο πλευρές, θυ­μίζοντας τη διαμάχη μεταξύ ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ, προγραμματίζουν διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Η μεν πρώτη θα πραγματοποιηθεί από τους παραπάνω φορείς αύριο στις 16.30 στην Πλατεία Κο­λοκοτρώνη, στην παλαιά Βουλή, και θα κορυφωθεί με πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Η δε δεύτερη θα πραγματοποιηθεί από τα μέλη των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωμα­τικών Στρατού, Ναυτικού και Αερο­πορίας μία εβδομάδα αργότερα, στις 19 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος, απ΄ όπου και εν συνεχεία θα υπάρ­ξει πορεία προς τπ Βουλή και το υπουργείο Οικονομίας.

Συνδικαλισμός

Η διάσταση των απόψεων που υπάρχει μεταξύ των εκπροσώπων των παραπάνω φορέων δεν περιορί­ζεται όμως μόνο σε οργανωτικά ζη­τήματα, αλλά έχει και θεσμικές πτυ­χές. Οι Ενώσεις ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ, έχοντας περισσότερο από 100.000 (υποχρεωτικά) μέλη, εμφανίζονται ενοχλημένες από τη συνδι­καλιστική δράση που αναπτύσσουν οι υπόλοιποι φορείς των αποστρά­των αλλά και ο ΣΥΣΜΕΔ, θεωρώντας πως ο συνδικαλισμός περισσό­τερο βλάπτει παρά ωφελεί τόσο τα στελέχη του στρατεύματος όσο και γενικότερα την αποστολή των Ενό­πλων Δυνάμεων. Οι παραπάνω ενώ­σεις θεωρούν ότι αρμόδια να εκπρο­σωπήσει και να μεταφέρει τα αιτήμα­τα του προσωπικού των Ε.Δ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και προς την κυβέρνηση είναι μόνον η στρατιωτι­κή ηγεσία και οι Αρχηγοί των Κλά­δων. «Το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών θεσμοθετημένων Ενώσε­ων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας δεν συμμετέχει σε κοινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με τους εν ενεργεία συναδέλφους, γιατί η επίλυση των αιτημάτων τους αποτελεί ευθύνη της φυσικής τους ηγεσίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΕΑΑΣ. ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι φορείς των αποστράτων εμφανίζον­ται προσανατολισμένοι να πιέσουν με κάθε τρόπο προκειμένου να προ­ωθήσουν μία μορφή συνδικαλισμού μέσα στο στράτευμα, πάντα όμως - όπως επισημαίνουν- μέσα στο όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα. Ένα άλ­λο πεδίο διαφωνίας μεταξύ των δυο παραπάνω πλευρών αποτελεί, επί­σης, και η υφή που θα πρέπει να έχουν οι επικείμενες κινητοποι­ήσεις. Από τη μια πλευρά οι τρεις Ενώσεις θεωρούν ότι όσοι λαμβά­νουν μέρος στις συγκεντρώσεις θα πρέπει να φορούν μόνο πολιτική πε­ριβολή, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι φορείς έχουν ταχθεί υπέρ της ένστολης διαμαρτυρίας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πρόκει­ται να πραγματοποιηθεί και η αυρια­νή διαμαρτυρία, δεδομένου ότι οι φορείς των απόστρατων έχουν καλέσει τα μέλη τους να διαδηλώσουν ειρηνικά και φορώντας κανονικά τις στολές των Κλάδων και των Σωμά­των των Ε.Δ. όπου υπηρετούν. Να σημειώσουμε πως χθες το συντονι­στικό των φορέων ΣΥΣΜΕΔ, ΑΝΕ­ΑΕΔ, ΣΑ/ΣΜΥΝ, ΣΑΣ, ΣΑΣΥΔΑ, ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ και ΚΕΘΑ παραχώ­ρησαν συνέντευξη Τύπου, στη διάρ­κεια της οποίας αναφέρθηκαν στους λόγους των κινητοποιήσεων τους με βασικότερο όλων τις νέες μειώσεις στο μισθολόγιο των στρατιωτικών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προς αυτή την κατεύθυνση ο πρό­εδρος του ΣΥΣΜΕΔ, Ανέστης Τσουκαράκης, «η απάνθρωπη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, η περιφρόνηση των κοινωνικών αναγ­κών μας, η απαξίωση της κοινωνικής προσφοράς μας και ο εμπαιγμός της νοημοσύνης μας, μας ενώνει σε έναν αγώνα μέχρι τη νίκη. Σε έναν αγώνα, μαζί με τον ελληνικό λαό, εναντία στις καταστροφικές προστα­γές των δανειστών μας, που καταπα­τούν βάναυσα το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους».


Του Γιώργου Διονυσόπουλου 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-11/9/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger