Αρχική » » Η Τρόικα «αφοπλίζει» τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η Τρόικα «αφοπλίζει» τις Ένοπλες Δυνάμεις


Απορρίπτει τα ισοδύναμα και επιμένει στις μειώσεις μισθών. 
Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έχουν διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε μείωση στις λειτουργικές δαπάνες των Ε.Δ. σημαίνει ταυτόχρονα και διάλυση τους. 
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε στη Βουλή ο Π. Παναγιωτόπουλος, από τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας. 

Τη διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται πως επιδιώκει η Τρόικα, αρνούμενη να αποδεχτεί τα ισοδύναμα μέτρα, ύψους 517 εκατ. ευρώ, που προτείνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι νέες μειώσεις στο μισθολόγιο των στρατιωτικών...

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από φήμες και διαρροές που κυκλοφορούν από χθες ανάμεσα στα στελέχη των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας απειλούν να διασπάσουν την ενότητά τους και να τα φέρουν σε αντιπαράθεση για το μισθολογικό τους καθεστώς. 

Η συγκεκριμένη φημολογία αφορά στον διαχωρισμό του ενιαίου μισθολογίου μεταξύ του προσωπικού των Ε.Δ. και των Σ.Α., προκειμένου να ισχύσουν διαφορετικοί όροι και προϋποθέσεις. 

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη σεναριολογία, ενώ οι μει­ώσεις για τα στελέχη του Στρα­τεύματος θα είναι της τάξης του 6% και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/7/2012, στην περίπτωση των στελεχών των Σ.Α. οι περικοπές θα είναι μικρότερες και θα έχουν ισχύ είτε από τον προσεχή Νοέμβριο είτε από 1/1/2013. 

Περικοπές 

Η διαμόρφωση ενός κλίματος όπως το παραπάνω στις τά­ξεις των Ε.Δ. και των Σ.Α. δείχνει πλέον πως το θέμα που αφορά τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια λαμβάνει επικίνδυνες δια­στάσεις, απειλώντας καίρια την άμυνα αλλά και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο για την ελληνική κοινωνία αλλά και για το ίδιο το κράτος. Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι το διχαστικό κλίμα μεταξύ των στελε­χών των Ε.Δ. και των Σ.Α. εμφα­νίζεται να καλλιεργείται από κύκλους του υπουργείου Οικονο­μικών, οι οποίοι είτε δεν έχουν καταλάβει τη σπουδαιότητα του να διατηρηθεί ενιαίος ο κορμός της Άμυνας και της Ασφάλειας της χώρας είτε απλώς υπα­κούουν τυφλά και άκριτα στις επιταγές της Τρόικας. 

Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν, άλλωστε, η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ., μέσω της οποίας, αφού προηγουμένως τονιζόταν πως «το μισθολόγιο είναι ενιαίο για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα παραμείνει ενιαίο», η Ομοσπονδία επισήμαινε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν «προβοκάτσιες και κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ των ένστολων». 

Η ΠΟΕΠΛΣ καλούσε, επί­σης, την κυβέρνηση να δώσει τέ­λος στη «σχετική παραφιλολογία και να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις της». 

Οι συσκέψεις, η ανησυχία και το «casus belli» 

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να μετριάσουν τις μειώσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών μέσω της υποβολής ισοδύναμων μέ­τρων στην Τρόικα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες οι σχετικές συσκέψεις είναι συνεχείς, ενώ ορισμένες από αυτές κρατούν έως και τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Τρόικα εμφανίζεται ανένδοτη, αρνούμενη να αποδεχτεί το σύνολο των μέτρων που θέτει υπόψη της το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (διαφωνεί με ισοδύναμα ύψους 150 περίπου εκατ. ευρώ). 

Μισθοδοσία 

Οι Τροϊκανοί πιέζουν, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, ώστε οι περικοπές των χρημάτων και τα όποια ισοδύναμα μέτρα να προέλθουν όχι από τον περιορισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ε.Δ., αλλά μέσω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών των Κλάδων του Στρατεύματος και, βεβαί­ως, της μισθοδοσίας. Η συγκεκρι­μένη αξίωση έχει αποτελέσει «casus belli» για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι φέρονται να έχουν διαμηνύσει στον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ότι οποι­αδήποτε μείωση στις λειτουργικές δαπάνες των Ε.Δ. σημαίνει ταυτό­χρονα και διάλυσή τους. 

«Οι κινήσεις των οχημάτων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και οι ασκήσεις το ίδιο, αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για καύσιμα. Στα ανταλλακτικά έχουμε επίσης πρόβλημα. Αν κόψουμε κι άλλο τις δα­πάνες μας, σε λίγο δεν θα μπορούμε να ταΐσουμε ούτε τους στρατιώ­τες μας», σημείωναν χαρακτηρι­στικά κύκλοι του Στρατεύματος. 

Μεταξύ σφύρας και άκμονος 

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται ότι θα είναι η συνάντηση που θα έχει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Παναγιωτόπουλος με τους Τροϊκανούς, στο πλαίσιο της οποί­ας θα συζητηθούν όλα τα παραπά­νω. Μια «γεύση» της στάσης που, όπως εκτιμάται, θα τηρήσει στην παραπάνω συνάντηση αλλά και της επιχειρηματολογίας που θα χρησιμοποιήσει έδωσε ο κ. ΥΠΕΘΑ χθες στη Βουλή, κατά τη συζή­τηση του νομοσχεδίου περί «μεταφοράς του χρόνου διενέργειας των ετήσιων τακτικών κρίσεων έτους 2012 στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτο­φυλακή και λοιπές διατάξεις». Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, κατά την τελευταία τριε­τία ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, με αποτέλε­σμα αφενός να έχει θιγεί το εισόδημα του προσωπικού του Στρα­τεύματος και αφετέρου να έχει επέλθει σημαντική μείωση στα λειτουργικά έξοδα και στις εξοπλιστικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πόλεμος 

«Από την πλευρά μου, ακολούθησα την τακτική των προκα­τόχων μου υπουργών, που επέλε­ξαν -απολύτως σωστά κατά τη γνώμη μου- να συνομιλούν με τη Τρόικα μέσω του υπουργείου Οι­κονομικών, που είναι και το αρμό­διο για τις τελικές διαπραγματεύ­σεις», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «αυτήν τη στιγμή η χώ­ρα βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε επίσης και στον πίνα­κα των ισοδυνάμων μέτρων, τα οποία, όπως είπε, κατά τη κρίση του «οφείλουν να γίνουν αποδεκτά», τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα μέτρα για το 2013-2014 ανέρχονται στο ύψος των 517 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν περικοπές 80 εκατομμυ­ρίων που αφορούν στα λειτουργι­κά έξοδα και περικοπές 437 εκατομμυρίων που αφορούν σε εξο­πλιστικά προγράμματα. «Μεταξύ αυτών των περικοπών, καταργούμε οριστικά εξοπλιστικά προγράμ­ματα 104 εκατομμυρίων, ενώ τρο­ποποιούμε συμβάσεις 333 εκα­τομμυρίων προς τα κάτω σε ό,τι αφορά το ύψος, την ποσότητα και τον χρόνο παραλαβής», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-14/9/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger