Αρχική » » Σε καταυλισμό προσφύγων μετατρέπουν την Ελλάδα

Σε καταυλισμό προσφύγων μετατρέπουν την Ελλάδα


Το σχέδιο «Ιώνη» προβλέπει την υποδοχή 20.000 Σύρων για 15 ημέρες, οι οποίοι θα διασκορπιστούν σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.
Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η μόνη βοήθεια που προτίθενται να δώσουν είναι οικονομική.

Στη δημιουργία διάσπαρτων σε όλη τη χώρα καταυλισμών υποδοχής χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία προχωρά η κυβέρνηση...

Πρόκειται γιο το σχέδιο με τον κωδικό «Ιώνη», από το όνομα της πρώτης πόλης που έχτισαν στη Συ­ρία Έλληνες άποικοι, το οποίο πα­ραδόθηκε χθες στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, Δημοσίας Τά­ξης και προστασίας του Πολίτη Νί­κου Δένδια και του υπουργού Ναυ­τιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προ­βλέπει την υποδοχή «για 15 ημέ­ρες» στη χώρα μας, σε πρώτη φάση, 20.000 Σύρων προσφύγων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν οε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τη Μικρά Ασία αλλά και σε περιοχές της ηπειρώτικης χώρας.

Ο συγκεκριμένοι θα τύχουν αντιμετώπισης «πρόσφυγα πολέμου», γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να τους χορηγήσει «πολιτικό άσυλο» και να τους αντιμετωπίσει υπό το νομικό καθεστώς το οποίο υπαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες και συμφω­νίες που απορρέουν από τον κατα­στατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αν και μέσα στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι εν συνεχεία και μετά το πέρας των «15 ήμε­ρων» οι Σύροι πρόσφυγες να προ­ωθηθούν και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εντούτοις Ευρωπαίοι αξιω­ματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δε­χτούν κανένα Σύρο υπήκοο στο έδαφός τους και ότι η μόνη συν­δρομή στην οποία θα μπορεί να ελ­πίζει π Ελλάδα είναι η παροχή χρημάτων ως έξοδα συντήρησης μέσα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στήριξης.

Δύσκολη κατάσταση

Η κατάσταση, πάντως, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά είναι ακόμη πιο δύσκολη από αυτή που αρχικά φαίνεται, κα­θώς, όπως αναφέρεται εντός του σχεδίου, η Τουρκία έχει ήδη ενημε­ρώσει τους αρμόδιους διεθνείς ορ­γανισμούς ότι θα δεχθεί στο έδαφος της μόνον 130.000 Σύρους πρόσφυγες και από εκεί και πάνω όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να διο­χετευθούν στις υπόλοιπες όμορες με τη Συρία χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά πάντως αναφέρεται, ήδη σε τουρκικούς καταυλισμούς βρίσκονται περίπου 87.000 Σύροι, κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα η Τουρκία, έχοντας «πιάσει- την οροφή της, θα μπορεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες να αποστέλλει «νόμιμα» πλέον μετανά­στες στη χώρα μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, κινούνται και σχετικές οδηγίες που έχουν δο­θεί προς τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές στην ελληνοτουρκική μεθό­ριο, εφιστώντας την προσοχή ώστε κατά τη διαδικασία υποδοχής των Σύρων προσφυγών να διεξάγονται ταυτόχρονο αυστηροί έλεγχοι, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν υπήκοοι άλλων χωρών που θα θε­λήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να περάσουν παράνομα στη χώρα.

Την ελληνική κυβέρνηση πάν­τως, με βάση το «σχέδιο Ιώνη» ανησυχεί ιδιαίτερα και η κατάσταση που θα δημιουργηθεί και στην Κύπρο, η οποία, ως όμορη χώρα, επί­σης είναι υποχρεωμένη να δεχτεί ένα σχετικά μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων, ο συνολικός αριθμός των οποίων, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενδέχεται να ξεπε­ράσει τα 2 εκατ. Η Κύπρος εξαιτίας του μικρού πληθυσμού της εκτιμά­ται ότι είναι αδύνατον να απορρο­φήσει περισσότερους από μερι­κούς χιλιάδες Σύρους, δεδομένου ότι το νησί ήδη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την παράνομη μετανάστευση, με αποτέλεσμα σταδιακά οι τελευταίοι να μεταφερθούν τελικά και αυτοί στη χώρα μας.

Εκείνο όμως που προκαλεί εν­τύπωση είναι ο χρονικός ορίζον­τας των «15 ημερών» που το συγ­κεκριμένο σχέδιο θέτει ως όριο παραμονής των Σύρων προσφύ­γων στη χώρα μας. Το παραπάνω χρονικά όριο είναι αδύνατον να έχει οποιαδήποτε βάση από τη στιγμή που ούτε ο εμφύλιος πόλε­μος στη Συρία θα τελειώσει τόσο σύντομα, αλλά ούτε και οι Ευρω­παίοι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα τους προκείμενου να βοηθή­σουν στη σχετική αποσυμφόρηση της χώρας μας.

Επιπλέον πρόβλημα

Ως εκ τούτου, εκείνο που ανη­συχεί πλέον την κυβέρνηση είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κληθεί να διαχειριστεί ένα επιπλέ­ον πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη πίεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παράνομης μετανάστευσης. Σε κάθε περίπτωση, η δη­μιουργία επιπλέον προσφυγικών καταυλισμών οι οποίοι θα λειτουρ­γήσουν δίπλα στα στρατόπεδα κράτησης λαθρομεταναστών θα έχει αποτέλεσμα το κράτος να δε­σμεύσει ακόμη μεγαλύτερες δυνά­μεις για τη φύλαξή τους. Ταυτό­χρονα η ελληνική Πολιτεία θα πρέ­πει να διαχειριστεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση που θα αφορά πρόσφυγες οι οποίοι θα κα­ταφθάνουν συνεχώς στα σύνορα της χώρας, χωρίς οι αρμόδιες Αρ­χές, σε καμία φάση της παραμονής τους επί ελληνικού εδάφους, να έχουν τη δυνατότητα απέλασής τους.

Το συγκεκριμένο σχέδιο απα­σχόλησε και τη χθεσινή διυπουργι­κή σύσκεψη που πραγματοποιήθη­κε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων φύλαξης των θαλασσίων συνόρων στα ανατολικά της χώρας, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελλη­νικής Αστυνομίας στο έργο του Λι­μενικού Σώματος.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙ0ΝΥΣ0Π0ΥΛ0Υ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-18/9/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger