Αρχική » » «Στα κάγκελα» και η ΕΥΠ!

«Στα κάγκελα» και η ΕΥΠ!


ΤΙ ΑΝΑΦΈΡΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. 
«Έκοψαν το επίδομα ’’παρακολούθησης’’ : Φανταστείτε κάποιον να παρακολουθεί έναν ύποπτο, καθήμενος σ' ένα καφέ, χωρίς να παραγγέλλει τίποτε...». 
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν το αυτονόητο: την εκ του νόμου υποχρέωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών να διευκολύνουν το έργο της Υπηρεσίας. 

Η διαχρονική έλλειψη πολιτικής για την Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσπάθειας «επικοινωνιακής καθάρσεως» της, υπό την έννοια της αποκοπής της από την αρνητική φήμη και τις πρακτικές του μακρινού παρελθόντος που εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τις συνεχιζόμενες -αταβιστικά πλέον- κατηγορίες εκ μέρους συγκεκριμένου τμήματος του ελληνικού πολιτικού κόσμου, αποτελεί μια πραγματικότητα, την οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει...

Ο συντάκτης του παρόντος με δύο βιβλία στο ενεργητικό του για την τουρκική ΜΙΤ, θα μπορούσε κάλλιστα να αναφερθεί στη σημερινή ΕΥΠ, διότι ένα τέτοιο έργο είναι σαφώς ευχερέστερο από την ενασχόληση με μια ξένη και κυρίως εχθρική υπηρεσία. Αν δεν το κάνει, είναι διότι αποφεύγει για ευνόητους λόγους να προβεί σε «αποκαλύψεις» του γνωστού τύπου, που εμφανίζονται κατά καιρούς σε διάφορα μέσα -ακόμη δε κι όταν υπάρχουν ορισμένες αστοχίες-, διότι πιστεύει στην αυτονόητη ανάγκη διαφυλάξεως του κύρους της και της υπάρξεως της για λόγους εθνικού συμφέροντος. Για να το πούμε αλλιώς και προς αποφυγή του χαρακτηρισμού του ως « συνηγόρου του διαβόλου»» [Σ.Σ.: της ΕΥΠ εν προκειμένω), θα λέγαμε πως αυτό που ισχύ­ει στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών είναι το αυτονόητο αξίωμα ότι καλύτερα να έχεις έστω και μία ελλειμματική υπηρεσία πληροφοριών, παρά να μην έχεις τίποτε ή να της βάζεις συνέχεια τρικλοποδιές. 

Παθογένειες του παρελθόντος 

Από τη διαχρονική αυτή στάση του ο συντάκτης του παρόντος θα κάνει σήμερα μία εξαίρεση, φέρνοντας στη δημοσιότητα ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει το προσωπικό της ζωτικής αυτής Υπηρεσίας, κεντρικό σημείο των οποίων είναι οι παθογένειες που προκλήθηκαν από τις διαχρονικές κομματικές παρεμβάσεις. Τα στοιχεία που παρατίθενται εδώ αντλούνται από την ανακοίνωση της ΕΜΕ-ΕΥΠ (Ομοσπονδία Εργαζομένων Εθνικής Υπηρεσίας Πληρο­φοριών) της 3ης Σεπτεμβρίου 2012, στην οποία αναφέρεται το υπόμνημα που παρεδόθη στο νέο διοικητή της ΕΥΠ, κατά τη συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας και των προέδρων των δυο πρωτοβάθμιων Συλλόγων ΣΥΚΕΥΠ και ΣΥΡΤ ΓΕΥΠ, της 27ης Αυγούστου. 

Για να γίνει αντιληπτή «από πρώτο χέρι» η κατάσταση που επικρατεί στην Υπηρεσία, παρατίθενται αυτολεξεί οι πρώτες παράγραφοι του υπομνήματος, που είναι ιδιαίτερα ενδεικτικές: «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει περάσει από "σαράντα κύματα" στη σύγχρονη ιστορία της. Μέγιστη ευθύνη για τις περισσότερες εκ των τρικυμιών της έχουν τα κόμματα εξουσίας. Τα τελευταία χρόνια η Υπηρεσία βιώνει μια κρίση στο εσωτερικό της. 

»Στο εσωτερικό της η κρίση δημιουργήθηκε από την εγκληματική δράση υπηρεσια­κών παραγόντων που με συνδικαλιστικό μανδύα "άλωσαν" στην κυριολεξία το διοικητικό μηχανισμό, δημιουργώντας μια σειρά από παθογένειες και πληγές στον κορμό της Υπηρεσίας πλήττοντας την αξιοπιστία και θίγοντας την αξιοπρέπεια της πλειοψηφίας των εργαζομένων της που όμως παρά τις απειλές και τους εκφοβισμούς είναι αυτοί που κατάφεραν και ανέδειξαν το πρόβλημα και διατράνωσαν τη βούληση τους για κάθαρση και δικαιοσύνη. Είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα είχε αποκαλυφθεί η έκταση της παθογένειας και σε τι χρόνο, εάν μια μερίδα των εργαζομένων δεν κινητοποιούνταν, με προσωπικό κόστος και κίνδυνο, για να καταδείξει το "ιδιωτικό παρακράτος" που είχε συγκροτηθεί στην Υπηρεσία μας. 

«Για να κλείσει αυτό το εσωτερικό μέτωπο, απαιτούνται Πολιτική Βούληση, Διοικητική Αποφασιστικότητα και Καθαρές Σχέσεις, ούτως ώστε να δοθεί το μήνυμα πως υπάρχει Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Αξιοκρατία. Σήμερα, έχει αναδειχθεί μια νέα Συνδικαλιστική Εκπροσώπηση από ανθρώπους που πάνω απ' όλα είναι καταξιωμένοι συνάδελφοι, ο καθένας στον τομέα του, με μικρή συνδικαλιστική πείρα, αλλά με εκτίμηση για τη δουλειά τους και αντίληψη για τις συνθήκες εργασίας τους. Δεν είναι "παράγοντες" ούτε "παρατρεχάμενοι" αλλά πρόσωπα με αξιοπρέπεια και πίστη στη συλλογική δράση. Πάνω απ' όλα, δεν αναδείχθηκαν με "πλαστές" εκλογικές διαδικασίες ούτε ορίστηκαν ως εκλεκτοί καμίας Διοίκησης, επομένως η κάθε πολιτική ηγεσία οφείλει να τους αναγνωρίσει πως εκπροσωπούν γνήσια τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων». 

Βασικά αιτήματα 

Στο τετρασέλιδο υπόμνημα προς τη διοίκηση ξεχωρίζουν τα θέματα οικονομικής υφής που, παρά την εξαίρεση της ΕΥΠ εκ μέρους του πολιτικού κόσμου από το ενιαίο μισθολόγιο και την εφεδρεία (Σ.Σ: αυτό έλειπε!), δεν είναι λίγα. Το προσωπικό της ΕΥΠ, άλλωστε, είναι το μόνο «που τα τελευταία 12 χρόνια δεν πήρε ούτε ένα ευρώ αύξηση» και αντιμετωπίζει κι αυτό «τα φορολογικά χαράτσια και τις δραματικές μειώσεις στο εφάπαξ κατά 22,6%, που ήταν ήδη μειωμένο κατά 20%». Βασικά αιτήματα αποτελούν η ανάγκη για «δημιουργία νέου μισθολογίου-βαθμολογίου, με τις ιδιαιτερότητες-απαιτήσεις που απορρέουν από το χαρακτήρα της Υπηρεσίας, καθώς και η εξαίρεση των υπαλλήλων της από το μέτρο της εφεδρείας», το επίδομα υψηλής ευθύνης, που παίρνουν οι αστυνομικοί από την Υπηρεσία να περάσει και στο πολιτικό προσωπικό και ακόμη να επανέλθει το επιχειρησιακό επίδομα των 88 ευρώ. Σημ.: Το μηνιαίο αυτό επίδομα είχε να κάνει με έξοδα κατά τη συλλογή πληροφοριών, όπως, π.χ, το κέρασμα ενός καφέ σε μια «πηγή» από το «χειριστή» της κ.λ.π- φαντασθείτε να πληρώνουν κι αυτόν από την τσέπη τους! Ομοίως να επανέλθει το περικοπέν εδώ και αρκετό καιρό μηνιαίο επίδομα των 44 ευρώ που έπαιρναν τα άτομα του ειδικού γραφείου της Γ΄ Διευθύνσεως που έχουν ως έργο την παρακολούθηση, εξακριβώσεις, ταυτοποιήσεις κ.λ.π. - φανταστείτε πάλι κάποιον να παρακολουθεί έναν ύποπτο, καθήμενος σ' ένα καφέ, χωρίς να παραγγέλλει τίποτε… 

Για θέματα εσωτερικής λειτουργίας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αιτούνται τη δημιουργία καθηκοντολογίου (Σ.Σ: προφανώς δεν υπάρχει), τη δημιουργία νέου εσωτερικού οργανισμού που να εκφράζει τις σημερινές ανάγκες της Υπηρεσίας και την εφαρμογή του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα Σημ.: Η άποψή μας την οποία έχουμε διατυπώσει αρκετά χρόνια πριν, είναι ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και κυρίως ο προ ετών αναθεωρηθείς νόμος περί ΕΥΠ είναι οι βασικοί λόγοι που καθιστούν την Υπηρεσία αυτή δυσδιοίκητη, διότι στερούν το διοικητή της από τα αναγκαία μέσα ασκήσεως διοικήσεως (Σ.Σ: σχετικά δημοσιεύματα μας με τεκμηρίωση της θέσεως αυτής έγιναν κατά τη διαδικασία ψηφίσεως του σχετικού νόμου). 

Επιχειρησιακός τομέας 

Στον καθαρά επιχειρησιακό τομέα οι εργαζόμενοι προτείνουν τη συνέχιση πολιτικοποιήσεως της Υπηρεσίας, η επιλογή των θέσεων διευθυντών, υποδιευθυντών, τμηματαρχών και διοικητών μονάδων να πραγματοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια (Σ.Σ: αν γινόταν αυτό σήμερα δεν θα έμενε κανένας στη θέση του) και αφού ολοκληρώνεται η τριετής θητεία τους [Σ.Σ: Τι γίνεται με όσους αποδεικνύονται αντικειμενικά ανίκανοι;), κατάρτιση πίνακα μορίων για τις μεταθέσεις, άμεση μονιμοποίηση των υπαλλήλων ΠΕ2 και ΥΕ2 που προσελήφθησαν τον Απρίλιο του 2009 (!), την (ορθότατη) θέση για στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και γι' αυτούς των Μονάδων και την επίσης ορθή θέση για αναβάθμιση της Ε΄ Διευθύνσεως (υποκλοπές επικοινωνιών), η οποία, κατά την άποψή μας, συντελεί ουσιαστικά στην άμεση αναβάθμιση του πληροφοριακού έργου, ιδίως σε περιπτώσεις που η συλλογή πληροφοριών με ανθρωπινές πηγές (humint) είναι υποβαθμισμένες. 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προτείνουν ακόμη και κάτι που σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα ήταν αυτονόητο, δηλαδή την εκ του νόμου (3649/08) υποχρέωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών να διευκολύνουν το έργο της Υπηρεσίας, κάτι που προτείνουν να λυθεί διά της κοινοποιήσεως προς όλες τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου νόμου. Στο σημείο αυτό, η άποψή μας είναι ότι καλό θα ήταν να προτείνουν και τη δυνατότητα εκδόσεως ταυτοτήτων και διαβατη­ρίων για τα στελέχη της Υπηρεσίας με την ανάθεση του έργου αυτού σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα ώστε να μην αναγκάζονται να κινούνται, όταν αυτό επιβάλλεται, με τις πραγματικές τους ταυτότητες διαβα­τήρια και κυρίως ονόματα! 

Ομοίως ενώ στα αιτήματα περιλαμβάνεται η ανάγκη αλλαγής του Π.Δ για τις θέσεις (εξωτερικού) Οργάνων - Συνδέσμων, δεν γίνεται καμία μνεία στο αυτονόητο προσόν γνώσεως της γλώσσας της χώρας στην οποία θα τοποθετηθούν. 

Θα κλείσουμε μ΄ ένα μόνο σχόλιο που αναφέρεται στο παρόν και έχει να κάνει με τη θέση των εργαζομένων περί της μέγιστης ευθύνης που έχουν τα κόμματα εξουσίας για τα προβλήματα της Υπηρεσίας: Με τις πρόσφατες τοποθετήσεις σε καίριες θέσεις, προϊόν σαφώς διακομματικής συνεννοήσεως και αναγκών τηρήσεως (κομματικών) ισορροπιών, δεν προβλέπεται η άρση του αφορισμού των εργαζομένων. ■ 

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΗΛΙΑΔΗ 
(π.ΕΠΙΚΑΙΡΑ,20-27/9/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger