Αρχική » » Τούρκοι προσπάθησαν να εμβολίσουν ελληνικό σκάφος

Τούρκοι προσπάθησαν να εμβολίσουν ελληνικό σκάφος


Παραλίγο θερμό επεισόδιο στο Φαρμακονήσι με αφορμή τη Frontex.
Η ψυχραιμία του Έλληνα κυβερνήτη απέτρεψε την κλιμάκωση της έντασης. 

Να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και ταυτόχρονα να μεταφέρει το πολεμικό σκηνικό που επικρατεί στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας και στα δυτικά επιδιώκει η Άγκυρα, σε μια προσπάθειά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν προκληθεί στην τουρκική κοινή γνώμη από τη συνεχιζόμενη αποτυχία του τουρκικού Στρατού να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες... 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το χθεσινό επεισόδιο που σημειώθηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι, όταν σκά­φος του Λιμενικού Σώματος συγκρούστηκε με τουρκική ακταιωρό, που παρενοχλούσε σλοβενικό περι­πολικό της Frontex που έπλεε στην περιοχή. Νωρίτερα, το τουρκικό σκάφος είχε ζητήσει από το σλοβενικό περιπολικό «να απομακρυνθεί, γιατί βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα», με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης του τελευταίου να επικοινωνήσει με το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ζητώντας βοήθεια. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. Στην περιοχή έσπευσε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, από το οποίο, όμως, οι Τούρ­κοι ζήτησαν επίσης να αποχωρήσει, με το ίδιο αιτιολογικό. Η ελληνική πλευρά ανταπάντησε ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και, αφού υπενθύμισε στους Τούρκους πως «στο Ανατολικό Αιγαίο δραστηριοποιείται η δύναμη της Frontex, με σκοπό την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης», εν συνεχεία τους κάλεσε να αποχωρήσουν. Το τουρκικό περιπολικό επιχείρησε να δώσει τέλος στον σχετικό… διάλογο, αφού, έχοντας στο μεταξύ αναπτύξει υψηλή ταχύτητα, προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό. Η ψυχραιμία, όμως, και η ικανότητα του Έλληνα κυβερνήτη αποσόβησε τα χειρότερα, καθώς με έναν έξυπνο ελιγμό αφενός μπόρεσε να αποφύγει το τουρκικό σκάφος αφετέρου, στρέφοντας κατάλληλα το ελληνικό περιπολικό, κατάφερε να το ρίξει στα πλευρά του τουρκικού, με αποτέλεσμα για λίγα λεπτά να επικρατήσουν αναστάτωση και μεγάλη ένταση μεταξύ των δυο πληρωμάτων. Τελικά, η τουρκική ακταιωρός αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την περιοχή, ενώ το σκάφος του Λιμενικού Σώματος υπέστη υλικές ζημιές. 

Υποβάθμιση 

Το παραπάνω περιστατικό, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να το «κρατήσει χαμηλά», περιορίζοντας το σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και γεγονότων που συμβαίνουν κατά τους τελευταίους μήνες στο Κεντρικό Αιγαίο, με στόχο την παγίωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε μια όλο και μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση, εντός της οποίος βρίσκονται πλέον ακόμη και κατοικημένα ελληνικά νησιά, όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός αξιολογήθηκε χθες απ' όλα τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου (το οποίο τυπικά έχει και την ευθύνη χειρισμού τέτοιου μεγέθους επεισοδίων), ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το θέμα αποτέλεσε, επίσης, αντικείμενο κοινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τη συμμετοχή και στελεχών της Frontex, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ένα επεισόδιο μεταξύ δύο κρατών, αλλά με­ταξύ ενός κράτους, της Τουρκίας, και της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex, που είναι επιφορτισμένη να φυλάει τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και κατά τη διάρκεια της προ­γραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Παραγνωρίζοντας, ίσως, τη σοβαρότητα του, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να τηρήσει «χαμηλούς τόνους», δίνοντας εντολή στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας για το γεγονός, στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης». 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-27/9/2012) 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger