Αρχική » » ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ


Τι αλλάζει έως το τέλος του έτους στις Ένοπλες Δυνάμεις. 
Οι αλλαγές θα αφορούν και σε θέματα που σχετίζονται με το επιχειρησιακό σκέλος του στρατεύματος, καθώς επίσης και με τις παρεχόμενες ιατρικές- υγειονομικές υπηρεσίες στο προσωπικό. 

Μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών γιο τροποποιήσεις στο ισχύον καθεστώς που διέπει τις προαγωγές, τις μεταθέσεις, την εξέλιξη, την αξιολόγηση και την πειθαρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας βάζοντας στόχο την υλοποίηση τους έως το τέλος του 2012. Αλλαγές προωθούνται και σε θέ­ματα που σχετίζονται με το επιχει­ρησιακό σκέλος του στρατεύματος, καθώς επίσης και με τις παρεχόμενες ιατρικές-υγειονομικές υπη­ρεσίες στο προσωπικό...

Επιδίωξη του Γενικού Επιτελείου, όπως αναφέρουν πηγές, είναι να αμβλύνει σε ένα βαθμό τη δυ­σάρεστη και επώδυνη κατάσταση που έχουν προκαλέσει τα οικονο­μικά μέτρα που λαμβάνονται εις βάρος των στρατιωτικών και να διορθώσει κάποια κακώς κείμενα. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει όφελος για το προσωπικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κι αυτό γιατί αρκετοί επιχείρησαν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση και προβλήματα. Περιθώρια πειραματισμών σήμε­ρα δεν υπάρχουν, καθώς λόγω των οικονομικών εξελίξεων μια λάθος κίνηση ίσως αποτελέσει τη σταγό­να που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Οι όποιες αλλαγές, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΓΈΕΘΑ, θα επέλθουν αφού πρώτα λάβουν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Προωθείται νέος νόμος «Περί καταστάσεως αξιωματικών». Ο νόμος αυτός σχετίζεται με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των στελεχών, καθώς και με τους περιορισμούς ή τις απαγορεύσεις που απορρέουν από την ειδική σχέση τους με την υπηρεσία. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες στρατιωτικών οι οποίες ίσως και να έχουν μια προνομιακή μεταχείριση. Πιθανόν αυτό θα αλλάξει, ενώ υπάρχει πρόταση για νέο διακλαδικό κανονισμό πειθαρχίας, υπό τη σκέ­πη του οποίου θα βρίσκονται όλοι ανεξαιρέτως οι ένστολοι. 

▲ Βελτιώσεις προωθούνται στην υπουργική απόφαση για τις μεταθέσεις. Στόχος είναι να ελα­χιστοποιηθούν οι περιπτώσεις μη ικανοποίησης στελεχών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά-οικονομικά προβλήματα. Προτεραιότητα σί­γουρα αποτελούν οι επιχειρησια­κές ανάγκες, αλλά το νέο οικονομι­κό περιβάλλον έχει δημιουργήσει και άλλες που ο νόμος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δεν προέβλεψε. Οι μαζικές, δε, μετακινήσεις στελεχών περνούν στο παρελθόν, καθώς ούτε η υπηρεσία μπορεί να διαθέτει με­γάλα κονδύλια ούτε οι στρατιωτι­κοί έχουν την οικονομική αντοχή για συνεχείς μεταθέσεις 

 Νέο σύστημα αξιολόγησης στελεχών, με ορθολογικότερα κριτήρια και με βάση την απόδοση και τις επαγγελματικές ικανότητες. Το θέμα της αξιολόγησης χωρά μεγάλη συζήτηση και πάντα υπάρχουν διαφωνίες γιο το πως μπορεί να επιτευχθεί. 

▲ Νέος νόμος για την εξέλιξη των υπαξιωματικών. Αναθεωρείται ο νόμος 445/1974 με τον οποίο καθορίζονται οι προϋπο­θέσεις, τα κριτήρια οι βαθμοί και ο χρόνος παραμονής σε αυτούς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με τη σταδιοδρομική εξέλιξή τους. 

 Αλλαγές στο υγειονομικό σύστημα. Νέος τρόπος επιλογής διευθυντών κλινικών, διακλαδικότητα στους αξιωματικούς του Υγειονομικού, δημιουργία καρδιο­χειρουργικής κλινικής, διακλαδική ανασυγκρότηση του κέντρου παιδιών με ειδικές ανάγκες. Επίσης, την 1η Νοεμβρίου θα εγκαινια­σθούν το Κέντρο Φυσικής Ιατρι­κής και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής στο 414 ΣΝΕΝ. 

 Έγκριση νέας δομής δυνάμεων, δημιουργία διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, βελτίωση του συστήματος ελέγχου και συλλογής πληροφοριών, αναδιοργάνωση του συστήματος ασφάλειας και πληροφοριών, δημιουργία κλάδου αξιωματικών πληροφοριών, διεύθυνσης πληροφοριακών επιχειρήσεων και διακλαδική στρατονομία. 

 Πραγματοποίηση βολών με όλα τα οπλικά συστήματα. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα εκτελεστεί για πρώτη φορά και βολή με τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 Φαίνεται ότι η επίλυση των προβλημάτων ολοκληρώνεται και εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος μία βολή S-300 θα είναι εφικτή. 

 Προαγωγή διακλαδικότητας με κοινές παραγγελίες σε κοινούς κλαδικούς παραγωγικούς φορείς. Ήδη εφαρμόζεται διακλαδική συνεργασία μεταξύ των Γενικών Επιτελείων για επιθεώρηση- συντήρηση-επισκευή αεροπορικού υλικού, οχημάτων και οπλικών συστημάτων. Υλοποιείται η επέκταση και σε τομείς όπως ιματισμός (ένδυση-υπόδηση), χρώματα και σε έτερα κοινά υλικά. 

 Πρόταση για νέο πεδίο Στρατιωτικών Σχολών στις πανελλαδικές εξετάσεις και πολιτική μεταπτυχιακών για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Βελτίωση του νόμου για προαγωγές των αξιωματικών 

0 ΝΟΜΟΣ 3883/2010 προ­κάλεσε αρκετές δυσλειτουργίες, τις οποίες επιχειρείται να εξαλείψει μια σύνθεση προτάσεων των επιτελείων σχετικά με τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια τους βαθμούς και το χρόνο παραμονής σε αυτούς. Σημειώνεται πως ο νόμος αυτός «έφερε» τα 55 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας (συν 5 πλασματικά) στις Ένοπλες Δυνάμεις, εισάγοντας ταυτόχρονα την παράλληλη επετηρίδα. 

Η 35ετία ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιο­δότησης μετά το 2015. Όσοι είχαν θεμελιώσει έως το 2010 δεν θίγονται, ενώ η επιβάρυνση για όσους θεμελιώσουν μεταξύ 2011 και 2015 είναι 1,5 χρόνος επιπλέον για κάθε έτος. 

Κάποια στιγμή, είχε τεθεί και θέμα εθελοντικής παραμονής στο στράτευμα (στην παράλληλη επετηρίδα) κατά μία 5ετία και για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προ του 2010. Δηλαδή, κάποιος που αποστρατευόταν από την υπηρεσία στο βαθμό του συνταγματάρχη ή του αντισυνταγματάρχη να μπορεί να παραμείνει στην υπηρεσία ακόμη 5 χρόνια. Το θέμα αυτό δεν προχώρησε υπό το βάρος των τότε συνταξιοδοτικών αλλαγών. Δεν αποκλείεται όμως να επανέλθει με κάποιο κίνητρο. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ 
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-16/9/2012)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger